Et felles fylkestingsmøte på Hell i Stjørdal onsdag la frem resultatene av innbyggerundesøkelsen. 2600 trøndere er spurt om deres syn på forslaget om å samle fylket. Undersøkelsen viser at 53 prosent er positive til en sammenslåing. I Sør-Trøndelag svarer 58 prosent at de vil slå sammen fylkene, mens det i Nord-Trøndelag er 43 prosent som er for. Motstanden i Nord-Trøndelag er fortsatt betydelig, 37 prosent av nordtrønderne sier nei.

Krav om folkeavstemning

På fylkestingsmøtet onsdag reiste fortsatt en rekke representanter kravet om at det gjennomføres en folkeavstemning før fylkestingene kan si ja eller nei til planene som foreligger i Trøndelagsutredningen. Men fylkesordfører Tore O. Sandvik avviser kravet.

- Vi trenger ikke en slik avstemning. Her i landet har vi et representativt demokrati som baserer seg på at folkevalgte politikere setter seg inn i sakene, og fatter en beslutning. Disse stiller til valg hvert fjerde år, og folket kan si sitt gjennom valg. Dette var det debatt om foran siste fylkestingsvalg. Spørsmålet er godt belyst, og fylkestingsrepresentantene har fått svar fra kommuner, samfunnsaktører og innbyggere. Over 1000 lokalpolitikere i 46 kommunestyrer har vurdert saken, en rekke organisasjoner og foreninger har sagt sitt og 2600 innbyggere er forespurt om deres syn. Det er nok til å fatte en beslutning i april, sier Tore O. Sandvik.

LES OGSÅ (KOMMENTAR): Fire grunner til sammenslåing

Rosemaler Trøndelag

En av hovedkritikerne mot sammenslåing - Torgeir Strøm, fylkestingsrepresentant for SV i Nord-Trøndelag, - brukte sitt innlegg på det felles fylkestinget til å rette kraftig kritikk mot Trøndelagsutredningen som legger opp til en sammenslåing.

- Denne utredningen rosemaler situasjonen Trøndelag og konsentrerer seg bare om Steinkjer og Trondheim og fordeling av makt. I virkeligheten foregår det en sterk sentralisering i Trøndelag. Folketallene går tilbake i fjellregionen, på Fosen og i indre Namdal. Denne sammenslåingen er en sentraliseringsprosess i seg selv. Høyre og Ap vil slå sammen fylkene før vi vet om det kommer nye oppgaver. At de to partiene ikke er villige til å legge spørsmålet ut på folkeavstemning er en overkjøring av folket i Nord-Trøndelag, sa Torgeir Strøm.

Ingen folkeavstemning

Kravet om folkeavstemning støttes av en rekke mindre partier i fylkespolitikken. Både SV, Miljøpartiet, Senterpartiet, Rødt og Pensjonistpartiet vil ha en slik avstemning før fylkestingene behandler spørsmålet.

Til tross for fortsatte forsøk på omkamp om folkeavstemning er det er ingen ting som tyder på at Ap og H er interessert i å lytte til mindretallet i dette spørsmålet. Nå innkalles det til parallelle fylkesting i Nord- og Sør-Trøndelag i slutten av april. Alt tyder på at resultatet blir et solid politisk flertall for å slå sammen Trøndelag på de to fylkestingene.

1000 er ikke nok

Senterpartiets Tomas Iver Hallem er ikke overbevist om at det er et flertall i Nord-Trøndelag om å slå sammen fylkene til tross for at innbyggerundersøkelsen viser dette.

Senterpartiet i Nord-Trøndelag har lenge kjempet en innbitt kamp for å få på plass en folkeavstemning før de to fylkeskommunene eventuelt kan slås sammen. Tomas Ivar Hallem mener resultatene fra innbyggerundersøkelsen viser at en slik folkeavstemning er påkrevet.

- Det holder ikke å spørre 1000 nordtrøndere før man vedtar å slå sammen fylkene. Alle med stemmerett og en mening om dette må få si sitt. Denne innbyggerundersøkelsen viser at 37 prosent i Nord-Trøndelag er negative. Det viser at fylkets befolkning er dypt splittet i synet på Trøndelags fremtid, sier Hallem.

Frykter mindre demokrati

I undersøkelsen som Opinion AS har foretatt for de to fylkeskommunene svarer 34 prosent at deres muligheter til å påvirke politiske beslutninger i en sammenslått fylkeskommune vil bli redusert. Dette er et tall som bekymrer Senterpartiet.

- Vi ser av undersøkelsen at mange er bekymret for det demokratiske nivået. Skal man få til en slik sammenslåing er det helt avgjørende at det skapes legitimitet for en slik prosess, og at alle får være med på å bestemme hva som skal skje gjennom en avstemning. Frykten for at enkeltpersoner får reduserte muligheter til å påvirke de politiske prosessene bekymrer meg, sier Hallem.

Tomas Iver Hallem er ikke overrasket over at undersøkelsen ender opp med et flertall for sammenslåing, men han er like opptatt av at mange fortsatt er negative.

- Nå skal vi bruke tiden frem til fylkestinget i april. Vi mener det vil ligge helt nye premisser for denne prosessen når Stortinget har tatt stilling til hvilke nye oppgaver som fylkeskommunen skal tilføres. Når det er klart bør det holdes en folkeavstemning om denne saken. Undersøkelsen som nå er lagt frem viser et øyeblikksbilde i mars 2016 – dette kan endre seg fremover, sier Hallem.

Ikke nok: Senterpartiets gruppeleder i Nord-Trønelag, Tomas Iver Hallem, kjemper fortsatt mot en sammenslåing av Trøndelag. Han mener det ikke er nok å spørre 1000 nord-trøndere om hva de mener om saken før fylkestinget skal ta stilling i april. Foto: Kristian Helgesen, FOTO: KRISTIAN HELGESEN