Ninaforskerne skal bruke de neste fem årene på å studere samspillet mellom dyr og mennesker i flere land i Europa og Asia. De undrer seg over at noen arter klarer seg i den moderne verden, mens andre ikke gjør det. Toppforskerne ved Nina får 25 millioner kroner, fordelt på fem år til dette forskningsprosjektet, og er med det med i den nasjonale forskningssatsingen Toppforsk. Tilsammen får seks forskningsmiljøer i Trondheim toppforskerstøtte til sine prosjekter.

Anerkjenner fremragende forskning

- Denne tildelingen betyr en anerkjennelse av forskningen vi driver ved Nina, sier prosjektleder John Linnell.

- Dette viser at også vi driver med fremragende forskning, at det er mulig å drive anvendt og praktisk forskning som er viktig nok til å bli anerkjent som fremragende.

Totalt én milliard kroner

Til sammen 46 norske forskningsprosjekter får én milliard kroner i fri prosjektstøtte (Fripro). Fem av prosjektene er ved NTNU og ett altså ved Nina. I tillegg har NTNU i Gjøvik fått en bevilgning til et forskningsprosjekt om visuell kommunikasjon.

Det er Forskningsrådet og forskningsinstitusjonene selv som sammen bevilger pengene. Hvert prosjekt får mellom 15 og 25 millioner kroner over fire til fem år.

Satsing fra regjeringen

Dette er tredje gangen forskningsrådet og universitetene og andre forskningsinstitusjoner går sammen om spleiselaget fri prosjektstøtte. Kunnskapsdepartementet har gitt Forskningsrådet økte bevilgninger til dette formålet. Regjeringen mener med dette at Norge trenger forskning og innovasjon for å skape nye arbeidsplasser og verdier.

- Toppforsk er en ny og målrettet satsing for å sikre god, langsiktig finansiering til forskningsmiljøer som kan bli internasjonalt ledende innenfor sine felt, sier statsminister Erna Solberg i en pressemelding.

- Det er en viktig oppfølging av målet i Langtidsplanen for forskning og høyere utdanning om å utvikle flere verdensledende miljøer i Norge.

LES OGSÅ KRONIKKEN: Forsker seg syke

Løft for mange forskningsmiljøer

Administrerende direktør i forskningsrådet, Arvid Hallén sier i samme pressemelding at de er svært glade for budsjettveksten fra Kunnskapsdepartementet.

- Det gir oss mulighet for å gi et løft til så mange sterke miljøer. Dette er jeg sikker på er en svært god investering for alle parter, sier Hallén.

Hos Nina er John Linnell prosjektleder for de ville dyrene i Asia og Europa. Han forteller at halvparten av pengene kommer fra Nina, mens den andre halvparten er friske penger fra Forskningsrådet.

Ville dyr i den moderne verden

- Problemstillingen vår er hva som må til for å gi vilt en plass i den moderne verden, sier Linnell. De skal utforske de forhold som er nødvendig for å fremme sameksistens mellom mennesker og ville dyr som hjortedyr og rovdyr. De siste hundre årene har dyrebestander gått tilbake globalt sett både i antall og utbredelse. Men de viser til at det finnes unntak for eksempel i Europa der enkelte bestander øker. Dermed tror forskerne at det er mulig å utvikle forvaltningsmetoder som gjør at dyrebestandene kan tilpasse seg menneskene.

- Selv om store dyr som elg er en helt vanlig art å treffe på i norske skoger, er det nesten et unntak i globalt sammenheng. Mange naturområder i utlandet kan være nesten helt uten store ville dyr. I kontrast har vi veldig få ulv i Norge, mens den er en helt vanlig art i mange andre land, sier Linnell. Spørsmålene de vil finne svar på er hvorfor noen arter klare seg i den moderne verden mens andre arter ikke klare seg, hvorfor folk aksepterer ulike arter til ulike grader i ulike land.

Sameksistens dyr og mennesker

- Hva skal for å beholde de store viltartene i en verden med over sju milliarder mennesker som legger beslag på stadig mer areal? spør Linnell.

For å få svar på alle disse spørsmålene skal de jobbe i ulike land med ulik politisk styring, ulike naturtyper og økonomi.

- Hadde dere fått dette til uten denne frie prosjektstøtten via Toppforsk?

- Toppforskstøtten gir oss tid til å samle inn data og tenke store tanker, sier John Linnell. Han forteller at de skal studere ville dyr i Norge, Makedonia og Albania i Sørøstlige Europa, Mongolia og Turkmenistan i Sentral-Asia samt utnytte data fra India og Myanmar.