Fakultet for samfunnsvitenskap og teknologiledelse (SVT) er den mest sentrale biten i puslespillet for organisering av «nye NTNU».

NTNU-fusjonen med tilførsel av nesten 14 000 studenter og 1400 ansatte har skapt behov for nyorganisering av universitetet. Fakultet for samfunnsvitenskap og teknologiledelse blir dratt i to retninger. Økonomifagene ved SVT ønsker å bryte ut og danne et eget fakultet for økonomi og ledelse sammen med Handelshøyskolen i Trondheim og de beslektede fagene i Ålesund og Gjøvik.

Fra omverden får økonomifagene hjelp av næringslivet i de tre aktuelle regionene som presser på for etablering av et eget økonomifakultet. Ambisjonen er å skape et så sterkt fagmiljø at det kan konkurrere på linje med Norges Handelshøyskole i Bergen.

Økonomi og samfunnsvitenskap?

Onsdag behandlet fakultetsstyret ved SVT struktursaken. Styreleder Arild Underdal sier at det i møtet ikke var noen diskusjon om det skal opprettes et nytt fakultet.

- Spørsmålet var hvor mange av samfunnsfagene som skal være med i en slik satsing. Noen ønsket at økonomi og ledelsesmiljøene skal være alene. Andre miljø, ikke minst sosiologi og statsvitenskap, ønsker å være med i denne gruppen. Avstemmingen var tett, men styret anbefaler en bredere løsning, sier Underdal.

I praksis vil det si at samfunnsøkonomi, industriell økonomi og teknologiledelse, sosiologi, statsvitenskap, samfunnsgeografi og sosialantropologi går sammen med høyskolemiljøene og danner et nytt fakultet for økonomi, ledelse og samfunnsvitenskap.

Mer enn lærer

De store lærerutdanningene ved tidligere Høgskolen i Sør-Trøndelag og ved NTNU har også gjort det høyaktuelt med et eget fakultet. Styret ved SVT ønsker imidlertid ikke et rent lærerutdanningsfakultet, men at fagmiljøene psykologi, pedagogikk og sosialfagene også bør inngå. På den måten får det nye fakultetet en bredere faglig plattform, med både klassiske universitetsdisipliner og profesjonsutdanninger av lærere og psykologer.

- Dette vil bli et tungt fakultet i nasjonal målestokk, sier professor Arild Underdal.

Styrelederen tror ikke NTNU vil se seg tjent med at SVT sitter tilbake ribbet for mange fag etter opprettelsen av fakulteter for økonomi og lærerutdanning.

- Et SVT uten pedagogikk, psykologi, samfunnsøkonomi og industriell økonomi/teknologiledelse vil være en spinkel konstruksjon. Jeg tror NTNU vil unngå å ha så små enheter, sier Arild Underdal.

LES OGSÅ: Gjøvik og Ålesund vil ha et felles økonomifakultet

Ett fakultet i pluss

Gruppen som har utredet modeller for ny struktur ved NTNU har ikke ønsket mer enn syv-åtte fakulteter. Selv om det etableres to nye, vil ikke antallet øke mer enn med ett hvis styret i SVT vinner frem med sin anbefaling om å lage to nye som inkluderer samfunnsvitenskapene.

Høringsfristen for ny struktur er 15. januar. Styret i NTNU tar beslutningen 15. februar og 1. januar 2017 skal den nye fakultetsstrukturen være på plass.