Reaksjonene har vært mange etter at Adresseavisen skrev om at Huseby ungdomsskole har innført kjønnsdelt svømmeundervisning på grunn av kroppspress.

– Dette er et symptom på et veldig alvorlig problem, nemlig at ungdom i dag møter et press om å være vellykka ved å ha de riktige klærne, være pen, populær og perfekt. Dette blir for noen umulig å bære. Dette gir utslag på mange områder, og at elever ikke vil stille i badetøy foran det andre kjønn er ett av dem, sier Trond Giske, Arbeiderpartiets utdanningspolitiske talsperson og leder for kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, Trond Giske.

Les også: - Ikke den beste løsningen å skille gutter og jenter

Les også: - Disse kjendisene er forbilder for mange unge jenter

Klandrer ikke skolen

Giske understreker at han ikke vil klandre skolen. Han sier likevel at kjønnsdelt svømmeundervisning ikke kurerer problemet.

– Jeg forstår skolen og elevene som ønsket å finne en praktisk løsning, men man går ikke til kjernen i problemet. Dette presset er døgnet rundt. Her er problemet løst i én time, men man må dypere inn i dette om vi skal hjelpe ungdommene til å ha et godt liv, forteller han.

Han mener skolen kan gjøre elevene oppmerksom på at man ikke trenger å være perfekt.

– Vi må ha avslappa holdning til at vi er forskjellige og at vi er verdifulle selv om vi ikke har den kroppen eller egenskapen som reklamene sier er idealet. Det å skape en kritisk refleksjon og gi elevene teknikker for å mestre presset kan skolen gjøre, forteller Giske.

Les også: Vil forby seksualisert reklame

Les også: Vil ha fitness som fag i skolen

Alle har et ansvar

Dagens reklamer og sosiale medier gir oss et glansbilde av hvordan man skal se ut. Derfor mener Giske at skolen jobber i motbakke fordi samfunnet rundt jobber i motsatt retning.

– Vi er nødt til å ha en stor innsats i skolen for å dempe det presset om å være perfekt, men det er vårt felles ansvar. Det er foreldre og medelever sitt ansvar. Vi som er i den offentlige debatten må også signalisere at man trenger ikke å være perfekt, sier han.

Giske legger til at det er viktig å gi de som får alvorlige problemer på grunn av kroppspress hjelp.

– Det handler om en god skolehelsetjeneste, gjennom blant annet lett tilgjengelig helsesøster, påpeker han.

Les også: Guttene skal ha flat mage, sixpack, være muskuløs, flink i sport og maskulin, men uten hår på kroppen