Oppdal. De 76 år gamle tvillingene i Oppdal har i 24 år stilt opp for andre. De er med som ledsagere når eldre og pleietrengende må på sykehuset i Orkdal eller i Trondheim - eller må kjøres fra hjemmet til sykehjemmet. De arrangerer julebord for eldre - og er med når det hver mandag er åpen kafé ved Frivilligsentralen i hjembygda. I tillegg arrangerer de dans for eldre, psykisk utviklingshemmede og andre ved sykehjemmet i Oppdal en gang i måneden. Oppimot 40 er med i dansen.

- På dansetilstelningene har vi levende musikk også, sier Eldbjørg. Inger nikker. - Men det blir med en gang i uken. Det er vanskelig å få til levende musikk oftere. Men det er liten tvil at det er et populært tilbud. Vi får mange gode tilbakemeldinger.

Fornøyde samfunnsressurser

De to oppdalskvinnene er kroneksempler på at pensjonister er samfunnsressurser, og som er godt fornøyde med det.

I en fersk undersøkelse om pensjonistenes hverdag utført av TNS Gallup for Statens seniorråd kommer det fram at pensjonistene bruker i hovedsak tiden sin på sosial omgang, fysisk aktivitet, yte omsorg og hjelpe familie, venner og naboer. Ifølge undersøkelsen er pensjonistene i Trøndelag de som driver mest med omsorg, spesielt overfor familien.

I undersøkelsen kommer det fram at pensjonistene i Nord-Trøndelag er de beste naboene i landet. Og nordtrønderne er også de som gjør mest med frivillig arbeid.

Gjør godt å bidra

I undersøkelsen framgår det at hele 74 prosent av pensjonistene sier at de hjelper venner eller naboer. 30 prosent gjør dette ukentlig, mens 31 prosent gjør det månedlig, og 13 prosent årlig.

58 prosent av pensjonistene som har barnebarn passer barnebarna. 25 prosent gjør dette ukentlig, mens 21 prosent gjør dette månedlig, og 12 prosent årlig.

82 prosent av pensjonistene yter omsorg, hjelp eller besøker ektefeller, samboere eller slektninger. 44 prosent gjør dette ukentlig, 27 prosent gjør det månedlig, og 12 prosent gjør det årlig.

67 prosent av pensjonister bruker tid på kulturarrangementer og opplevelser som kino, teater, konserter osv. Åtte prosent gjør det ukentlig, 30 prosent gjør det månedlig, og 29 prosent gjør det årlig.

- Vi kjenner oss godt igjen i hovedfunnene i undersøkelsen, sier de engasjerte tvillingsøstrene, som startet sitt engasjement med etableringen av lokalavdelingen av Norsk Folkehjelp i Oppdal.

- Viktig hjelp

- Jeg har ikke klart meg uten Eldbjørg. Jeg plages med så store giktsmerter, og har mer enn nok med meg selv, sier Olaug Astrid Storholm (77). I nærmere to år har Eldbjørg, men kommunal støtte noen timer i uken, vært en god støttespiller for Olaug Astrid.

- Det er Olaug Astrid som bestemmer hva jeg skal gjøre når jeg kommer til henne. Det kan være alt fra vask, å gå en tur, drikke kaffe og prate, handle eller gjøre andre nødvendige ærend, forteller Eldbjørg.

- Jeg skjønner bare ikke at de rekker over sine egne hjem, sier Marta Bakk (87). Hun er svaksynt, og har mye god hjelp i Inger.

- Vi ser ikke nødvendigvis så mye på klokka når vi treffes, medgir Marta, som er glad i å få Inger på besøk.

- De er enestående. Inger og Eldbjørg mye for oss, sier Olaug Astrid Storholm. Marta er enig.

Pensjonistene er fornøyde

Undersøkelsen til Statens seniorråd slår også hull på myten om at landets pensjonister er misfornøyd med hverdagen. I undersøkelsen går det fram at ni av ti pensjonister er fornøyde.

- Det er en oppfatning blant ikke-pensjonister at pensjonistene er misfornøyde. Dette stemmer ikke. Pensjonistene er fornøyde og er en viktig ressurs i samfunnet, sier Wenche Frogn Sellæg, leder i Statens seniorråd, i en pressemelding. Hun vil ha synsingen og mytene om pensjonistene til livs.

- Pensjonistene svarer i vår undersøkelse at de er sosialt og fysisk aktive, og at de bidrar overfor familie, venner og naboer og i organisert frivillig arbeid. Det viser at pensjonistene bidrar til verdiskaping i samfunnet selv om de ikke lenger står i lønnet arbeid, sier Frogn Sellæg, som vil at den samfunnsressursen pensjonistene er skal verdsettes og synliggjøres.

Tvillingsøstrene i Oppdal er ved god helse - og har ingen planer om å gi seg med frivillig omsorgsarbeid.

- Vi har ikke satt noen dato for hvor lenge vi holder på med dette. Så lenge vi er friske og oppegående, holder vi nok på, sier Inger.

- Ja, det er godt å være aktiv. Den dagen dette er et ork, slutter jeg. Mange sier at dette må være slitsomt å holde på med, men det er det ikke. Vi treffer mye forskjellige folk - og vi holder oss aktive. Og så er det godt å gi, framholder Eldbjørg.

Hjelp: - Jeg hadde ikke klart meg uten Eldbjørg. Jeg plages med så store giktsmerter, og har mer enn nok med meg selv, sier Olaug Astrid Storholm (til venstre).
Støtte: En hjelpende hånd noen timer i uken betyr mye for Marta Bakk.
På handletur: - For meg som er svaksynt er det vanskelig å finne fram i butikkene. Jeg er avhengig av hjelp, sier Marta Bakk (til venstre), som får bistand fra Ingrid Eithun. Ingrids tvillingsøster Eldbjørg Mesloe gir giktplagede Olaug Astrid Storholm hjelp under ukas handletur i Oppdal. - De er enesteående, og ebtyr mye, sier Storholm. Foto: Ludvig Killingberg