Svein Østgård (50) var skolelei da han som 18-åring i 1983 fikk jobb som visergutt i skobutikken Simon Petersen i Ravnkloa. Det var tradisjon i kompisgjengen å jobbe som visergutt hos nettopp Simon Petersen, og nå var turen kommet til unge Østgård.

- Jeg var lei av å gå skole og etter ungdomsskolen ville jeg heller jobbe. Hos Simon Petersen trivdes jeg svært godt og fikk snart tilbud om fast jobb.

- Det har du ikke angret på?

Nei, og etter et eierskifte i 1984/85 ble jeg spurt om jeg ville fortsette. Den gang drev familien Petersen tre skobutikker i Trondheim, og jeg ble lageransvarlig. I 1990 overtok vi ansatte butikken i Ravnkloa, den eneste forretningen som fortsatt var i drift, og nå er jeg den eneste igjen fra den tiden.

- Men du er ikke alene i butikken?

- Jeg har fem svært dyktige medarbeidere. De kan jeg ikke få fullrost, de gjør en kjempejobb.

- Butikken er ikke tilknyttet noen kjede?

- Simon Petersen er frittstående. Hadde vi knyttet oss til en kjede, hadde butikken neppe eksistert i dag. Den første butikken ble etablert 1. oktober 1906 i Munkegata, og siden 1. oktober 1909 har den holdt til i samme lokaler her i Ravnkloa.

- Mange faste kunder?

- Ja, vi har veldig mange faste kunder, som kommer tilbake år etter år. Det er neppe noen andre skoforretninger som har så mange lojale kunder som oss.

- Dere ligger kanskje litt bortgjemt, ikke vurdert å flytte til et mer sentralt sted?

- Vi ser jo at folk i Midtbyen følger andre ruter enn nedom Ravnkloa. På den annen side vet de som skal besøke oss, hvor de finner oss. Her har vi vært i 106 år og tør rett og slett ikke flytte.

- Butikken stenger, som i gamle dager, klokken 17. Litt tidlig?

- Jeg meldte meg ut av Midtbygruppen på grunn av kravet om lengre åpningstider. 09–17 passer våre kunder. Det lønner seg ikke å holde åpent enda lenger.

- Strømmer ungdommen til butikken på jakt etter siste mote?

- Kundemassen ligger fra 35 og oppover. Vi tilbyr et bredt utvalg i sko av god kvalitet. Har du trøbbel med føttene, kan vi skaffe spesialsko. Vi fører både innesko og utesko, men ikke barnesko.

- Butikken fører med andre ord ikke billigsko fra Kina?

- Vi selger relativt dyre sko. Gode og komfortable sko, som sitter godt og tar hensyn til føttene, koster gjerne litt ekstra. Syntetiske sko holder vi oss unna. Kvalitetssko varer lenger enn billigsko.

- Hvordan er salget av brodder og piggsko?

- Det går strykende. Piggsko er blitt mer vanlig, ikke bare brodder. Og det artige er at nå kommer også yngre folk for å kjøpe brodder og piggsko. Tidligere solgte vi ikke brodder til 20-åringer. Nå vil også ungdommen sko seg godt og forebygge fall på hålka.