- Alt vi ber om er å få en mulighet til å forklare oss om hvorfor vi vil ha opphold i Norge, sier en ung mann fra Bangladesh, som ønsker å være anonym.

Fly til Kirkenes

Da Adresseavisen kom til akuttmottaket på Vikhammer mandag ettermiddag diskuterte asylsøkerne nattens hendelse, hvor seks personer ble hentet av politiet.

Enkelte frykter at også de skal bli hentet og sendt ut uten først å har gjennomført et asylintervju. De seks som ble hentet hadde alle gyldig visum til Russland.

De ble ifølge Ask Ebeltoft i Refugees Welcome to the Arctic, sendt med fly til Kirkenes. Der venter de nå på videre transport med buss til byen Nikel på russisk side.

Les her: Rundt 40 personer har forlatt Oscarsgata mottak i Vadsø i frykt for å bli tvangsutsendt til Russland.

Kamerater hentet

En mann på Pakistan, som også ønsker å være anonym, delte rom med to av dem som ble hentet.

- Vi sov da politiet kom. De fikk 20 minutter på å gjøre seg klar før avreise. De var i sjokk da de dro, og en av dem gråt. Nå er alle som bor her redde, og jeg er også trist for at kameratene mine har dratt, forklarer han.

Pakistaneren snakker dårlig engelsk, og får hjelp av kameraten fra Bangladesh til å forklare seg.

- Vi har vært redde helt siden politiet hentet de første 30 asylsøkerne for cirka en måned siden, sier han.

Les her: Hva heter byen?

Selv oppgir han at de er umulig for han å bo i hjemlandet etter at han konverterte fra sjia til sunniislam.

- Familien min bor der fortsatt, men de har problemer, sier pakistaneren, som kom til Vikhammer via Storskog for to måneder siden.

Les her: Minst ti drept i selvmordsangrep i Pakistan tirsdag

Før det hadde han bodd en periode i Moskva.

Truet på livet

Mannen fra Bangladesh kom også via Storskog for to måneder siden. Før det hadde han oppholdt seg i Moskva i ett år.

Nå er han redd for at Utlendingsdirektoratet (UDI) ikke vil gi han et asylintervju. Han mener han har en viktig historie å fortelle.

- Jeg drev en liten business i Bangladesh. En dag kom det en gjeng som presset meg for penger. Jeg nektet å betale, og anmeldte saken til politiet. De nektet å ta imot en anmeldelse, forteller han.

Etter det ble han truet på livet.

Les også: Bangladeshs høyeste domstol fastholder dødsdommen mot landets fremst islamistpolitiker. Forbrytelsene ble begått for 45 år siden.

- Med økonomisk hjelp klarte jeg å flykte til Moskva. Gjengen oppsøkte foreldrene mine og banket opp moren min. Hun er nå ufør, og kan ikke lenger jobbe på grunn av det som skjedde, sier han.

En sjanse

For han er det derfor viktig å få asylsaken sin prøvd i Norge.

- Mange forlater mottaket her for å prøve lykken i andre europeiske land. Jeg vil ikke reise ulovlig til et annet land. Alt jeg ber om er at hvis Norge ikke akseptere meg, så får jeg prøvd saken min i et annet land på lovlig vis. Jeg må for alt i verden ikke sendes tilbake til Bangladesh, sier han, og legger til:

- De sier at det bare er syrere som får bli. Men er det bare syrerne som har rett til et liv? Hva med oss andre? Er vi dyr? spør han.

Bryter menneskerettigheter

Ask Ebeltoft i Refugees Welcome to the Arctic jobber lange dager på akuttmottaket på Vikhammer. Han bekrefter at mange nå er redde for å bli uttransportert.

- Mange legger seg ikke før langt på natt, fordi de er redde for at politiet skal komme, sier han.

Refugees Welcome to the Arctic oppfordrer i en pressemelding bussjåfører, polititjenestemenn og andre til å nekte og delta i det de mener er en urettmessige utsendelsesaksjon.

De viser til at FNs høykommissær for flyktninger fredag slo fast at Norge bryter menneskerettighetskonvensjonen og internasjonale asylregler ved å sende asylsøkere tilbake uten individuell realitetsbehandling av søknader.

Les også: – Regjeringen bortforklarer FN-kritikken

Ask Ebeltoft i aksjonsgruppen Refugees Welcome to the arctic arbeider lange dager på mottaket på Vikhammer. Han bekrefter at mange nå er bekymret. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN
Nervøs stemning: Det var mandag en nervøs stemning blant asylsøkerne på Vikhammer motell og camping etter at politiet hentet seks asylsøkere natt til mandag. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN