Hallem mener dette avviker fra all forvaltningsmessig praksis der politikerne faktisk skal ha en mulighet til å sette seg inn i sakene, før de debatteres.

- At vi ikke skal få kunnskap om sakene og mulighet til å forberede oss, er en hersketeknikk vi har erfart før i denne saken, mener Hallem.

Verken sakspapirer om opinionsundersøkelsen eller høringsrunden gjøres tilgjengelig for politikere og offentligheten før selve møtet starter.

I stedet for en folkeavstemning, som mange har ønsket, har det politiske flertallet i Nord- og Sør-Trøndelag bestemt at det skulle gjennomføres en såkalt opinionsundersøkelse for å sjekke holdningen i befolkningen til en sammenslåing. Det har derfor vært knyttet en viss spenning til denne.

Ferdig, eller..?

Adresseavisen har derfor bedt om innsyn i innbyggerundersøkelsen. Fylkesdirektør Knut Aspås sier først at undersøkelsen ikke er ferdig. På spørsmål om når den er ferdig, svarer han onsdag klokken 14 (når Opinion presenterer den for fylkespolitikerne på felles fylkesting). Aspås innrømmer etter hvert at de har fått rapporten, men kaller det da et internt dokument, som ikke vil bli offentlig før det presenteres under fylkestingsmøtet. Det endelige svaret kommer i en mail, som svar på innsynsbegjæringen:

- Viser til telefonsamtale, og vil presisere at vi ikke har mottatt endelig rapport hos oss i Sør-Trøndelag fylkeskommune.

Fylkesordfører Tore O. Sandvik gir samme svar:

- Jeg har ikke sett den endelige rapporten.

Troll ut av eske

Hallem mener dette er oppsiktsvekkende:

- Jeg kan ikke forstå at det er ansvarlig saksbehandling. Ikke ferdig før onsdag klokken 14? Det må være oppsiktsvekkende dårlig planlagt.

Hallem har etterspurt dokumentene og bedt dem utlevert.

- Jeg forstår ikke begrunnelsen for at disse tallene skal presenteres som troll ut av en eske. Jeg frykter at man ønsker å styre debatten fordi folkevalgte ikke har hatt mulighet til å se kritisk gjennom materialet.