- Jeg liker at det er vakkert, at det er håndverk. Før i tiden måtte du jobbe i over 20 år før du kunne bli mester, med ditt eget verksted og dine egne lærlinger. Det var mange fantastiske håndverkere. Ting tok lengre tid å lage og det ble ikke brukt maskiner, sier Daniel Alm.

Han driver antikvitetsbutikken «Møllenberg Antikk», som ligger opp bakken i Nonnegata. Der selger han lysestaker, kommoder, lysekroner, klokker og porselen – det meste fra 1700- og 1800-tallet. Butikken startet han opp høsten 2000, da leietakeren i lokalet flyttet ut. Han måtte bare ta muligheten.

- Gården her er eid av min far, og det har alltid vært drømmen min å drive en antikvitetsbutikk her. Når den forrige leietakeren flyttet ut, måtte jeg bare gripe muligheten, forteller Alm.

Slott og herskapshus

Det var under oppveksten i Stockholm at Alm fattet interesse for antikviteter. Hans far, som kommer fra Fosen, drev med antikviteter noen år og tok med sønnen på auksjoner og når de flyttet antikviteter. Det gjorde inntrykk på en ung gutt.

- Jeg var ikke engang fylt ti år da jeg var med faren min. Vi var innom de fineste områdene i Stockholm, og flyttet fine maleri og møbler til både slott og herskapshus, forteller han.

En ung Alm hadde ikke egne penger på den tiden, og måtte vente til han var i tyveårene før han startet å samle på antikviteter selv.

- I de første årene var jeg mest glad i finerte bymøbler. Nå er jeg i tillegg spesielt interessert i gamle speil, lysekroner og porselen, sier han.

Kun en hobby

Selv om lidenskapen er stor, er antikviteter kun en hobby for Alm.

- Dette er ikke noe for meg å leve av. Om det var jobben min, og jeg var avhengig av dette for å brødfø familien, tror jeg mye av gleden ville forsvunnet, sier Alm.

Han er gift og far til tre barn. Til daglig jobber han som formann i Motor-Trade, hvor han har vært i 19 år. Han spiller også fotball og innebandy på bedriftsnivå. Alm innrømmer at tiden blir knapp.

- Det blir veldig travle dager. Jeg er jo også vaktmester i gården her, sier han.

- Når jeg pensjoneres tror jeg nok jeg kommer til å bruke mer tid på butikken og antikviteter. Da får jeg kanskje muligheten til å reise til flere steder enn bare Sverige, for å kjøpe ting. Kanskje Storbritannia og Italia, utdyper han.

Adressevisen møter hver uke en ny byborger i Trondheim. Nedenfor kan du lese om noen andre møter vi har hatt med folk:

Hattemaker Ingeborg Holthe Dhunsi

Carl Richard vil lage teknologi for å hjelpe andre

Skjønner ikke hvorfor alle tror de må til Oslo for å lykkes

Følg Adresseavisen på Facebook,Instagram og Twitter.