Det viser tall Adresseavisen har hentet inn fra Samordna Opptak.

– Det er et økende behov for arbeidstakere i helsevesenet, så det kan nok være lurt å ta utdanning innen denne sektoren. Jobbmulighetene framover avhenger imidlertid både av hvor stor økningen blir for helseutdanningene og hvor stor økningen i etterspørselen etter helsearbeidere faktisk vil vise seg å bli, sier Torberg Falch, professor ved institutt for samfunnsøkonomi ved NTNU

Falch sier etterspørselen først og fremst øker fordi det blir flere eldre, men ny teknologi kan overta mange av oppgavene som i dag gjøres av helsepersonell. Han er ikke overrasket over at så mange trøndere søkte på helserelaterte fag som sykepleie, medisin og vernepleie. Men han påpeker at søkertall ikke er det samme som ferdig utdannede studenter.

Mest populær i Norge

I 2015 søkte 1 230 trøndere seg til sykepleieutdanningene rundt om i Norge. På landsbasis var sykepleierutdanningen ved Høgskolen i Trøndelag (HiST) det mest populære lærestedet. Faktisk var sykepleierutdanningen ved HiST den femte mest søkte utdanningen i Norge, rangert etter søkernes førstevalg. Også lærerutdanningene var svært populære blant trønderne. 1 238 søkere hadde satt lærerstudiene på førsteplass i sin søknad.

Skal i militæret

Elevene i klassetrinnet 3ST7 ved Byåsen videregående skole i Trondheim er klare på hva de vil, men bare et fåtall skal gå rett fra videregående skole til høyere utdanning. Ane Hofsli Sætre (19) har bestemt seg for å ta et år i militæret før hun starter på studiene.

– Etter at det ble innført verneplikt for kvinner, og jeg ble kalt inn til sesjon, fant jeg ut at jeg like så godt kunne ta ett år i forsvaret. Jeg får noe lengre tid til å bestemme meg for hva jeg vil bli, og så får jeg jo litt betalt under året i forsvaret.

Selv om hun skal inn i forsvaret nå, har hun en klar formening om hva hun ønsker å studere etter året i forsvaret.

– Det blir nok studiet Internasjonale relasjoner. Med tanke på dagens situasjon med flyktningkrisen tror jeg at dette gir nyttig kompetanse. Jeg har også vurdert medisin, men vi får se hva det blir til.

Helse- og samfunnsfag trekker søkere

Natasha Harkness, informasjonsrådgiver i Samordna Opptak, kan fortelle at de studieområdene med flest trønderske søkere var helserelaterte fag og samfunnsrelaterte fag.

– Disse områdene la beslag på omtrent halvparten av søkermassen, også de tekniske fagene sanket mange søkere i 2015.

Harkness vil ikke kåre det mest populære studiet blant de trønderske søkerne, men påpeker at søkertall kan gi en pekepinn på dette.

– Det er viktig å presisere at det er flere faktorer som er med på å bestemme hva som gjør et studium populært. Søkertall er en faktor, men også antall studieplasser per søker og karakterkravet for å komme inn er viktig å ta hensyn til.

Vurderer fysioterapi

Heller ikke Marte Sunde (18) fra Byåsen Videregående skole skal søke seg inn på høyere utdanning til høsten.

– Jeg vil ta et friår før jeg begynner å studere. Jeg vurderer å søke fysioterapi, men det er vanskelig å komme inn. Kanskje kommer jeg til å søke i Danmark. Men jeg har fremdeles god tid til å bestemme meg for hva jeg vil gjøre.

Av de 15 elevene i 3ST7 er det bare to stykker som tenker seg rett videre til høyere utdanning. Sofie Ryan-Øye (19) er en av dem som er motivert for mer skole med en gang, og planlegger å begynne på Statsvitenskap ved NTNU til høsten.

– Jeg er vel en av de få som sier at jeg er motivert for skole. Det er like greit å bli ferdig med studiene så raskt som mulig tenker jeg.

De tre elevene er tydelige på at det er interesser som veier tyngst når de skal velge studieretning.

– Lønn og jobbmuligheter etter endt utdanning er viktig, men jeg tror det er like viktig å velge noe man er virkelig interessert i. Da er det mye enklere å gjøre en god jobb med studiene, og kanskje også å få seg jobb etter studiene, sier Ryan-Øye

Sofie Ryan-Øye er en av to i klassen 3ST7 som vil gå mer skole til høsten. Foto: Vegard Eggen