Det viser ferske tall fra innbyggerundersøkelsen som er gjennomført i forbindelse med kommunereformen. Mens det er et klart flertall for kommunesammenslåing på kysten, er motstanden størst i fjellbygdene.

- Det er et lite flertall i fylket for å slå sammen kommuner, og dette flertallet er større enn vi ser på nasjonale målinger, sier Arve Østgaard i Sentio Research.

- Vi ser at folk på Fosen er de mest positive til sammenslåinger, sier Østgaard.

Fristen utløper snart

Alle landets kommuner ble høsten 2014 invitert til å starte prosesser for å avklare om det er aktuelt å slå seg sammen med nabokommuner. Kommunene skal fatte vedtak om dette innen 1. juli 2016. Innbyggerundersøkelsen ble lagt frem på en konferanse i regi av Fylkesmannen torsdag, hvor over 200 formannskapsmedlemmer fra alle sørtrønderske kommuner deltok. I innbyggerundersøkelsen ble 6400 personer spurt på telefon om hva de mener om kommunesammenslåing

- En ny kommunestruktur med større fagmiljø kan gjøre kommunene i bedre stand til å levere helse- og omsorgstjenester av høy kvalitet i tråd med både dagens og fremtidens behov, sa kommunalminister Jan Tore Sanner.

Vanskelig for de minste

Kommunalministeren la ikke skjul på at fremtiden vil bli vanskelig for små kommuner som mener de klarer seg best på egen hånd.

- Det nye inntektssystemet er ute på høring og her vil det komme endringer som gjør at små kommuner får det vanskelig. Det blir ikke lenger full kompensasjon for frivillige smådriftsulemper. Men dette handler også om raushet mot hverandre, at de største og minste kommuner møter hverandre på like vilkår, og at befolkningen er trygg på at velferdstjenestene opprettholdes på et høyt nivå. Hvordan kan vi hente ut det beste og skape noe som er enda bedre for innbyggerne, spurte Sanner.

Sanner imøtegikk også de som hevder at kommunereformen var det samme som sentralisering av både makt og tjenester.

- Vi ser at kommuner som er slått sammen i større grad greier å opprettholde desentraliserte tjenester og at det dermed blir mindre sentralisering. Det blir dessuten mindre inhabilitet når man får større enheter.

Roan vil, Tydalingene vil ikke

Innbyggerundersøkelsen ble gjennomført i perioden 21. desember 2015 til 17. januar 2016. Utvalget på 6400 personer er vektet etter kjønn, alder og geografi. Mens 51 prosent i Sør-Trøndelag vil ha sammenslåing med en eller flere kommuner, svarte 41 prosent at ville være egen kommune som i dag. Tar man dette ned på kommunenivå viser undersøkelsen at folk i Roan er mest for (79%) , mens i Tydal er hele 69 prosent mot sammenslåing med andre kommuner. Oppdal var mest delt med 51 prosent ja og 46 prosent nei.

- De som er mot tror det meste blir verre, mens de som er for tror det meste blir bedre. Det mest overraskende er at hvis naboen kommer og spør så er det så mye mer positiv enn hvis du selv skal ta kontakt med naboen. Det viser bare at det er mye som sitter mellom ørene, sier Østgaard.

- Det å basere det bare på en meningsmåling er veldig farlig. Blir det folkeavstemning blir det valgkamp. Da vekkes motkreftene og da skal det debatteres og kriges. Det er slik demokratiet skal virke. En meningsmåling kan på ingen måte erstatte en folkeavstemning. Du må ha folkeavstemning i dette spørsmålet, sier Arve Østgaard i Sentio Research.

- Kommunene må våkne

En av Norges fremste eksperter på kommunestruktur og interkommunalt samarbeid, Geir Vinsand i NIVI Analyse, mener det er en tragedie at debatten om et nytt og sammenslått Trøndelag tar fokuset i hele kommunereformen.

- Jeg finner ikke et eneste eksempel på en ny, spennende kommunedannelse i hele Trøndelag. Det er veldig overraskende fordi dette er det sterkeste Kommune-Norge jeg kjenner, og at det er andre deler av Norge som driver og utvikler de nye og spennende kommunemodellene.

Vinsand mener det sterke fokuset på fylkesammeslåingen er en fullstendig avsporing.

- Hva skal vi gjøre på Østlandet hvis Trøndelag rigger seg opp med en svært region med nye oppgaver og ny makt. Vi må få en ny fylkeskommune, men jeg ville ha satset på en desentralisering av oppgaver, og forankret den nye fylkeskommunen sterkere i kommunene. Det blir ingen vitalisering når folk i Namdalen skal stemme på et region-ting med sete i Trondheim. Jeg kan ikke forstå at nordtrønderne er tjent med, mener Vinsand, som ber kommunene våkne og ta initiativ.

- De må fortelle kommunalministeren at de ønsker å ta hovedansvaret for samfunnsutviklingen. Hovedansvaret for samfunnsutvikling på Fosen skal ligge på Fosen og ikke i region Trøndelag, er Vinsands klare budskap.

- De som er mot tror det meste blir verre, mens de som er for tror det meste blir bedre, sier Arve Østgaard i Sentio Research. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
- De som er mot tror det meste blir verre, mens de som er for tror det meste blir bedre, sier Arve Østgaard i Sentio Research. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen