- Den mest krevende omstillingen i hele NTNU, skjer på den tidligere Høgskolen i Sør-Trøndelag (Hist).

Det sier Trond Singsaas, mannen som leder fusjonsprosessen i NTNU. Vi er på fusjonskafé på Gløshaugen og mange av de frammøtte jobber i administrasjonen i tidligere Hist, både på Kalvskinnet, Rotvoll og Handelshøyskolen.

Det er fredag i vinterferien og over 100 ansatte møter opp for å si sin mening eller stille spørsmål om NTNU-fusjonen. Samtidig følger 171 NTNU-ansatte møtet fra dataskjermen enten det er i Gjøvik, Ålesund eller Trondheim. Fra NTNU-ledelsen stiller rektor Gunnar Bovim og Trond Singsaas som har ansvaret for å gjennomføre fusjonsprosessen.

Nedskjæringer provoserer

Særlig er det styrevedtaket om at NTNU skal redusere administrasjonen med ti prosent i løpet av de tre neste årene, mange vil si sin mening om. Folk er provosert, bekymret eller usikre. De lurer på om ledelsen vet nok om det administrasjonen i hele nye NTNU gjør når det blir innført stillingsstopp, og antall ansatte skal reduseres. Det provoserer at kravet om effektivisering og nedskjæring kommer i et år med ekstra mye arbeid.

Bovim understreker at det ikke er lov å gå fra dette møtet og tenke at ingen sa noe om det jeg er interessert i. Selv sier han at målet er å lage en effektiv organisasjon og unngå dobbeltarbeid. Han er også overbevist om at administrasjonen kommer til å ese ut dersom det ikke blir gjort noe for å hindre det. Derfor mener han det er rett for NTNU å spare i administrasjonen.

- Jeg vil tro det er flest fra administrasjonen her fordi det er administrasjonen som må regne med de største endringene i forbindelse med fusjonen, sier han.

- Vi trenger ikke si opp noen. Ingen trenger være redd for at de ikke fortsatt skal ha jobb i NTNU på grunn av fusjonen når de jobber. Men det er ikke sikkert at de skal ha akkurat den samme jobben.

Nye krav om rapporter og statistikk

Gunnhild Oftedal er ansatt både som førsteamanuensis og forsknings- og utviklingskoordinator ved fakultet for teknologi ved tidligere Hist. Hun er veldig glad for å bli invitert til et slikt åpent møte der hun får anledning til å si det hun mener.

- Vi har mer enn nok å gjøre allerede. Det er ikke bare å flytte folk og gi folk nye arbeidsoppgaver, sier Oftedal.

- Det er ikke nok å redusere staben med det antall personer som antydes for å oppnå effektivisering. Hun mener arbeidsoppgavene må være det viktigste.

- Da må hele organisasjonen bidra, både den enkelte og ledelsen. De må vurdere hva de etterspør av statistikk, rapporter og lilgnende. Dessuten kan det hende vi har mye å hente også ved å stille krav til hvordan vitenskapelig ansatte bruker forskningstiden sin.

- Vi som kommer fra tidligere Hist, har ekstraarbeid med nye systemer, nye rutiner og nye skjema, sier Oddrun Husby. Hun jobber også i administrasjonen ved fakultet for teknologi på tidligere Hist.

- Det føles provoserende å skulle effektivisere i et slikt år.

- 2016 blir et strevsomt år

Trond Singsaas slår fast at det mest krevende med fusjonen skjer i Trondheim.

- Tidligere Hist har den mest krevende omstillingen, ikke minst menneskelig sett, sier han og kan ikke svare på hvor administrasjonen på Kalvskinnet skal være 1. januar 2017.

- 2016 blir et strevsomt år. Det er et dilemma om vi skulle ha brukt mer tid og gjort omstillingene i ro og mak. Men det har vi lagt til side. Ulempen ved det hadde vært at omstillingsfasen hadde blitt lenger. Hvor lenge kan folk leve i usikkerhet og i omstilling? Vi må rive av plasteret fort, slår Singsaas fast.

Oddrun Husby derimot sier at hun syns det går for fort.

- Det går utrolig fort. Ting føles kaotisk og utrygt.

Hva vet du om nye NTNU? Test kunnskapene dine her:

Rektor Gunnar Bovim, NTNU Foto: Morten Antonsen
Gunnhild Oftedal er forsknings- og utviklingskoordinator ved fakultet for teknologi. Foto: Morten Antonsen