Onsdag kveld mottar ordfører i Oppdal, Kirsti Welander, prisen under en utdeling på Royal Garden i Trondheim.

- Det er en stor ære å få en slik pris. Alt vi har fått til er et resultat av målrettet arbeid i kommunen og frivillige i lag og organisasjoner. Prisen motiverer oss i det videre arbeidet, sier Welander til Adresseavisen.

Fredspris neste?

Og motivasjon kan hun trenge, for det gjenstår en mye arbeid for å få tilbake skiløypa på Gjevilvassveien i Oppdal, der fem av grunneierne har fått jordskifterettens medhold i at de kan brøyte veien hvor skisporet har gått i flere tiår.

- Kommunen er i gang med et reguleringsarbeid i Gjevilvassdalen, der ulike trasévalg vurderes. Min mening er at skiløypa bør gå der den alltid har gått, nemlig på veien. Da får vi til en slik attraksjon av en skiløype som nettopp denne løypa har vært. Det er et enormt engasjement rundt skiløypa. Den betyr mye for mange, sier Welander, som regner med at saken er klar for behandling av lokalpolitikerne før sommeren.

- Og lander du striden i Gjevilvassdalen kan det vel bli fredspris neste år?

Welander ler.

- Mitt mål er i alle fall at vi skal få på plass løype til kommende vintersesong i Gjevilvassdalen, sier hun, og minner om at et stort flertall støtter kommunens forslag om å regulere inn skiløype på vegen som denne vinteren brøytes. 112 grunneiere er berørt, over halvparten av dem vil bevare løypa, viser høringsinnspillene til reguleringsplanen, som Opp har gått igjennom. Mange rammes også økonomisk av løypekonflikten,

- Alle vilkårene til prisen innfridd

Onsdag kveld feirer derimot Oppdal at de får Sør-Trøndelag fylkeskommunes pris årets friluftskommune - og i begrunnelsen heter det blant annet at «kommunen har folkehelse som en av tre suksessfaktorer for å kunne legge grunnlaget for god livskvalitet. De har derfor lagt til rette for stier, løyper og sykkel – og gangveier fra sentrum og boligområder til naturområdene. Kommunen sier i sin kommuneplan at naturen og kulturlandskapet er hovedingredienser i opplevelsen av å bo eller å besøke kommunen.

Gode naturgitte, kulturelle og menneskegitte ressurser er bærebjelker. Trygge boforhold, bolig for alle og tilgang på grøntområder/turområder er positive helsefaktorer. Kommunen har dessuten svært varierte friluftslivstilbud, både innen tradisjonelt friluftsliv og mer moderne og bratt friluftsliv. Kommunen viser et stort engasjement for friluftsliv og viktigheten av friluftsliv er vektlagt i flere styringsdokumenter. Masterplanen som er utviklet av lokalt næringsliv og kommunen er et viktig element i friluftslivssatsingen. Det er som et ledd i dette arbeidet at «turappen» for kommunen og prosjektet «Opplev mer av kommunen» har blitt utviklet. Alle kravene i vilkårene for å kunne kalle seg en Friluftslivets år kommune er fulgt opp.»

Turmål: Gjevilvasshytta til Trondhjems Turistforening er et populært turmål om vinteren, men denne vinteren holdes hytta stengt utenom vinterferien og påsken på grunn av manglende skiløype innover dalen. Foto: Ludvig Killingberg
Glad: Ordfører Kirsti Welander er glad for at Oppdal blir årets friluftskommune i Sør-Trøndelag. Foto: Tommy Fossum