Høyres Rolf Jarle Brøske mener rådmannen i Trondheim trenerer et vedtak som flertallet i bystyret fattet i november i fjor. Da ble det flertall for et forslag utarbeidet av Høyre og Arbeiderpartiet som påla rådmannen å iverksette tiltak i løpet av første halvår 2016 som sikrer at arbeids- og aktivitetsplikt skal være hovedregelen for alle unge sosialhjelpsmottakere. I vedtaket heter det at rådmannen må komme tilbake med en sak til formannskapet om hvilken oppfølging som gis og hvilke tiltak som iverksettes.

LES OGSÅ (PLUSS): Nå må unge sosialklienter jobbe for trygda

- Foran formannskapsmøtet tirsdag foreligger en slik sak, men rådmannen skriver at spørsmålet om aktivitetsplikt utsettes til de statlige føringene på dette er avklart. Dette var ikke bystyrets vedtak. Rådmannen kan ikke se bort fra et klart vedtak om at dette skal iverksettes i første halvår 2016. Jeg forventer at flertallet i formannskapet slår dette fast når saken om status og utfordringer med økonomisk sosialhjelp behandles, sier Rolf Jarle Brøske.

Nytt forslag

Høyre fremmer tirsdag et nytt forslag i formannskapet som viser til bystyrets vedtak i november.

- I vedtaket bes rådmannen om å iverksette tiltak i løpet av første halvår 2016 som sikrer at arbeids- og aktivitetsplikt er hovedregelen for alle unge sosialhjelpsmottakere, og at en sak om hvilken oppfølging som gis og hvilke tiltak som iverksettes legges frem for formannskapet. Formannskapet ber rådmannen legge frem en sak som følger opp bystyrets vedtak om å innføre arbeidsplikt, senest innen utgangen av april måned 2016, heter det i forslaget.

LES OGSÅ (PLUSS): - Arbeidsplikt bør bli obligatorisk for alle unge

Tid for en alvorsprat

Rolf Jarle Brøske forutsetter at formannskapet stiller seg bak denne presiseringen, og ikke aksepterer at rådmannen nå forsøker å utsette gjennomføringen av arbeidsplikt for unge sosialklienter.

- Dette forslaget bør få et sterkt flertall bak seg. Det er i realiteten bare en oppfølging og presisering av bystyrets vedtak og intensjon fra behandlingen i november. Vi kan ikke leve med at rådmannen ikke gjennomfører klare bestillinger fra bystyret. Det er på tide at ordfører Rita Ottervik tar en alvorsprat med rådmannens folk dersom dette ikke gjennomføres slik byens øverste organ har vedtatt, sier Brøske.

LES OGSÅ (KOMMENTAR): Ungdom på sosialen må jobbe

Brøske, som opprinnelig sto bak en interpellasjon og forslag om å innføre en slik aktivitetsplikt, mener det allerede har tatt lang tid før rådmannen la frem en orienteringssak om status og utfordringer for den økonomiske sosialhjelpen i kommunen. Tall viser at antallet som mottar sosialhjelp i Trondheim øker kraftig, og at antallet unge sosialhjelpsmottakere også øker mye. Sammenlignet med de andre store kommunene i Norge har Trondheim kommune en høy ressursbruk innenfor sosiale tjenester.

- Saken som rådmannen nå legger frem inneholder ingen reelle tiltak. Fortsatt blir en altfor stor andel unge mennesker avhengig av sosialhjelp for å klare seg i hverdagen. Skal vi snu denne trenden er det viktig at bystyrets klare vedtak om å legge til rette for, og å stille krav om aktivitetsplikt, blir iverksatt snarest. At rådmannen ikke følger opp bystyrets klare bestilling om at dette skal på plass første halvår er overraskende og hårreisende, sier Brøske.

LES OGSÅ (PLUSS): To av tre nye, unge sosialklienter kom fra Trondheim

Flere flyktninger

I saksutredningen rådmannen legger frem for formannskapet heter det også at den økte flyktningtilstrømningen til Trondheim utgjør et press på sosialhjelpsbudsjettet. Oversikten fra rådmannen viser at det i november 2014 var knapt 200 flyktninger som hadde avsluttet introduksjonsprogrammet som mottok sosialhjelp.

- Når Trondheim i tiden fremover skal ta imot langt flere flyktninger, vil det øke presset på økonomisk sosialhjelp, skriver rådmannen.

Rolf Jarle Brøske sier utfordringen med økt flyktningmottak i Trondheim aktualiserer spørsmålet om aktivitetsplikt for unge sosialhjelpsmottakere ytterligere.

- Vi vet at økt innvandring vil øke presset på sosialhjelp. Det er derfor viktig at vi svarer med å få flest mulig ut i aktivitet, og aller helst en ordentlig jobb hvor de kan klare seg selv. Lykkes vi ikke med dette, lykkes vi heller ikke med en av de viktigste delene av integreringen. Vi må se på denne gruppen som en ressurs, heller enn en byrde. Dette er et felles ansvar som både næringslivet og offentlig sektor må dele, men det er åpenbart at vi som kommune må gå foran. Å sende folk ut i eviglang vandring mellom sosialhjelp og andre offentlige ytelser vil være stigmatiserende og et solid skritt tilbake for integreringen, sier Rolf Jarle Brøske.