Til helga er det årsmøte i Sør-Trøndelag Høyre, og Brox legger frem forslag til en uttalelse som han regner med å få vedtatt på fylkesårsmøtet. Forslaget skal danne utgangspunkt for politiske initiativ for alle kommunepolitikere fra Høyre i alle sørtrønderske kommuner.

- Forslagene som lanseres mot mobbingen i skolen skal også løftet nasjonalt. Jeg håper dette kan bli en del av regjeringens planer mot mobbing i skolen, sier Yngve Brox.

Nasjonal dugnad

I forslaget tar Yngve Brox til orde for en nasjonal dugnad mot mobbing. Han mener situasjonen rundt om på norske skoler viser at dagens arbeid mot mobbing i skolen ikke er godt nok.

- I det siste har vi sett mobbesaker både i Malvik kommune og i Åfjord som viser at arbeidet og tiltakene ikke er gode nok. Nasjonalt ser vi stadig eksempler på at dette er et problem som skolene og kommunene ikke gjør nok for å stanse. Til syvende og sist er det skoleeierne, og kommunepolitikerne, som har ansvaret for at det lages gode nok tiltak og at disse tiltakene settes ut i livet når problemene oppstår, sier Brox.

Han mener planene må bli bedre, det må tydeliggjøres at det er skolens ledelse som har ansvar for å skape et godt læremiljø uten mobbing på den enkelte skole, og at politikerne som eier og bestemmer over skolene må være mer på banen og stille krav til resultater.

Tiltak mot skoler

«Skolen skal ha som mål å sikre alle elever grunnleggende ferdigheter. Økt satsing på basisfag for lesing, skriving og matematikk gir forbedrede skoleresultater, utjevner sosiale forskjeller og bidrar til å hindre frafall fra videregående opplæring. God læring forutsetter imidlertid at skolehverdagen er trygg for alle elever. Kommunene og fylkeskommunen er skoleeier og har ansvar for å sikre at opplæringslovens krav til elevenes skolemiljø er oppfylt. Sør-Trøndelag Høyre forventer at alle kommunestyrer og fylkestinget årlig vurderer skolenes resultater og arbeidsmiljø. Det skal settes inn tiltak mot skoler som ikke lykkes med å holde skolen mobbefri», heter det i forslaget til uttalelse som legges frem på årsmøtet.

- Norge må ha en nasjonal nullvisjonsplan mot mobbing, alle kommunestyrene må vedta klare regler for hvordan skolene og barnehagene skal håndtere mobbesaker, rektorer må kurses i konflikthåndtering og foreldre og elever må gis bedre informasjon om adgangen til å klage på slik håndtering. Dette arbeidet har vært for dårlig i mange år. Vi ser at man kan lykkes med kampanjer – da går mobbetallene ned. Men dette er et arbeid som må pågå hele tiden, og kampen må vinnes hver dag. Mobbing har enorme konsekvenser både for den enkelte og for hele samfunnet. Det er på tide at vi skaffer oss bedre virkemidler, sier Brox.

Bytte ut sjefen

I forslaget legger Brox opp til å innføre en ordning der rektorer som ikke lykkes i å fjerne mobbing på sine skoler skal byttes ut. Han erkjenner at dette punktet nok vil skape diskusjon.

- Men dette er nødvendig. Det er skoleledelsens ansvar å skape gode skolemiljø. Den gode kulturen må sitte i veggene. Dersom en rektor ikke får til å skape et godt miljø for læring er vedkommende ikke egnet til å ha en slik jobb. Skal vi komme mobbingen til livs er vi nødt til å ta dette mer på alvor enn vi har gjort til nå. Lovverket er på plass, nå trenger vi gode planer på alle skoler og ikke minst sjefer som måles og som er i stand til å gjennomføre tiltak der det er nødvendig, sier Yngve Brox.

LES OGSÅ (KRONIKK): Hvem er mobberne?