I et brev til Sør-Trøndelag fylkeskommune skriver Kommunal- og moderniseringsdepartementet at de vil legge frem en melding til Stortinget om regionreform i løpet av våren, og at det er hensiktsmessig å vente til etterpå før departementet går videre med å behandle en formell søknad om nye oppgaver fra region Trøndelag.

- Dersom Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag fylkeskommuner etter stortingsbehandlingen av meldingen fortsatt ønsker forsøk med nye oppgaver til det regionale folkevalgte nivået i Trøndelag, bes det om en justert og konkretisert søknad. Søknaden vil da bli behandlet på normal måte i henhold til forsøkslovens bestemmelser, heter det i brevet fra departementet.

Les også: Slakter modellen for et nytt Stor-Trøndelag

- Må utsettes

Dermed må fylkespolitikerne ta stilling til sammenslåingen uten å vite hva det nye Trøndelag blir og skal holde på med i fremtiden. Mye av argumentasjonen for å slå sammen fylkene har nettopp vært troen på at det nye storfylket kunne kapre nye arbeidsplasser.

Senterpartiets fylkesleder i Nord-Trøndelag, Thomas Iver Hallem, mener dette må få konsekvenser for behandlingen i fylkestingene.

- Dette underbygger kravet fra Senerpartiet om at man fylkestingene må avvente Stortingets behandling av oppgavemeldingen. Vi må vite hva vi får, sier Hallem.

Les også: Stjørdals-ordføreren har bestemt seg

Kan miste mye

Fylkesordfører Tore O. Sandvik mener det ikke betyr noe at man vil avvente søknaden trøndelagsfylkene om forsøk med nye oppgaver til etter at stortingsmeldingen om regionreformen er lagt frem.

- Vi er i god dialog med departementet og har senest i dag snakket med både statsråd og departementsråd for å avklare at dialogen om nye oppgaver ved å bruke forsøksloven fortsetter.

Sandvik sier det ikke vil være aktuelt å overføre noen nye oppgaver til dagens fylkeskommuner.

- Dersom vi ikke slår sammen fylkene, vil fylkeskommunene fortsatt miste oppgaver til kommuner og stat.

Les også: - Hovedsetet for Fylkesmannen blir i Steinkjer

Klare krav

Departementet legger frem en stortingsmelding om oppgaver i april og Stortinget skal behandle denne innen sommeren.

- Der vil flere nye oppgaver til større regioner bli avklart, og disse oppgavene trenger vi ikke å bruke forsøksloven for å få. Trøndelag vil ligge i forkant, men da må vi også beslutte at vi skal bli en større og sterkere region i april, mener fylkesordfører Tore O. Sandvik.

Begge Trøndelagsfylkene har vært klare på hvilke nye oppgaver de ønsker seg i en sammenslått fylke:

  • Statens vegvesens regionapparat.

  • Kulturrådet og tildelinger til regionale formål fra kulturdepartementet.

  • Kjøp av regionale jernbanetjenester.

  • Deler av forskningsrådets programmer.

  • Overta fylkesmannens oppgaver innenfor miljø, klima og landbruk.

Fylkesrådsleder i Nord-Trøndelag, Anne Marit Mevassvik, uttalte tidligere at hun har tro på at det nye Trøndelag vil få mange av disse oppgavene.

- Statsråden har oppfordret oss til å fortsette å bane vei. De kan ikke gi oss bare småtterier, vi må ha store og viktige oppgaver dersom vi skal få til dette, mener hun.