Det er sjelden politiet gjør narkobeslag og etterforsker ferdig saken slik at retten kan dømme den siktede samme arbeidsdag. Men det skjedde fredag i forrige uke.

En 26 år gammel mann kom denne morgenen med nattoget fra Oslo. Like før klokken 07.00 slo politiet til og pågrep mannen ved Trondheim sentralstasjon. I sekken hans fant de to kilo hasj, seks gram marihuana samt anabole steroider.

- Godt samarbeid

Mannen erkjente forholdet til politiet umiddelbart. Klokken 13.00 samme dag ga han også en uforbeholden tilståelse overfor dommeren i sal 307 i Sør-Trøndelag tingrett. Klokken 15.00 var resultatet etter tilståelsessaken klar: Ti måneders fengsel.

- Vi er godt fornøyd med den raske saksbehandlingstiden, sier politiadvokat Sunniva Tronvoll ved Trøndelag politidistrikt.

- Hvorfor gikk det så raskt i akkurat denne saken?

- Siktede ble tatt med narkotikaen på seg og erkjente umiddelbart forholdet, slik at det var lite etterforskning som gjensto. Det at vi tidlig så at saken var egnet for en rask påtaleavgjørelse, at påtale raskt kom inn i saken og at han ble avhørt ikke så lenge etter pågripelsen, muliggjorde en rask avgjørelse. Videre var det godt samarbeid mellom meg og statsadvokat Unni Sandøy, som var påtaleansvarlig i saken, samt med patruljen og krimvakta som sto for ferdigstillelse av etterforskningen, sier politijuristen.

Hun legger til at det i tillegg var avgjørende at det var ledig kapasitet i tingretten.

- Skulle selge narko i Nord-Norge

Både i politiavhør og i retten innrømte 26-åringen, som er bosatt i Oslo, at narkotikaen var ment for videresalg.

- Han skulle videre nordover og forklarte at han skulle selge stoffet i Nord-Norge, sier advokat Terje Engebretsen, siktedes forsvarer.

26-åringen avviste i retten at han er avhengig av narkotika, men fortalte at han ville selge stoffet for å kvitte seg med en gjeld på rundt 100 000 kroner.

Sør-Trøndelag tingrett har vurdert det som skjerpende for straffen at 26-åringen tidligere er domfelt flere ganger - sist i Nedre Romerike tingrett i januar i fjor. Da ble han dømt til fem måneders fengsel - hvorav tre måneder betinget - blant annet for overtredelse av legemiddelloven. Dommen hadde to års prøvetid. Fordi det nye forholdet skjedde i prøvetiden, utmåler derfor Sør-Trøndelag tingrett en fellesstraff.

Tok betenkningstid

I formildende retning peker dommeren på 26-åringens uforbeholdne tilståelse, som har hatt «prosessøkonomisk betydning», ifølge dommen.

Også forsvarer Engebretsen synes den raske saksbehandlingstiden har vært positiv.

- Dette er et fortrinn for både politiet og domstolen, men det bygger på tilståelsen fra siktede, sier Engebretsen.

- Å få en kjapp dom var også bra for din klient?

- Oftest er det slik at folk går i både én og seks måneder og gruer seg før det blir rettssak. Det er en fordel for siktede når det går fortere, sier Engebretsen.

26-åringen tok betenkningstid etter dommen, og må innen 14 dager bestemme seg for om han godtar eller vil anke avgjørelsen.

Skulle selge videre: Den hasjsiktede 26-åringen fortalte at narkotikaen han ble tatt med, var ment for videresalg. Advokat Terje Engebretsen er mannens forsvarer. Foto: Mariann Dybdahl