Nye NTNU kommer til å bestå av åtte fakulteter.

NTNU-styret beslutter 15. februar den faglige strukturen for det fusjonerte universitetet. Det er god grunn til å tro at styret vil gå for innstillingen til rektor Gunnar Bovim. De store temaene i debatten har vært om økonomi/ledelse og lærerutdanning skal få egne fakulteter.

Erna Solberg om nye NTNU

Vil flagge økonomi

Sterke krefter både innenfor og utenfor universitetet har presset på for å få et eget økonomifakultet. Målet har vært å bygge opp en sterk konkurrent til miljøer som Norges Handelshøyskole i Bergen og BI. Fagmiljøene industriell økonomi og samfunnsøkonomi har ønsket å ta farvel med de andre samfunnsvitenskapene og slå seg sammen med Handelshøyskolen i Trondheim (tidligere Hist), internasjonal business i Ålesund og økonomi og ledelse i Gjøvik. Flere av samfunnsvitenskapene har ønsket å slå følge, men økonomene har vært avvisende og ønsker et spisst økonomi- og ledelsesmiljø.

To nøtter

Løsningen for dagens fakultet for samfunnsvitenskap og teknologiledelse har vært vanskeligst i fusjonen. Når industriell økonomi og samfunnsøkonomi forsvinner til et økonomifakultet, oppfatter mange det som spinkelt hvis de resten av samfunnsfagene og psykologi ved NTNU skal sitte igjen alene.

Spørsmålet om eget fakultet for lærerutdanning har også vært et hett tema. Lærerutdanning er i vinden og det store miljøet ved Hist har ønsket seg et eget utdanningsfakultet, men får ikke støtte fra lektorutdanningen ved NTNU. Andreprioriet for lærerutdannerne ved Hist er fusjonere med humanistisk fakultet - men det vil ikke NTNU-humanistene.

Hybridfakultetet

Innstillingen som styret får på bordet er dermed et hybridfakultet der mange ikke har fått det helt som de ville. Fakultetet vil bestå av samfunnsvitenskapene og psykologi fra NTNU, lærerutdanningen fra HIST og sosialfagene fra Hist.

Lærerutdanningen i et sånt fakultet blir den største i Norge, og vil levere lærere til hele utdanningsløpet, fra barneskolen til videregående.

Det nye helsefakultetet blir også den største og mest komplette helseutdanningen i landet. Dagens legeutdanning ved NTNU kommer under samme faglige paraply som sykepleierne og de andre helsefagene fra høyskolene.

Teknologi vokser mye

De teknologiske fagene vil stort sett organiseres etter dagens NTNU-struktur med tre fakulteter: Et stort sivilingeniør- og ingeniørfakultet som inkluderer store deler av de tekniske utdanningene ved høyskolene, et fakultet for IKT, matematiske og elektrotekniske fag og et fakultet for naturvitenskapene.

Humanistisk fakultet ved NTNU vil fortsette uforandret. Lillebroren i fakultetsfamilien, arkitektur og billedkunst, skal tilføres produktdesign.

Mer yrkesutdanning ved NTNU

NTNU skal forsatt ha teknologi som hovedprofil, samtidig skal det være et breddeuniversitet og et tyngdepunkt for profesjonsutdanning. Fusjonen gjør NTNU enda mer preget av profesjonsutdanninger.

Det nye samfunnsvitenskap/lærer/psykologi/sosialfag-fakultetet vil ha den største miksen av profesjonsutdanninger og universitetets tradisjonelle disiplinfag. Naturvitenskap og teknologi vil også ha et sterk blanding, mens humanistisk fakultetet i hovedsak vil være et disiplinfakultet. Fakultetene for teknologi-, økonomi-, helse- og arkitektur er dominert av profesjonsutdanning.

De nye fakultetene skal være operative 1. januar 2017.

Test kunnskapene dine om NTNU

Svein Inge Meland951 98 688svein.inge.meland@adresseavisen.no