- Vi har tidligere etablert en ordning der flyktninger med akademisk bakgrunn gis anledning til å knytte kontakter med våre fagmiljø. Men nå ønsker vi å gjøre mer. Sammen med kommunen skal vi sørge for at de lærer seg norsk som er mer tilpasset deres fagområder, sier NTNU-rektor Gunnar Bovim.

Spleiselag

Ordfører Rita Ottervik (Ap) er svært tilfreds med at NTNU ønsker å spille en rolle i integreringsarbeidet med flyktninger som kommer til Trondheim. Kommunen og NTNU har nå inngått en avtale om norskopplæring til denne gruppen, og har bevilget 450 000 kroner hver for å få et tilbud etablert.

- Vi ser at det kommer stadig flere flyktninger som har en akademisk bakgrunn med seg fra hjemlandet. Når NTNU bruker sine fagmiljøer til å skape en tilpasset norskopplæring for denne gruppen, er jeg sikker på at dette øker motivasjonen og kunnskapen om norsk. Samtidig får de anledning til å knytte seg til et akademisk miljø som kan hjelpe dem videre. Dette vil være et viktig bidrag til integreringen av denne gruppen, sier Ottervik.

LES OGSÅ (PLUSS): NTNU vil hjelpe flyktninger inn i et akademisk miljø

Engasjerte

NTNU-rektor Gunnar Bovim har møtt et stort engasjement fra ansatte og studenter ved NTNU for å hjelpe til i den pågående flyktningkrisen.

- Vår visjon forplikter oss til handling når vi står overfor situasjoner som den pågående flyktningkrisen. Mange av våre ansatte og studenter har engasjert seg, og tiltakene dreier seg om både hvordan vi kan bidra lokalt i vårt nærmiljø og hvordan vi gjennom utdanning, forskning og innovasjon kan sørge for bedre integrering av flyktninger over hele landet. Vi skal også forske og innovere på hvordan forholdene kan bedres både i landene hvor konflikter pågår og i deres naboland, som mottar langt flere flyktninger enn vi gjør, sier Bovim.

Foreløpig jobbes det med å utforme og utvikle språkopplæringen. Det er lagt opp til at tilbudet skal være oppe å stå til høsten.

- I løpet av språkopplæringen skal vi også hjelpe hver av kandidatene med å kartlegge hvilke muligheter de har til å enten studere videre eller gå direkte i jobb, sier rektoren.

LES OGSÅ (PLUSS): Tilbyr ingeniørutdanning for flyktninger

Gjestenettverk

I tillegg til språkopplæring har NTNU allerede etablert en ordning med «Academic guest network» for flyktninger som var under høyere utdanning da de flyktet fra hjemlandet, eller som har fullført en høyere grad der de kom fra. Dette er en ordning der NTNU kontakter flyktninger med akademisk bakgrunn for å la dem knytte kontakter til et faglig miljø i Trondheim.

- 20 prosent av flyktningene som kommer til Trondheim har akademisk bakgrunn. Vårt mål er å kontakte disse for å sørge for at de blir inkludert i våre nettverk. De inviteres til å hospitere, delta på seminarer og forelesninger slik at de får stimulert sin faglige kompetanse. NTNU kan fungere som en slags faglig havn, og på den måten kan mange etter hvert fortsette på sine studier som kanskje ble avbrutt i hjemlandet. Vi vil få utfordringer med godkjennelser av deres utdanning, men det er utfordringer vi må løse når de oppstår. Akademia er internasjonal, og dette ser vi på som en del av våre internasjonale forpliktelser, sier Bovim.

Lettere å lykkes

Rita Ottervik er glad for at NTNU vil spille en rolle i integreringsarbeidet og tror de kan bidra til å skape nye muligheter for mennesker som står på bar bakke.

- Det er helt fantastisk at NTNU bidrar til det totale verktøyskrinet kommunen må ha for dette arbeidet. Dette vil gjøre det lettere å få flere ut i arbeidslivet. Gjennom å knytte kontakter med NTNU på denne måten knyttes kontakter til fagmiljøer og gjøre det mulig å skape seg en yrkeskarriere i Trondheim. Dette utvider og forbedrer våre muligheter til å lykkes i vårt arbeid, sier Rita Ottervik.

Gunnar Bovim mener både gjestenettverket og den nye språkopplæringen i NTNU-regi kan ha stor overføringsverdi til andre byer i Norge. Han håper samarbeidet mellom Trondheim kommune og NTNU på denne måten kan bidra til bedre integrering også rundt andre universitet.