- Medlemsmassen øker raskt over hele landet, og Trondheim er ikke noe unntak, sier talsperson Ronny Alte i «Soldiers of Odin» til Adresseavisen.

Han mener det kunne vært registrert mange flere medlemmer i Trondheim hadde det ikke vært for at de som administrerer medlemsopptaket bruker mye tid på å kontrollere alle som ber om å bli lagt til.

- Forespørselen er enorm. Vi bruker mye tid på å undersøke alle som ønsker å bli lagt til som medlemmer, fordi vi ønsker ikke venstreekstreme i gruppen, sier Alte.

Patruljert i gatene

Politidirektoratet skrev fredag kveld i en pressemelding at de er skeptiske til gruppen Odins soldater og påpeker at det er uakseptabelt at grupperinger opptrer som en form for «borgervern». Lørdag skrev Adresseavisen at «Soldiers of Odin» ifølge Alte har etablert lokallag i Trondheim med 76 medlemmer. I helgen har de blitt 21 flere, kommer det av frem av Facebook-gruppen deres. Gruppen ikler seg svarte hettegensere med vikinghjelm og norsk flagg på ryggen. I helgen varslet de at de ville patruljere gatene i en rekke norske byer lørdag kveld. På spørsmål om når de ville starte sin virksomhet i Trondheim svarte Alte fredag at det var usikkert. Søndag opplyser han til Adresseavisen at det trolig har vært medlemmer patruljerende i sivil i gatene i byen.

- De har ikke fått tilsendt hettegensere ennå. Derfor var det enkelte medlemmer som ønsket å gå i sivil natt til søndag. Vi har ikke oversikt over hvor mange som gikk i Trondheim. Det har skjedd over hele landet at medlemmer har gått i sivil, fordi vi ikke klarer å levere gensere raskt nok, sier han.

På spørsmål om hvorfor akkurat Trondheim er en aktuell by for Soldiers of Odin, sier Alte at det har vært «mye tull» i Trondheim, både vold, narkotika, og stygge overgrepshistorier.

- Det har vært noen stygge episoder, men jeg ønsker ikke å kommentere enkelthendelser, sier han.

Les også: Politiet holdt øye med «Odins soldater»

Politiet: - Uønsket

Heller ikke politimester i Trøndelag, Nils Kristian Moe, er begeistret for nyheten om at det nå finnes et lokallag i Trondheim, og at flere skal være under etablering i Trøndelag.

- Dette er helt uønsket. Det er politiet som skal opprettholde ro og orden i Trøndelag og ellers i Norge. Vi har ikke behov for denne grupperingen, sier Moe søndag kveld.

I Drammen varslet politiet på forhånd at de ville bortvise gruppen fra sentrum fordi de anser privat patruljevirksomhet som straffbar aktivitet. I Drammen ble følget på ni menn ifølge NTB stanset av politiet. De sjekket identifikasjon og om noen var bevæpnet. Ingen våpen ble funnet. Ifølge NTB rådet politiet gruppen til å ta bort hundene de hadde med seg. Dette for ikke å skape frykt i gatene.

På spørsmål om hva Alte mener om den negative responsen de har fått fra politiet, svarer han:

- De som er negative til oss er stort sett de som ikke vet hva vi står for. Vi har vært aktive i tre helger nå, uten at det har vært antydning til bråk, sier Alte, som mener folk nå begynner å forstå hva de står for, og at det er å trygge bygatene.

- Konseptet favner bredt, og politiet ønsker tross alt voksne edru personer som oss til stede i gatebildet.

Han mener dessuten at hvis politiet innrømmer at det er behov for «Soldiers of Odin» i gatene, betyr det samtidig at de har tapt kampen mot gatekriminaliteten.

Vil følge med gruppen

Politiets operasjonssentral i Sør-Trøndelag opplyste søndag kveld at de ikke har noen indikasjoner på at gruppen har patruljert natt til søndag. Politimester Nils Kristian Moe sier de nå vil se nærmere på gruppens aktivitet.

- Trøndelag er stort sett oversiktlig, trygt og greit. Vi har ikke behov for grupperinger som skal gå inn og eventuelt ta loven i egne hender, eller opprettholde ro og orden. Vi må holde dem under oppsikt og se hva dette er, og så får vi se om atferden er innenfor det lovlige eller ikke. Vi må også se på hva slags ideologisk bakgrunn dette er og om det er noe vi må undersøke nærmere, sier Moe.

- Dette er ikke noe vi har behov for og ikke noe vi ønsker, sier politimester Nils Kristian Moe i Trøndelag. Foto: Nils H. Toldnes