- Yngves signal om at han søker ny jobb er en mulighet for Trondheim Høyre. Nå får vi tid til å jobbe ordentlig og kandidater får en mulighet til å ta en rolle og vise seg frem. Det viktigste nå er å bygge nye profiler, sier nyvalgt leder av Trondheim Høyre, Stian Gårdsvoll.

LES OGSÅ (PLUSS): Yngve Brox søker seg bort fra politikken

- Er heltidspolitikerne Berit Tiller og Ingrid Skjøtskift aktuelle som førstekandidater?

- Både Ingrid og Berit gjør en god jobb. Det er ikke unaturlig at bystyregruppen konstituerer seg på nytt og en av dem overtar ledelsen.

Ingen suksess

Også i Høyre oppsummerer man at partiet ikke har gjort stor suksess når det gjelder den grunnleggende utfordringen å skaffe en profil som kan vinne valg.

Tidligere ordfører Anne Kathrine Slungård sier at Brox gjør et riktig valg for seg selv og for Trondheim Høyre.

- Dette kunne blitt en vond prosess. Nå skjer det på den riktige måten, sier hun.

Hun sier partiet nå må tenke nytt.

- Høyre bør tenke utenfor boksen og tenke nytt både når det gjelder prosess og navn, sier hun.

- Hva med deg selv?

- Jeg skal ikke bli ordfører i Trondheim igjen. Det er en klar og tydelig beskjed fra Slungård, sier Slungård.

Mange navn

Adresseavisen har snakket med en rekke kilder i Høyre. Det er mange navn på blokka, men samtidig er det få man ser for seg helt i en frontfigurrolle. Dagens heltidspolitikere, Ingrid Skjøtskift og Berit Tiller, er begge aktuelle navn. Men det betinger at når Brox trer tilbake så må de vokse inn i en ny frontfigurrolle og viser seg frem på en god måte.

Rolf Jarle Brøske, som for tida jobber i Det norske oljeselskap, har lenge vært et hett navn. Men om det er aktuelt for han selv, er fortsatt uklart. Fylkestopp Henrik Kierulf og bystyrepolitiker Åge Halvorsen nevnes, men ikke som toppfigurer. Nytilsatt kommunikasjonsdirektør i Trønderenergi, Bengt Eidem, er et kjent navn som raskt dukker opp. Han regnes som god med folk. Noen kilder mener han er klar, andre kilder ikke.

Et comebackkid-navn er Marvin Wiseth. Han ble lansert i siste liten sist, noe som viste seg å være lite hold i. Trolig var det mer hold i lanseringen den gangen enn det virket som, og ingen tør avskrive den gamle ringreven.

Berit Rian avviser at hun er aktuell

Et navn utenfra som nevnes er Næringsforeningens leder, Berit Rian.

Hun avviser selv at hun er aktuell.

- Jeg er ikke medlem av Høyre, og har ikke til hensikt å gå inn i politikken, sier Berit Rian.

Superveteran, kronikkskriver og nettverksbygger, Harald Ellefsen, er en annen ønsket mann. Men om han vil er høyst usikkert.

- Ryddig å si fra så tidlig

Høyres andre kommunalråd, Ingrid Skjøtskift, har stor forståelse for at Yngve Brox nå gjør som han gjør.

- Etter å ha vært topp-politiker for Høyre lenge er det naturlig å se seg om etter nye muligheter. Det er rett og ryddig av han å si fra så tidlig i perioden at partiet kan få en god prosess rundt å tenke fornyelse og bygge opp nye profiler.

- Er du et aktuelt navn til å overta som ordførerkandidat?

- Det er for tidlig å snakke om hvem som skal overta på dette tidspunktet. Vi vet at det ikke blir Yngve Brox. Det er mange som kan som kan ta på seg en slik oppgave, men du får ingen navn av meg nå, sier Skjøtskift.

Kommunalråden mener signalene fra Brox åpner for nye muligheter i partiet til å diskutere hvordan partiets lag foran valget i 2019 skal bygges.

- Vi må se på dette som en mulighet til å styrke partiet. Enhver endring åpner for nye muligheter til å gå videre, sier hun.

Dyktig politiker

Høyres leder av kontrollkomiteen i bystyret, Rolf Jarle Brøske, sier han har forståelse for at Brox søker nye utfordringer utenfor politikken.

- Jeg oppfatter Yngve som en hardtarbeidende og dyktig politiker, som jeg har hatt gleden av å jobbe tett sammen med i mange år. Han har vokst mye i sin politiske rolle gjennom årene på Rådhuset, og en framtidig arbeidsgiver – offentlig eller privat – vil ha stor glede av å ansette Yngve.

- Det er krystallklart at dersom Yngve går til en ny jobb, er det vår sterke nestleder Ingrid Skjøtskift som rykker opp som partiets nye gruppeleder fram til neste valg.

- Er du selv en aktuell kandidat som ny ordførerkandidat?

- Det er alltid hyggelig å bli nevnt, men nå skal vi ha respekt for at partiet skal bruke god tid på denne prosessen.

- Du vil ikke avvise at du kan være aktuell?

- Jeg tror ikke Høyre skal avvise noen som helst på dette tidspunktet. Vi er helt i starten på en ny periode i bystyret, og gruppen har en formidabel jobb foran seg for å synliggjøre Høyres alternativ til Aps politikk. Det er lenge til nominasjonen til neste valg, så dette er noe partiet har god tid til å gjøre på en grundig måte. Det er sterke navn både i bystyregruppen og i Trondheim Høyre, så dette kommer til å bli en spennende prosess, sier Brøske.

For tidlig: Kommunalråd Ingrid Skjøtskift (H) sier det er for tidlig å trekke frem navn på kandidater til å overta som høyretopp i Trondheim nå. Foto: Rune Petter Ness