Tirsdag skrev Siri Wahl-Olsen at «mange muslimske menn har et dårlig kvinnesyn». «De må endre sine holdninger overfor kvinner. De må tilpasse sine verdier til det som er en overordnet verdi i vår type samfunn», skrev Adresseavisens kommentator.

Bakgrunnen for debatten er at visepolitimester Marit Fostervold har sagt at innvandrere i Norge må følge norske verdier.

- Ikke et religiøst problem

På biblioteket i Trondheim sitter de to jusstudentene Asfand-Yar Thathal (24) og Samim Meskinyar (22). Meskinyar er født i Kabul, men kom til Melhus sammen med sin mor like før han begynte på skolen. Thathals familie innvandret fra Pakistan til Oslo på 1970-tallet. Begge mener Siri Wahl-Olsen tar feil når hun skriver at muslimske menn ofte har dårlig kvinnesyn.

- Jeg vet ikke hvor mange muslimer hun kjenner, men det stemmer ikke at mange muslimske menn har dårlig kvinnesyn. Dette varierer blant annet ut ifra sosioøkonomiske forhold, og ikke ut ifra religion, sier Thathal.

- Det er for eksempel mange kristne land i Afrika der kvinner har dårlige kår. I India så blir en kvinne voldtatt hver 22. minutt. Dette handler blant annet om at man mangler et demokratisk styresett og et velfungerende rettssystem. Kvinnesyn er ikke et religiøst problem, sier Meskinyar.

- Bidrar til mistenkeliggjøring

Han legger til at det er veldig mange som kommer til Europa nå, og at det til sammenligning er få som deltar i den typen overgrep man har sett i Stockholm og Köln.

- Når noen sier at muslimer flest har dårlig kvinnesyn, så bidrar det til mistenkeliggjøring. Det kan føre til at folk føler seg utestengt fra storsamfunnet. Når man allerede er dømt som en stor gruppe, så føler kanskje folk at det ikke hjelper hva de som individer gjør. Dette kan være veldig negativt for integreringen, sier Thathal.

- Ja, sier Meskinyar, og fortsetter:

- Vi to er jo muslimer. Når slike inntrykk om muslimer fester seg, kan folk som ikke kjenner oss, kanskje tro at vi er sånn. Men vi har faktisk lært likestilling av våre foreldre. Jeg har en sterk mor, et stort forbilde for meg. Hun har lært meg om kvinners rett, sier Meskinyar.

Også Thathal legger til at moren er et stort forbilde for ham.

Les også: Norske verdier? Hvilke da?

- Bra med debatt

Begge jusstudentene ønsker en debatt rundt norske verdier velkommen. De er delvis enige med visepolitimesteren i at innvandrere bør følge norske verdier:

- De norske lovene er i stor grad bygd på verdiene, så sånn sett er det en selvfølge at innvandrere skal følge dem, sier Thathal.

- Det hjelper ikke å sette strenge krav som ikke blir fulgt opp, men man må heller lære de som kommer til Norge de fundamentale verdiene vi har i vårt samfunn. Et godt eksempel på hvordan integrering og inkludering skal foregå, er KIA ung Trondheim, sier Meskinyar.

KIA ung Trondheim er en flerkulturell organisasjon som drives av ungdommer for ungdommer.

- Generalisering er farlig

Alf-Rune Hasselø, som leder Trondheim Dialogsenteret, har arbeidet med integrering av innvandrere i en årrekke:

- I mitt arbeid har jeg ikke møtt mange innvandrere som gir uttrykk for det vi oppfatter som et dårlig kvinnesyn, selv om vi vet at det kommer til uttrykk fra enkelte fra tid til annen. Men jeg har møtt flere som ikke er vant til å omgås damer og jenter slik vi har gjort helt fra barndommen. De blir derfor litt usikre i visse situasjoner, sier Hasselø.

Ved dialogsenteret bruker de aviser og samfunnsdebatter hvor kvinnesyn er tema i sine kurs for innvandrere i introduksjonsprogrammet.

- Hva tenker du om uttalelsen om at muslimske menn ofte har dårlig kvinnesyn?

- Jeg er urolig for hvordan det påvirker muslimsk ungdom når det framheves så sterkt at muslimske menn har dårlig kvinnesyn. Generalisering er farlig, sier Hasselø.

Les også: Vil ha tilbake antivoldkurs for innvandrere

- Jeg er urolig for hvordan det påvirker muslimsk ungdom når det framheves så sterkt at muslimske menn har dårlig kvinnesyn, sier Alf-Rune Hasselø. Foto: RICHARD SAGEN