- Vi vet at inaktivitet tar flere menneskeliv enn røyking. Det viser tall fra Verdens helseorganisasjon, sier grunnlegger og daglig leder Knut Løkke i Myworkout. Han har satt seg som mål å gjøre butikk av treningsforskningen fra NTNU. Gjennom testing av formen til folk, skal de lage tilpassede treningsprogram på internett og app til mobiltelefon. Selskapet retter seg mot bedrifter, privatpersoner, forsikringsselskaper, treningssenter og organisasjoner for ulike sykdommer, som Norsk Revmatikerforbund. Treningsrådene er basert på NTNU-forskningen om intervalltrening.

Først tester de formen til den enkelte, deretter setter de opp et treningsprogram, registrerer treningen, arrangerer treningsgrupper ute eller inne før de etter ti uker tester formen på nytt. Da regner de med at den biologiske alderen er redusert med flere år.

Dårlig trent amerikansk datagründer

Nå har det lille trondheimsfirmaet med kontor på Gløshaugen, fått med seg en dårlig trent 73 år gammel dataspillgründer fra USA. Nolan Bushnell blir omtalt som grunnleggeren av videospill gjennom selskapet Atari, grunnlagt i 1972, og produsent av arkadespill og spillkonsoller. Myworkout kom i kontakt med ham på fjorårets Technoport i Trondheim. Nå stiller han kroppen sin til disposisjon for å teste ut det norske treningsopplegget basert på intervaller fire ganger fire minutter.

Bushnell har en biologisk alder som tilsvarer alderen hans på 73 år, viser testene Myworkout har gjort av ham.

Trene i ti uker

- Han representerer inaktivitetsproblemet. Han var dårlig trent, men begynner nå å trene med vårt opplegg, sier Knut Løkke. Myworkout og NTNU-professor Jan Hoff var nettopp i Los Angeles for å sette Bushnell i gang. Nå skal han trene i ti uker med intervalltrening i motbakker. I mai skal Myworkout ta nye tester for å måle om treningen har hatt effekt på den biologiske alderen. Knut Løkke er overbevist om at opplegget virker, og at dette skal bli en personlig historie til bruk i kampanjer for deres trening ved hjelp av internett og mobilapper. Samtidig får de glede av Bushnells kunnskap som teknologigründer og kjennskap til det amerikanske markedet.

- Han har tilbudt seg å være mentor for oss, forteller Løkke.

Målgruppen er alle

I dag består Myworkout av ni årsverk og holder til i innovasjonssenteret til NTNU på Gløshaugen. Akkurat nå er selskapet i ferd med å ansette fem personer til for å drive med app- og webutvikling. For å satse i USA, har de også sikret seg nettadressen myworkout.com.

- Vi har kjøpt det av en domenehai. Vi forhandlet i sju måneder før vi endte på en pris vi kunne akseptere, sier daglig leder Knut Løkke. Nå forbereder han kampanjer i USA, blant annet basert på historien om framgangen han regner med Nolan Bushnell får.

- Målgruppen vår er alle. Alle har hjerte og helse, sier Knut Løkke som slår fast at verden har et inaktivitetsproblem og forskerne ved NTNU har funnet løsningen.

Svaret er 4 ganger 4

- Trener du to ganger 30 minutter intervall i uka med en liten styrkeøkt i tillegg og en gåtur i helga, er det nok til å kompensere for inaktivitet resten av uka. Når folk ikke gjør det, er det fordi de mangler motivasjon og tilgjengelig treningsarena. Myworkout er god på å gjøre trening interessant for både aktive og inaktive ved å ta tak i dataene fra testresultatene, behandle dataene til gode treningsprogram, og gi tilbakemelding til kunden, sier Løkke. Han mener selskapet hans er i stand til å gi folk motivasjonen til å trene. Ved hjelp av smarttelefon eller aktivitetsmåler som en pulsklokke eller det nyutviklede aktivitetsarmbåndet Pai for eksempel, vil Myworkout fortelle kunden om vedkommende har trent nok og riktig og hvordan neste treningsøkt bør være.

- Og tester man sin biologisk alder en gang til ser man effekten konkret, sier Løkke.

Blir yngre av trening

Samtidig med at firmaet prøver seg på det amerikanske markedet, tester de også ut samarbeid både med bedrifter og Norsk Revmatikerforbund for å legge til rette for trening for folk med spesielle sykdommer.

Et pilotprosjekt i det internasjonale firmaet Powel viste at testgruppen på ti ansatte i Trondheim i snitt fikk redusert sin biologiske alder med sju år. En mann på 55 år fikk på ti uker redusert sin biologiske alder fra 57 til 23 år. Dette skal Knut Løkke bruke til å få flere bedrifter med på å lage treningsopplegg for sine ansatte.

- Når folk blir sju år yngre i biologisk alder, betyr det statistisk sett tre til fire færre sykedager per ansatt pr år og 25 til 35 prosent redusert risiko for utvikling av livsstil- og aldersrelaterte sykdommer og tidlig død, sier Knut Løkke.

Pilotkunden: Nolan Bushnell er amerikansk teknologigründer og dårlig trent. Her trener han sammen med NTNU-professor Jan Hoff i Topanga State Park i California. Foto: Terje Trobe/Myworkout
Daglig leder Knut Løkke, Myworkout. Foto: Morten Antonsen