Ordføreren sier imidlertid at hun er åpen for at det vil kunne komme på bordet i løpet av kommunestyremøtet førstkommende mandag.

- Frekkhetens nådegave

Adresseavisen skrev mandag at rådmannen i Malvik innstiller på å starte forhandlinger med Trondheim med tanke på kommunesammenslåing. Den direkte årsaken til rådmannens anbefaling er at i regjeringens forslag til nytt inntektssystem for kommunene vil Malvik kunne tape opptil ti millioner kroner. Forslaget er ute på høring og opposisjonen har signalisert skepsis til deler av forslaget. Ingen vet derfor i dag hva det endelige resultatet vil bli. I Adresseavisen i går sa Høyres Eva Lundemo at «slik økonomien ser ut nå, kan nok en sammenslåing være av de få mulige utveiene» og Lundemo ga skylda på de rødgrønne for dårlig kommuneøkonomi. Venstres Torgeir Anda var tydelig på at de vil støtte rådmannens innstilling om å starte forhandlinger med Trondheim.

Ordfører Aune sier hun ikke har konkludert, men hun er tydelig skeptisk.

- Høyres representant har frekkhetens nådegave. Her er det en Høyre/Frp-regjering som legger frem et forslag som gir Malvik mye dårligere økonomi og så presterer hun å legge skylda på de rødgrønne for en dårlig kommuneøkonomi, sier Aune.

- Men vil de nye foreslåtte rammebetingelsen gjøre at Malvik går inn i forhandlinger for å se hva man kan oppnå hvis man slår seg sammen med Trondheim?

- Slik jeg vurderer det vet vi ikke i dag hva disse regnestykkene vil innebære for Malvik. Hvis det kommer ny informasjon på bordet, må vi foreta en ny vurdering. Foreløpig ser jeg ikke at det er slik og da forholder jeg meg til det siste vedtaket kommunestyret har gjort i denne saken: At vi ønsker at Malvik skal fortsette som egen kommune, og ikke går i gang med forhandlinger med Trondheim eller andre. På mandag vet vi hva kommunestyret ønsker i denne saken.

Farlig å forhandle?

- Hva er farlig med å forhandle slik at man ser hva man kan få?

- For meg er det uklart hvordan slike forhandlinger vil kunne bli. Hva det vil kreve av ressurser og hvor bindende det i praksis blir.

Aune er særlig kritisk til at forslaget som nå er ute på høring vil ramme solide bynære vekstkommuner spesielt.

- Regjeringens eget ekspertutvalg pekte på at de best fungerende, effektive kommunene er i størrelsen 10 000–20 000 innbyggere. Likevel er det nettopp vi som blir rammet i dette inntektsforslaget. Det er direkte useriøst, jeg forstår ikke hva regjeringen har tenkt på her, sier Aune.