George Everton har bare vært et navn og et savn for stortingsrepresentant André Skjelstad (V). Torsdag fikk den nervøse 50-åringen møte sin ukjente far for første gang.

Han innrømmer at han ikke sov noe særlig natt til torsdag, Venstres profilerte stortingsrepresentant fra Nord-Trøndelag. Han sier at kroppen sitret der han satt på Starbucks på Værnes sammen med kona Eli Birgitte og ventet på mannen han bare hadde sett på bilde.

George Everton.

En mann og et navn som har vært i magen som et savn så lenge han kan huske. Men som man ikke snakket om. Historien begynte da Skjelstads kjødelige mor dro til England som au pair for vel femti år siden.

- Hva gjorde du da du så han?

- Vi har bakgrunn fra militæret begge to. Vi kan å hilse – et godt håndtrykk og så god dag, forteller Skjelstad.

- Det er ikke helt Tore på sporet?

- Dette er ikke Tore på sporet. Og jeg er ingen klemmer. Min kjødelige far derimot viser seg som en skikkelig klemmer. Han har klemt på barnebarna siden han kom, det er stor stas, forteller Andre Skjelstad. Og da viser det seg at også sønnen på femti etter hvert har fått noen omfavnelser han også.

- Tenk, jeg har aldri sett min kjødelige far før i livet. Det er en heftig opplevelse. Der og da på Værnes, var det akkurat som jeg så meg selv utenfra.

- Hva så du?

- Vel. Lell om jeg er en voksen kar på 50 år så ble jeg akkurat da en liten guttunge.

- Har det vært mange tårer?

- Vi er da balanserte mennesker. Smiler Skjelstad.

19 år og far

Skjelstad har alltid visst om sin far. Moren kom hjem fra England, 20 år og gravid med 19-årige George Everton.

- Det var slutt mellom min kjødelige mor og far, det var ikke mer i det forholdet. Jeg ble født i Trondheim, men vokste opp hos mine besteforeldre på Skjelstad.

Lille André ble i praksis enebarn, med en storfamilie rundt seg, mens moren studerte videre – og besteforeldrene Dordi og Norvald ble de som Skjelstad kalte mor og far.

- Min tante forteller at hun trillet meg som baby og en nabokaill stakk hodet oppi vogna og spurte: Snakker han engelsk, da?

Moren gifter seg senere og får to barn, George Everton gifter seg også og får fire barn. Men det skjer først 15 år etter at han ble far for første gang. Dette visste ikke André Skjelstad noe om før i august i fjor. Først da lyktes de med å få kontakt. Det hadde sine grunner.

- Ville ikke såre

Først var det kona Eli Birgitte som presset litt på om denne ukjente engelske faren. Men Skjelstad synes det var litt vanskelig på grunn av han som hadde vært faren hans hele livet – bestefar Norvald.

- Jeg hørte at bestefar ble litt grumsete i stemmen da jeg tok opp at jeg kanskje ville ta kontakt. Det var vel i 1999. Så jeg la det bort, jeg ønsket ikke å såre bestefar. Ingen kunne hatt en bedre oppvekst enn meg. De anså meg som sin sønn, og det var jo jeg som tok over gården.

- Men du kjente et savn du ikke kunne snakke om?

- Det blir jo sånn, da. Det har ligget der hele tida.

- Hvem var George Everton i guttungen André sitt hode?

- Min far var engelsk. England var fotball, og det var jo bra. Men det var samtidig en sårhet.

- Hvordan reagerte bygdesamfunnet på at du bodde der, uten dine kjødelige foreldre?

- Landsbygda er konservativ. Jeg har alltid vært litt annerledes. Men mange er jo det. Og det er blitt mer tolerant etter hvert.

Døtre på sporet

Det var Andre Skjelstads døtre, Margrete og Andrea, som tok rollen som Tore på Sporet etter at Norvald var død. Men det var ikke bare enkelt. Rett før Skjelstad fylte 50, fikk de napp. 27. august i fjor fikk stortingsrepresentanten bekreftet at han hadde en far som fantes.

- Visste han at han hadde en sønn?

- Ja, min mor var på vei da hun dro fra England.

- Langt på vei?

- Jeg er trønder, jeg spør ikke om sånn. Men hun reiste hjem til Trøndelag, og han hadde nok ikke så mye han skulle sagt.

Etter kontakten på Messenger avtalte de det første møtet. Nå skal George Everton være på gården ut i neste uke. Hele familien er samlet, har drukket kaffe og samtalt. Til sommeren drar André Skjelstad over til England for å møte fire nye søsken – betydelig yngre enn han selv.

- Det er litt merkverdig, men jeg merker at vi har en forbindelse. Jeg kjenner igjen meg selv i han. Ifølge kona og døtrene har vi samme faktene også.

- Regner med at du allerede har avklart at dere er på linje politisk?

- Haha, nei, har ikke brukt tid på det. Merker at han er kritisk til EU, da. Men ikke sikkert han stemmer nei, likevel, smiler venstrepolitikeren.