Menneskehandelgruppen, som de har besluttet å kalle seg, har bare jobbet noen uker. De består av fire etterforskere samt fagleder Arild Hopsø. I tillegg er to politijurister tilknyttet gruppen.

- Vi skal jobbe i team på heltid med forebygging og etterforskning av menneskehandel. Dette er et satsingsområde for politidistriktet og det er besluttet at vi skal virke i hele Trøndelag politidistrikt, sier Hopsø.

LES OGSÅ (Pluss): Nå skal ny politigruppe avdekke menneskehandel i Sør-Trøndelag

LES OGSÅ (Pluss): Politiet har gitt kommunen hallikadvarsler

I gang med undersøkelser

Politiet i Trøndelag har siden 2004 avslørt tre menneskehandelsaker som har endt med rettskraftige dommer. De to første sakene dreide seg om flere unge estiske og albanske jenter som var utsatt for menneskehandel og satt til å prostituere seg i Trondheim. Den siste menneskehandelsaken ble avdekket i 2011 og dreide seg om en mann fra Sør-Trøndelag som utnyttet sin psykisk syke ekskone til sexsalg. I løpet av de ti siste årene er det altså kun én menneskehandelsak i Trøndelag, som har ført til dom.

- Er du sikker på at det foregår menneskehandel her?

- Det vil være naivt å tro at det ikke eksisterer, sier Hopsø.

- Hvorfor er det ikke avdekket flere menneskehandelsaker i Trøndelag de siste årene?

- Det kan være flere årsaker, men det som generelt har vært påpekt innad i politiet er at det har vært mangel på kunnskap rundt menneskehandel. Det prøver vi å gjøre noe med nå, ved å skape et kompetansesenter her i politidistriktet, sier Hopsø, og legger til:

- Det er heller ikke tvil om at dette kan være krevende og ressurskrevende saker. Flere i politiet har påpekt at det tidligere vært for få spesialiserte grupper som har jobbet med menneskehandel. Enkelte har også uttalt at det har vært vanskelig å bevise lovens krav. Samtidig finnes det folk i Politi-Norge som har uttrykt at det har lav status å jobbe med disse sakene, sier Hopsø, som heller ikke utelukker at innsatsen til tidligere «Pimpit» (Politiets innsats mot prostitusjon i Trondheim journ.anm.) har virket forebyggende mot menneskehandel.

- Etterforsker dere allerede noen konkrete saker?

- Vi har informasjon om mulig menneskehandel som vi driver og undersøker nærmere, sier Hopsø, uten å ville gå i detaljer.

LES OGSÅ (Pluss): Mistenker sexsalg fra 19 leiligheter

Ber om tips

To av de ansatte i den nye menneskehandelgruppen var tidligere etterforskere i «Pimpit». Et av deres overordnede mål var å forhindre nettopp menneskehandel. Etterforskerne har drevet oppsøkende virksomhet og har i forbindelse med arbeidet sitt avdekket mange sexkjøpssaker. I 2012 var halvparten av disse sakene i Norge avslørt i Trondheim. I fjor ble det opprettet 100 saker for ulovlig sexkjøp i Sør-Trøndelag.

- Vi vil fortsatt ha fokus på sexhandelmarkedet, men samtidig har vi et mandat som gjør at vi skal favne bredere, sier Hopsø, og poengterer at menneskehandel ikke bare er å finne i forbindelse med sexhandel.

- Arbeidsmarkedskriminalitet generelt er også et område som er interessant for oss. Når det gjelder menneskehandel er kjernebegrepet utnytting, det kan det være viktig for publikum å vite. Dette kan være i forbindelse med prostitusjon og andre seksuelle tjenester, men også i forbindelse med arbeid eller tjenester - herunder tigging. Det er dette vi primært skal arbeide med. Samtidig nevner straffeloven også utnytting til krigstjeneste i andre land samt organhandel. Vi vil gjerne bli tipset av publikum om noen tenker eller føler at man er utsatt for utnytting, eller mistenker at noen er utsatt, sier Hopsø.

Om publikum har informasjon om menneskehandel/menneskehandellignende forhold og vil tipse menneskehandelgruppen, kan de sende mail til MHT@politiet.no.