– Vi snakker her om ledere med personalansvar, og andelen er for lav. Vi har som mål å øke kvinneandelen i lederstillinger i politiet.

Det skriver seksjonssjef Kjersti Jørgensen i Politidirektoratet (POD) i en e-post til Adresseavisen. Hun har ikke anledning til å stille til vanlig intervju.

– Både som arbeidsplass og som offentlig tjenesteyter er vi tjent med å ha en jevn kjønnsbalanse i politiet, fortsetter hun.

– Hvorfor er den andelen ikke høyere?

– Det er vanskelig å sette fingeren på en konkret årsak. Kvinneandelen i politistillinger i dag er på 29 prosent. Rekruttering til disse stillingene skjer gjennom opptak til Politihøgskolen. I dag er det 44 prosent kvinnelige studenter, men det har ikke alltid vært slik, sier Jørgensen.

Selv om 16 prosent av lederne i politistillinger er kvinner, står det noe bedre til når det gjelder juriststillinger i politiet. Der er 36 prosent kvinner, mens andelen kvinnelige ledere er på 58 prosent i administrasjonen.

Torill Iversen er tidligere politioverbetjent, har en mastergrad i organisasjon og ledelse fra NTNU og har blant annet jobbet med organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt. I en kronikk i Politiforum skriver hun om det hun mener er en ukultur i politiet når det gjelder ansettelser av ledere. Hun sier til Adresseavisen at hun tror det er flere grunner til at det ikke er flere kvinnelige ledere i politiet.

– Jeg mener at man ikke jobber aktivt med å finne ledertalenter og at man må jobbe med ledelse som fag. Det gjør man ikke i dag. Jenter trenger kanskje også litt mer oppmuntring for å søke på lederstillinger enn menn. Mange opplever også å bli forbigått i forbindelse med det å få barn, sier Iversen.

LES OGSÅ (PLUSS): To av ti politiledere i Trøndelag politidistrikt er kvinner

- Gutteklubb

Iversen mener at en del stillinger i politiet også er tiltenkt enkelte personer og at det er flere eksempler på det, både i politiet og POD.

– Hvis man får til svar at jobben er tiltenkt noen andre så vil man i alle fall ikke søke, sier hun.

Hun mener at kulturen må endres for at flere kvinner skal bli ledere.

– I tillegg til dårlige ansettelsesprosesser er det en gutteklubb. Det handler om hvem man velger å løfte frem og ikke. Det handler om nettverksbygging og relasjoner. Kvinner faller utenfor. Det påvirker de strukturelle prosessene i etaten, sier Iversen, som mener at man må jobbes systematisk for å snu det hun mener er en ukultur.

– Det krever modig lederskap i hele etaten der flere står opp og kjemper for det en mener er riktig. Det må være transparente ansettelsesprosesser. Man må kunne se hvorfor noen har blitt innstilt og andre ikke, sier hun.

Iversen understreker at hun mener at det foregår urett mot både menn og kvinner slik kulturen er nå.

LES KOMMENTAR: Noe er galt i politiet

- Viktig med mangfold

Adresseavisen skrev sist uke om andelen kvinner i lederstillinger i Trøndelag politidistrikt. Åtte av 40 ledere er kvinner, viser tall fra politidistriktet. Stasjonssjef ved Heimdal politistasjon, Elisabeth Eriksen, er en av de kvinnelige lederne.

– Jeg får en mulighet til å påvirke gjennom å være leder. Det er viktig for meg som leder at jeg motiverer ansatte til å gjøre jobben overfor publikum, sa Eriksen, som mener det er viktig med et mangfold av personer i ledelsen slik har man har et bredest mulig beslutningsgrunnlag. Når det er en stor overvekt av det ene kjønnet i ledelsen er det er en fare for at det oppstår gruppetenkning og at man rekrutterer folk som er lik seg selv, mener hun.

LES OGSÅ (PLUSS): Fostervold: - Slik husker jeg samtalen med POD

- Vi er på vei

Jørgensen i POD sier at politiet skal jobbe med å rekruttere flere kvinnelige ledere under omorganiseringsprosessen politiet nå står overfor.

– Målet for kvinneandel i politiet er 40 prosent. Det er et stykke unna dette i dag. Hva gjøres generelt for å rekruttere flere kvinner i lederstillinger i politiet?

– Det er mye som skal endres i politi-Norge i årene som kommer, ikke minst skal vi ha på plass mange nye ledere. De første ut var politimestere i de nye distriktene. Fire av de 10 nyutnevnte politimestere er kvinner. Dette er ikke nok, men vi er på vei og vil fortsette arbeidet i de kommende prosesser, sier Kjersti Jørgensen i POD.

Torill Iversen mener at det må være mer transparente ansettelsesprosesser i politiet. Foto: F oto : PRIVAT