- Det er bra å bli kikket i kortene når vi har gode kort, sier førsteamanuensis i latin, Thea Selliaas Thorsen ved NTNU. Både hun og dekan Anne Kristine Børresen ved det humanistiske fakultetet er begeistret for at Torbjørn Røe Isaksen lover en gjennomgang av de humanistiske fagene som historie, latin og andre språkfag.

- Med stortingsmeldingen får vi testet formen, sier Thea Selliaas Thorsen.

- Jeg er begeistret for å få satt fagene våre på dagsorden, sier Anne Kristine Børresen.

Åpnet Spor-festivalen

Kunnskapsministeren åpnet Spor-festivalen på katedralskolen i Trondheim i helgen og varslet en egen stortingsmelding om de humanistiske fagene. På denne skolen har kunnskapsministeren satt tydelige spor etter seg allerede. Da han ble statsråd, innførte han tilleggspoeng for gresk og latin. Det førte til at latinfaget gikk fra å ha fire elever på Katta i Trondheim det ene året til å ha 24 det neste. Også i år er det 20 elever som tar latin på Katta. Torbjørn Røe Isaksen mener det er avgjørende å ha en rekruttering til disse fagene, og mener derfor det var riktig å innføre ekstrapoengene.

Det er Thea Selliaas Thorsen som har invitert kunnskapsministeren til Trondheim for å åpne Spor-festivalen for oversatt litteratur og idéhistorie, i år med temaet retorikk. Samtidig var hun en pådriver for ekstrapoeng for gresk og latin i videregående skole.

Latin, dataspill og mytologi

- Selv om latin er et dødt språk, har det stor relevans i dag. Unge mennesker forbinder latin med dataspill, gresk og romersk mytologi, Harry Potter og en fantastisk verden, sier hun.

Hun mener at bruken av gresk og romersk mytologi i dataspill er med på å øke interessen for klassiske fag som latin og gresk.

I løpet av neste år skal kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen legge fram Norges første stortingsmelding om humaniora i høyere utdanning. Målet er å sikre høy kvalitet i humanistisk forskning og utdanning og si noe om hvordan de humanistiske fagene må videreutvikles for å møte samfunnsendringene best mulig. Kunnskapsministeren lurer også på om bidragene fra de humanistiske fagene i lærerutdanning og skole er godt nok satt i system.

Han ser flere trusler mot de humanistiske fagene:

  • Fra flere land rundt oss kommer det beskjed om at de humanistiske fagene må nedprioriteres eller legges ned fordi de ikke blir oppfattet som relevante.

  • Det er et problem dersom det blir for lett å komme inn og at de humanistiske fagene blir sett på som pausefag som en tar mens en tenker seg om. Studiekvaliteten skapes også av de du studerer sammen med. Derfor er det viktig med motiverte studenter.

  • Humanistiske fag har et imageproblem. Mange vil nevne et humanistisk fag dersom de blir spurt om eksempel på et unyttig fag.

  • Doktorgradsstudentene bruker lengre tid.

Nå vil kunnskapsministeren gi et politisk svar på disse truslene. Han mener at humanistiske fag er viktige i seg selv.

LES OGSÅ SIGNERTINNLEGGET: To feel or not to feel, that’s the question

Opptatt av Julius Cæsar

- I historiefaget er det mye som er tøft. Selv var jeg som tiåring veldig opptatt av Julius Cæsar, sier Torbjørn Røe Isaksen. Han mener det har en stor verdi å få en større humanistisk kunnskap og forståelse.

- NHO vil ha ingeniører som kan tysk for eksempel. Vi må koble teknologifag med humanistiske fag, og dette er NTNU gode på, sier Isaksen

Dekan Anne Kristine Børresen understreker at NTNU er gode på dette allerede.

Ønsker satsing på tysk og spansk

- Med et nytt NTNU håper jeg at vi kan tilby flere koblinger på tvers, sier Børresen. Thea Selliaas Thorsen forteller at hun har en student som ønsker å kombinere klassiske fag med spillteknologi ved NTNU i Gjøvik. En annen student med bachelor i latin har fått praksisplass i DNB.

- Slike eksempler viser at det er behov for folk med bakgrunn fra humaniora i arbeidslivet. Våre studenter må jobbe hardt. Det kommer til nytte, sier hun.

Kunnskapsministeren understreker at et av oppdragene til NTNU er å bygge tverrfaglige studietilbud.

- Tverrfaglighet bygger på gode faglige disipliner, slår dekanen på det humanistiske fakultetet fast.

- Vi ønsker også en satsing på fremmedspråk som tysk og spansk ala realfagssatsingen, sier dekan Anne Kristine Børresen og forteller at de er i ferd med å komme med innspill til stortingsmeldingen.

Diskuterer humaniora: Thea Selliaas Thorsen (t.v.) sammen med kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og dekan Anne Kristine Børresen. Foto: Aagot Opheim