Kommunalråd Marek Jasinski fikk et enstemmig formannskap med på kravet om å utarbeide en standard som skal ligge til grunn for lokale handlingsplaner mot mobbing da han reiste saken tirsdag.

- Mobbing er livsfarlig. Vi vet at mobbing kan ødelegge både liv og helsa til skolebarn. Derfor skal vi stille strenge krav til skolene om hvordan de skal jobbe mot mobbing. Alle skolene nå skal ha en handlingsplan mot mobbing som skal oppfylle tydeligere krav til hvordan de jobber både med forebygging, og hvordan man håndterer konkrete mobbesituasjoner. Alle elever har lik rett på beskyttelse mot mobbing, det skal ikke være avhengig av hvilken skole du går på hvor god hjelp du får hvis du blir mobbet, sier Jasinski.

LES OGSÅ (PLUSS): Slik snakker du med barn om mobbing

Omfattende mobbeproblem

Jasinski stilte tirsdag et spørsmål til rådmannen om hvordan situasjonen rundt mobbing er i trondheimsskolene, og hvordan det arbeides systematisk med å kartlegge, forebygge og stoppe mobbing. Kommunaldirektør for oppvekst og utdanning, Gunn Røstad, skrivet i et notat at mobbing er et omfattende problem i trondheimsskolen, men rådmannen anser at man i Trondheim har gode systemer for å forebygge, fange opp og løse mobbesaker.

Elevundersøkelsen fra 2015 viser at Trondheim ligger over landsgjennomsnittet når det gjelder mobbing. Undersøkelsen, som tas opp årlig blant samtlige elever i 7. og 10. trinn, viser at det i fjor var 4,8 prosent av elevene som svarte at de blir utsatt for mobbing to til tre ganger i måneden eller mer. Det tallet har vært ganske stabilt de siste årene. I 2014 var tallet 4,7 prosent og i 2013 5,0 prosent. For 2015 var landsgjennomsnittet på 3,8 prosent – ett prosentpoeng lavere enn i Trondheim.

Samtidig sier kommunaldirektøren at tallene som kommer frem i Elevundersøkelsen neppe avdekker alle mobbesaker.

«Elevundersøkelsen er viktig for å få et inntrykk av situasjonen, men ikke tilstrekkelig for å monitorere mobbing i skolen. Til det er undersøkelsen for overfladisk, og sannsynligheten stor for at elever som utsettes for mobbing ikke rapporterer det de blir utsatt for. For å besvare spørsmålet må vi derfor også se på hvor mange mobbesaker som behandles i skolenes støttesystemer», heter det i notatet.

300 elever mobbes

I 2015 ble det gjennom kommunens skoleteam bedt om bistand til skolene i 18 mobbesaker. Denne Elevundersøkelsen måler imidlertid bare nåsituasjonen. Kommunaldirektør Gunn Røstad viser til forskningstall som slår fast at 1,5 prosent av elever i Norge utsettes for mobbing over lang tid i skolehverdagen. Dette er elever som sier de blir utsatt for mobbing på to måletidspunkter med noe tid imellom.

«Hvis dette er situasjonen i Trondheim vil det si at ca. 300 elever i trondheimsskolen blir utsatt for alvorlig mobbing som potensielt utgjør en stor risiko for å utvikle psykiske og andre vansker», heter det i notatet som ble lagt frem i formannskapet tirsdag.

«Det er rådmannens oppfatning at Trondheim ikke skiller seg vesentlig ut fra landet for øvrig når det gjelder omfanget av mobbing. Til enhver tid er mobbing et problem for noen elever i våre skoler. Vi tror ikke noen av skolene kan påberope seg å være mobbefri over tid. Men vi har systemer som fanger opp og bistår skolene i de mest alvorlige sakene, slik at vi på skoleeiernivå er godt informert og kjent med disse», heter det i notatet.

Strengere krav

- Disse tallene viser at skolene må intensivere arbeidet mot mobbing. Det er åpenbart behov for at kommunen utarbeide strenge minstekrav for hvordan skolene skal reagere. Nå har det vært opp til hver enkelt skole å utarbeide handlingsplaner. Det har ikke vært godt nok. Vi må ha strenge minstekrav til hvordan skolene skal jobbe med dette, og rådmannen må sørge for at disse planene følges opp. Det har vi nå fattet vedtak i formannskapet om, og jeg håper dette vil virke positivt til å få ned disse tallene. Elevundersøkelsen viser at mobbetallene i trondheimsskolen er for høye, og slik har det vært i flere år, sier Marek Jasinski.

Kommunalråden mener det må iverksettes strengere og mer samordnede tiltak i skolene enn tilfellet er i dag. Han mener arbeidsmiljøet som avdekkes for elevene på skolen gir grunn til bekymring.

- Folk kan jo tenke seg hva som ville skjedd i en bedrift der det hadde vært et arbeidsmiljø som tok livet av dem som jobbet der. Nå må arbeidet mot mobbingen i skolen virkelig få et løft, sier Jasinski.

Formannskapet vedtok samtidig et forslag fra varaordfører Hilde Opoku (MDG) som pålegger rådmannen å legge frem en sak for formannskapet som beskriver hvordan trondheimsskolen kan jobbe bedre med mobbeproblematikken fremover. En slik sak vil komme til politisk behandling på et senere tidspunkt.