Stortingsrepresentant Marit Arnstad er kraftig provosert over nyhetene som kommunalminister Jan Tore Sanner hadde med seg i kofferten da han besøkte Trøndelagsmøtet fredag formiddag.

Sanner slår nå fast at Fylkesmannen i et samlet Trøndelag skal lokaliseres på Steinkjer, forutsatt at tempoplanen i sammenslåingen nå holdes. Arnstad mener dette er et rått politisk spill, og varsler fornyet kamp mot planene og for å få til en folkeavstemning i Nord-Trøndelag.

- Jeg hører de sier at dette slaget er tapt, men der tar de kraftig feil. Folket i Nord-Trøndelag må få  mulighet til å si sin mening i denne saken. Høringen som er planlagt gir ikke folk den muligheten. Der tør de ikke engang la folk svare ja eller nei til om de ønsker en sammenslåing. Folkeaksjonen for folkeavstemning har på ingen måte tenkt å gi seg, lover Arnstad etter Trøndelagsmøtet på Hell.

Vil snu prosessen

Sammen med Nord-Trøndelag Senterparti, flere fagforeninger i Nord-Trøndelag og Nord-Trøndelag SV kjemper nå Marit Arnstad for å snu prosessen. Det krever at flertallet i Nord-Trøndelag fylkesting endrer standpunkt og åpner for å gjennomføre en rådgivende folkeavstemning. Hun møter nå kraftig motstand fra Ap-toppene i begge fylkene. Fylkesordfører Tore O. Sandvik i Sør-Trøndelag synes Arnstads plan er merkelig.

- Dette slaget er over. Fylkeskommunene har lagt opp et løp, og det støttes nå av kommunalministeren. Jan Tore Sanner kom til Hell for å slå fast at dette er prosessen som nå går videre. Det finnes kun ett lite parti på Stortinget som fortsatt mener at dagens fylkeskommuner skal bestå. Da er det merkelig at man fortsatt tror det er mulig å vinne en slik kamp, sier Sandvik.

Overrasket over kampgløden

Også Anne Marit Mevassvik (Ap), fylkesråd i Nord-Trøndelag, er overrasket over at Sp og Arnstad fortsatt maner til kamp.

- Fylkestinget i Nord-Trøndelag er suverene til å avgjøre dette, og spørsmålet om en folkeavstemning er vi ferdig med. Vi gjør et grundig arbeid med å høre innbyggerne og nord-trøndersamfunnet i denne saken. Jeg registrerer at noen mener vi ikke skal lytte til det som kommer inn gjennom høringen, men det er fullstendig feil. Vi skal høre på alle, og det skal danne grunnlaget for den saken vi legger frem for fylkestinget i slutten av april. Men nå bør vi diskutere innholdet i denne saken, og slutte å ta omkamper på hvordan denne prosessen skal være, sier Mevassvik.

LES OGSÅ (PLUSS): Sanner vil legge Fylkesmannen til Steinkjer

Kjepper i hjulene

Kommunalminister Jan Tore Sanner kom til Trøndelagsmøtet fredag med klare advarsler mot å forsinke prosessen. Det var ikke et sete å oppdrive i Hell amfi da Sanner steg opp på podiet.

- Vi må møte virkeligheten slik den er. Det vil i fremtiden bli stilt helt andre krav til lokalpolitikerne. Man kan forsinke og stikke kjepper i hjulene, men reformene vil komme uansett. Alternativet er sentralisering.

Statsråden advarte mot tøffe økonomiske tider.

- Det vil få store konsekvenser for offentlige budsjetter. I løpet av kort tid har oljeprisen falt som en stein, mange har mistet jobbene sine og mange er usikre på fremtiden. Flere kommuner vil snart ha flere pensjonister enn folk i yrkesaktiv alder. Vi kan ikke fortsette som før, sa Høyrestatsråden.

LES OGSÅ (PLUSS): De vil slå sammen Trøndelag

Statsråd Jan Tore Sanner ga politikere og næringsliv et ultimatum.

- Hvis ikke Trøndelagsfylkene slår seg sammen blir det ingen nye oppgaver på fylkeskommunen. Regjeringen er ikke innstilt på å gi dagens fylkeskommuner nye oppgaver, det er det heller ikke støtte for i Stortinget.

Statsråden understreket at vedtaket om sammenslåing må komme i april, og at en utsettelse kunne få store konsekvenser.

- Et sammenslått Trøndelag vil ha store muligheter. Det handler om å utnytte regionens muligheter for å skape arbeidsplasser, for verdiskaping og bosetting. Man må også se på kommunikasjon og kompetanse, og utvikle nye bolig- og arbeidsmarkeder samt møte klima- og miljøutfordringer gjennom regional planlegging og regional samordning. Her ligger det store muligheter både for å forsterke og gi nye regioner flere oppgaver

Sanner har lovet at Fylkesmannen i et Stor-Trøndelag får hovedsete i Steinkjer, men at det fortsatt vil være oppgaver og stillinger i Trondheim slik at man får en god regional balanse.

Stort flertall

Et stort flertall av deltakerne på Trøndelagsmøtet vil slå sammen Trøndelagsfylkene, og sier samtidig nei til folkeavstemning. Det viser svarene som Adresseavisen har fått fra 205 av 340 påmeldte.

Senterpartiets markante ordfører i Stjørdal, Ivar Vigdenes, er kanskje en av svært få i eget parti som ennå ikke har bestemt seg for hva han vil.

- Det er både fordeler og ulemper med å slå sammen fylkene. Vi skal behandle saken i formannskapet i neste uke, og da vil jeg si hvilket standpunkt jeg havner på. Jeg er imidlertid klar på at folkeavstemning er den rette veien å gå. Det er best for demokratiet.

Men Vigdenes er opptatt av eierskapet til NTE.

- Vi har ennå ikke fått fylkesrådets innstilling på deling av eierskapet i NTE. Det må være klart på forhånd og det må fordeles etter antall innbyggere, er hans klare budskap.

Svar i april: Kommunalminister Jan Tore Sanner krever at fylkestingene i Nord- og Sør-Trøndelag gir svar på om de vil slå seg sammen eller ikke i april i år. Foto: jens petter søraa