- Vi mener at det normale skal være at barnet blir undersøkt nakent. Det gir en fin mulighet til å observere barnet, både i forhold til kroppsbygning og vekt, men også i forhold til om barnet har vært utsatt for vold, sier Rolf Windspoll, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

For første gang kommer det nasjonale faglige retningslinjer for helsestasjons- og skolehelsetjenesten. Målet er å sikre at barn og unge får det helsetilbudet de har krav på i helsestasjonene og skolehelsetjenesten.

Et landsomfattende tilsyn med helsestasjonstjenesten i 2013 avslørte nemlig at det ikke alltid er tilfelle: Tilsynet avdekket lovbrudd i 56 av 87 kommuner. Nær halvparten av kommunene som ble undersøkt hadde kuttet i antallet konsultasjoner på helsestasjonene. Trondheim var en av dem.

- Et fundament

- Vi opplever at kommunene er opptatt av at dette skal være en god tjeneste, men tilsynet avdekket at kommuner har gjort tilpasninger som vi vurderer å ikke være gunstige og i tråd med det som er kravet til tjenesten. Helsestasjonstjenesten er et fundament i helsetilbudet for barn og unge, men vi ser at dette er en tjeneste som kan være utsatt for endringer. Derfor er det viktig med nasjonale faglige retningslinjer, sier Windspoll.

Hovedmålet for helsestasjonstjenesten er å trygge og hjelpe foresatte slik at de får et godt samspill med sine barn, og slik at de skaper en god og trygg oppvekst for sine barn, påpeker Windspoll.

- Men tjenesten har også et ansvar for å se at barn utvikler seg som forventet, og tjenesten skal oppdage om det er noe som tyder på at barn ikke får den omsorgen det skal ha, sier han.

14 kontroller

Dette skal sikres gjennom 14 regelmessige konsultasjoner, fra det første hjemmebesøket til og med fireårskontrollen. Med retningslinjene er kommunene i større grad forpliktet til å følge konsultasjonene.

- Hvis en kommune ikke følger retningslinjene, må de dokumentere hvilke vurderinger som ligger til grunn for det og hvordan de ivaretar faglig forsvarlighet, påpeker Windspoll.

I Trondheim tilbys småbarnsforeldre nå flere gruppekonsultasjoner i helsestasjonene. Det har ført til reaksjoner, og foreldre har pekt på at helsekontrollene ikke blir gode nok når de gjennomføres i grupper. I de nye retningslinjene anbefaler Helsedirektoratet gruppekonsultasjoner ved fire uker, fire måneder og 17-18 måneder.

- Men det er viktig at foresatte blir informert på en god måte om hva som er målsettingen og innholdet i gruppekonsultasjonene. Foresatte må også få en mulighet til å takke nei, og isteden bli tilbudt individuelle konsultasjoner, sier Jorunn Lervik.

Hun er til vanlig folkehelserådgiver hos Fylkesmannen i Sør-Trøndelag, men har det siste året vært leder for arbeidsgruppen i Helsedirektoratet som har arbeidet med de nye retningslinjene. Hun tror tydelige krav til tjenesten nå vil gi foreldre og barn et bedre tilbud.

- Dette er den helsetjenesten i kommunen som møter alle barn og deres foresatte. I utgangspunktet er barnet friskt, og da handler det om å trygge foreldrene i foreldrerollen. Vi er særlig opptatt av at foreldre er til stede både fysisk og psykisk og får en god relasjon til sine barn. Barneårene er viktige, sier Lervik.

Barns seksualitet

I forslaget til de nye retningslinjene er det lagt større vekt enn tidligere på mat og kosthold. Nå skal helsesøster kartlegge hva barnet spiser i løpet av en dag, og slik få et bilde av hvilken kunnskap foreldrene har om mat og kosthold.

- Vi ønsker å løfte frem måltidssituasjonen, og det at barna har en god opplevelse rundt måltidet. Det er viktig at måltidet oppleves som positivt for å få et positivt forhold til mat, påpeker Lervik.

Nytt er det også at foreldre i toårskontrollen og fireårskontrollen skal gis veiledning om barns seksualitet.

- Vi ønsker å normalisere kjønn og seksualitet hos barn, slik at foresatte kan snakke om kropp, kjønn, seksualitet, trygghet og grenser med sine barn, sier Lervik.

Forslaget til de nye retningslinjene for helsestasjonene er nå sendt ut på høring, og forventes ferdige etter sommeren.

Jorunn Lervik håper retningslinjene skal gi barn og foresatte et bedre tilbud på helsestasjonen. Foto: Terje Svaan, Adresseavisen