Denne uken har mye handlet om kroppspress etter at det ble kjent at Huseby skole innførte kjønnsdelt svømmeundervisning etter ønske fra jentene.

Solvår: Jeg kjenner meg igjen fra ungdomsskolen. Da var vi veldig opptatt av kropp og hvordan vi så ut. Vi hadde også inndeling med gutter og jenter i svømminga.

Hvilke råd ville dere ha gitt jenter som ikke vil ha svømming med guttene på grunn av kroppspresset?

Malin: Søstera mi går i åttende klasse, og jeg vet at de er veldig opptatt av hvordan det ser ut. Men det blir bedre. Det går bra.

Solvår: Det er jo på ungdomsskolen man forandrer seg mest. Det blir bedre på videregående uansett. Det blir et helt annet miljø, og kroppspresset blir mindre.

Malin: Mitt råd er, ta det rolig. Det er ikke så viktig egentlig. Ungdomsskoleelever kommer uansett til å være mer usikker enn de som er eldre. Man vil være mer mottakelig for press. Men for de fleste så fikser det seg etter hvert.

Hva tenker dere nå om å vise dere i badedrakt eller bikini sammen med gutter?

Malin: Jeg tror ikke det er noe kroppspress nå. Vi har jo snakket om den saken fra Huseby. Venninnen min hadde snakket med moren sin, og moren var veldig opprørt, mens venninnen min ikke reagerte så veldig. Jeg tror også at problemet blir mindre med årene når vi begynner på videregående, og man føler seg sikrere på seg selv. Jeg tror man innser at man kan være annerledes.

Solvår: Nå når vi går i tredje ser vi at det er stor forskjell på folk og at folk forandrer seg. Det er veldig forskjell på meg nå og den jeg var på ungdomsskolen. Folk er blitt mer modne og sikre på seg selv. Usikkerheten fra ungdomsskolen er borte. Da var folk redde for å vise seg i badedrakt eller bikini fordi ingen ville skille seg ut, alle vil være en del av mengden. Nå har vi ikke svømming, men hadde vi hatt det, tror jeg ikke det hadde vært noe problem. På ungdomsskolen var det mye mer fokus på at alle skulle være like og alle skulle passe inn. Nå er det greit være litt forskjellig.

Hør også podcasten OmAdressert: Kroppspresset, flyktningene, snøen og de varme hendene

Opplever dere kroppspress nå?

Solvår: Kroppspresset er jo alltid der. Men det påvirker ikke hverdagen min.

Malin: Ikke min heller. Det er ikke noe jeg tenker over.

Men hvis dere tenker på det. Hvordan vil dere se ut?

Solvår: Jeg tenker det er viktig å være trent. Det er mer positivt å være veltrent enn å være tynn.

Malin: Jeg er også veldig opptatt av trening, og det å føle meg sunn og frisk. Men grunnen til at jeg er opptatt av det, er ikke fordi at jeg har lyst til å ha den og den kroppen, men mer fordi jeg vil føle meg frisk. Jeg syns det blir veldig feil å trene bare for å slanke seg eller ha muskler der eller der. Jeg trener for å føle meg bra, og når du føler deg bra, vises det på deg.

Solvår: Jeg føler jeg får mer energi, og det er veldig viktig for meg å holde meg i form fordi jeg skal i forsvaret. Trening er en obligatorisk del av hverdagen min. Det er også ekstremt sosialt. Nesten alle jeg kjenner er medlem av et treningssenter.

Er dere opptatt av kvinnesak?

Solvår: Vi er jo for likestilling.

Malin: Jeg blir veldig provosert når jeg hører at folk setter skiller mellom jenter og gutter og sier at det er noe ikke jenter kan gjøre. Og så er det mange småting som for eksempel russelåt. Nå skal vi bestemme hvem som skal synge, og så er det noen som sier at jenter ikke kan synge russelåter fordi guttene gjør det så mye bedre. Men jenter kan! Det er også viktig med kvinner i lederjobber. Menn får jo ofte de høyeste stillingene. Det er viktig at kvinner også kan komme seg opp og fram i yrkeslivet.

Dere skal begge dere skal i forsvaret. Hvorfor?

Solvår: Jeg har alltid planlagt å dra i forsvaret og har aldri tenkt på det som en guttegreie, selv om jeg er klar over at det er flere gutter i forsvaret. Vi, som er født i 1997, er jo første årgangen der det er allmenn verneplikt for både jenter og gutter. Slik jeg tenker er det ikke mer spesielt at jenter skal i forsvaret enn at gutter skal det.

Malin: Jeg tenker at jentene skal inn i forsvaret og vise guttene at de får litt konkurranse.

Og du tror dere kan gi dem konkurranse?

Malin: Ja det er jeg overbevist om. Vi skal vise at vi er tøffe og kan gjøre ting minst like bra. Dessuten kan jeg tenke meg en lederrolle. Det er jo flere gutter enn jenter som har lederroller, men jeg tenker at jeg kan være en god leder. I forsvaret tror jeg at jeg kan vise at jeg som jente kan ta kontroll.

Ønsker du deg også jobb som leder?

Malin: Ja, jeg kan se for meg det. Men jeg er jo fortsatt litt usikker på hva jeg vil gjøre videre.

Solvår: Jeg har også tenkt litt på det, og tenker på befalsutdanningen i forsvaret, men jeg får jo se hvordan det blir. jeg har ikke planlagt så mye ennå.

Det blir bedre: Kroppspresset blir mye mindre på videregående, mener Malin Mørseth (t.v.) og Solvår Storøy, begge medlemmer av russestyret på Thora Storm. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen