Det var Malvik Bladet som omtalte Rådmannens innstilling først.

Malvik Høyre sier nå til Adresseavisen at en kommunesammenslåing kan bli nødvendig.

Det er pengene som teller – og som gjør at rådmannen nå kommer med denne innstillingen, til tross for at kommunestyret tidligere har sagt at de ønsker seg nullalternativet (at Malvik fortsetter som egen kommune).

- Ugunstig for Malvik

- Etter at forslaget til nytt inntektssystem for kommunene nå er lagt ut på høring, mener Rådmannen at de økonomiske rammebetingelsene ser ut til å bli endret i en ugunstig retning for Malvik kommune, skriver han i sin innstilling til kommunestyrets møte førstkommende mandag.

Han mener tida er kommet for å revurdere spørsmålet om å forhandle med nabokommunene. Bare slik kan man få et reelt sammenligningsgrunnlag til nullalternativet som er å bestå som egen kommune.

Kan tape ti millioner

Den direkte foranledningen for Rådmannens nye råd var et møte der Fylkesmannen orienterte formannskapet om konsekvensene av regjeringens forslag til nytt inntektssystem. De foreslåtte endringene i inntektssystemet kan gi Malvik kommune om lag seks millioner kroner mindre i basistilskudd, og totalt kan det slå ut med ni til ti millioner i mindre årlige inntekter.

Rådmannen tegner ikke et gladbilde av økonomien i kommunen:

- Gjennom omstillingsarbeidet som er satt i gang, skal det nå spares inn 20 millioner kroner på årsbasis i 2016. I tillegg er det vedtatt at det i år skal spares inn 5 millioner kroner for å opparbeide en økonomisk buffer, altså totalt 25 millioner i 2016. Selv om regnskap for 2015 ser ut til å gi et bedre resultat enn fryktet, har vi et høyere forbruk på drift enn budsjettrammene tillater, slik at omstillingsprosessen må fortsette, fremholder han.

Trondheim mest aktuell

Rådmannen vil derfor opprettholde anbefalingen fra sluttbehandlingen av forstudien, og mener kommunen bør inngå forhandlinger med Trondheim kommune. Årsaken til at Trondheims-alternativet anbefales, og ikke Værnes-regionen der Stjørdal inngår, er at Malvik har de fleste av sine interkommunale tjenestesamarbeid med Trondheim/Trondheimsregionen. Begge innbyggerundersøkelsene som har vært gjennomført i Malvik, har gitt et flertall for sammenslåing med Trondheim forutsatt at det blir en kommunesammenslåing, skriver rådmannen i Malvik.

Skaper ny bevegelse?

Spørsmålet er om rådmannens innstilling og tall vil skape en ny bevegelse i det politiske landskapet i Malvik. Adresseavisen forsøkte i går kveld å få tak i de sentrale politiske aktørene i Malvik. Ordfører Ingrid Aune svarte ikke. Opposisjonsleder Eva Lundemo var opptatt i møte, men i besvarte forespørselen med en sms som viser at Høyre er på glid: «Dette er nok en forventet utvikling. Optimalt er vi en egen kommune i fremtiden, men vi i Malvik Høyre har advart om at den fortsatte mangelen på økonomisk styring av de rødgrønne ville medføre en mulig kommunesammenslåing. Slik som økonomien og mulighetsbildet nå ser ut, kan nok en en sammenslåing være en av de få mulige utveiene», skriver hun.

Heller ikke Senterpartiets Ole Herman Sveian var mulig å få tak i, men Sveian har tidligere uttrykt svært stor skepsis til å slå sammen Malvik med noen andre kommuner.

Venstres Torgeir Anda sier nå til Adresseavisens at de støtter Rådmannens innstilling.

- Det vil være uforsvarlig å ikke se hva de ulike alternativene vil innebære for Malvik, sier han.

Anda synes tidsfristen regjeringen har satt er knapp, og håper opposisjonen lykkes i å få utsatt behandlingen i Stortinget. Venstre går inn for en folkeavstemning når alternativene foreligger.

En annen nabokommune, Klæbu, er allerede i forhandlinger om å slå seg sammen med Trondheim. De hadde nylig andre forhandlingsmøte med ordfører i Trondheim, Rita Ottervik.