Dermed tyder alt på at Fredlybekken mellom Utleirveien og Odins vei beholdes i rør.

Det kan bli utfallet når bygningsrådet skal behandle saken tirsdag. Høyre og Arbeiderpartiet vil gå imot forslaget fra rådmannen om å gjenåpne Fredlybekken, som i dag er lagt i rør.

I Fredlydalen velforening mottas opplysningene om at forslaget om åpen bekk vil bli nedstemt, med betinget glede. Nestleder Jan Erik Sæther sier et slikt vedtak var ventet i og med at bystyret allerede i november 2013 gikk inn for å beholde bekken i rør.

Rådmannen foreslår alternativt å la bekken bli liggende rør, men samtidig beholde planene om en ny turvei i dalen og etablere en offentlig grønnstruktur. Dette kommer trolig bygningsrådet til å vedta.

Området er gjenbygd

- Vi går imot planene om turvei og grønnstruktur. Det gjør vi bl.a. fordi deler av området der turveien skal gå er gjenbygd, sier Sæther.

Kommunalråd Ingrid Skjøtskift (H) sier Høyre vil foreslå i bygningsrådet at arbeidet med tursti gjennom området må sees i sammenheng med en helhetlig plan for tursti fra Nidelva til Estenstadmarka. Det må også vurderes om grøntdrag med tursti kan realiseres med mindre omfattende inngrep i private eiendommer, hager og uteområder.

- Hovedbegrunnelsen for å skrinlegge planene om åpen bekk er at det vil føre til store ulemper for beboerne. Ulempene er større enn fordelene, sier Skjøtskift.

Kommunalråd Geir Waage (Ap) sier Arbeiderpartiets representanter i bygningsrådet skal diskutere saken på mandag, men han regner med at partiet vil holde fast på bystyrevedtaket fra november 2013 om å beholde bekken i rør. Waage understreker at det var han som den gangen foreslo dette i bystyret.

Vil gi nye tilbud

Rådmannen mener alternativet med offentlig grønnstruktur, turvei og åpen bekk er det beste på grunn av de positive virkningene på vannmiljøet og det biologiske mangfoldet. Begge alternativene mener rådmannen vil gi et befolkningsrikt boligområde nye tilbud med turvei og rekreasjonsområder, og tiltak i planen vil gjøre et ras- og flomutsatt området mer robus med stabiliserende tiltak og økt kapasitet på vann- og avløpsnettet.

Både Fredlydalen velforening og Huseierlaget Steindalsflata 4 går sterkt imot planene. Flere beboere har fått sine eiendommer båndlagt siden 2001. De ønsker ikke at en tursti kommer helt inntil boligene. Det vil koste kommunen flere millioner kroner å ekspropriere eiendommer.

Båndlegger 30 m bredde

Kommunalråd Skjøtskift viser til at en åpen bekk og turvei vil båndlegge en bredde på opptil 30 meter i den trange Fredlydalen. Det er ikke mulig å anlegge en åpen bekk og turvei hele veien mellom Nidelva og Estenstadmarka. Bl.a. er det for trangt i Odins vei. Det må også settes av plass til utvidelse av Sunnland skole og bygging av idrettshall. Disse planene er ennå ikke klare.

- Beboere må i motsatt fall avgi frivillig grunn eller kommunen må ekspropriere deler av hager og uteområder som felles aktivitetsområder for unge og eldre.

Ikke som Ilabekken

Hun legger til at det blir feil å sammenligne Fredlybekken med Ilabekken, som er en suksess. Fredlybekken vil bli tørrlagt deler av året. Den har ikke noen naturlig tilførselskilde da den ikke er en del av noe vassdrag. Bekken vil hovedsakelig bestå av overflatevann.

Huseierlaget Steindalsflata 4 som representerer ti rekkehus ved Utleirveien, viser til at ved en eventuell grønnstruktur vil nærmere 60 prosent av det samlede grunnarealet bli beslaglagt.

Skeptisk: Beboere på Nardo er skeptiske til kommunens planer om en tursti tvers gjennom Fredlydalen. Styremedlem Helge Raaen i Huseierlaget Steindalsflata 4 flankert av leder Robert Rasmussen i Fredlydalen velforening (t.h.) og nestleder Jan Erik Sæther. Foto: Ole Martin Wold