Sunndal kommune har leid bygningsmassen hvor Sunndal asylsøkermottak har holdt til mer eller mindre i 28 år for mange titalls millioner kroner. Siden 2000 har kommunen leid av mangemilliardæren Ivar Tollefsen.

Kommunen har hatt flere muligheter til å kjøpe blokkene med ikke mindre enn 101 hybler og 18 leiligheter, men har aldri slått til.

Kjøpte for 19 mill.

Det som i dag er Midt-Norges største asylmottak med opptil 364 beboere, eies av forretningsmannen som var rangert som nummer 13 av landets rikeste i 2015 i Kapital. Ivar Tollefsen er eneeier i Fredensborg Eiendomsselskap som eier eiendommer i Norge og Sverige.

Blokkene kjøpte Tollefsen for ca. 19 millioner kroner i 2000, men i 2005 la han blokkene ut for salg. Han ville ha 30 millioner kroner for blokkene, men fikk ikke høyere bud enn på 23 millioner kroner.

Etter tre år valgte han å beholde blokkene. Det har han neppe angret på. Ifølge regnskapene til eiendomsselskapet Driva Appartement AS, som igjen eies av Fredensborg eiendomsselskap AS, har selskapet hatt driftsinntekter på rundt 30 millioner siden 2008.

Valgt å leie, ikke eie

- Det har ved flere runder vært diskutert om kommunen bør eie bygningsmassen hvor mottaket holder til. Det kunne ha vært en fordel i anbudsrundene, men vi har valgt å ikke eie, men leie lokalene, sier ordfører i Sunndal, Ståle Refstie, til Adresseavisen.

- Angrer dere?

- I etterpåklokskapens lys kan vi jo si at vi burde ha eid boligmassen selv, men det er alltid lett å være etterpåklok, sier Refstie.

Kommunen har ikke lov til å ta opp lån på leid boligmasse, og kommunen investerte nylig snaue ti millioner kroner i et sprinkleranlegg i hele bygningsmassen. Den investeringen tok kommunen av et fond hvor overskuddene fra innvandrertjenesten har vært samlet. I 2015 gikk kommunen 20 millioner kroner i overskudd på blant annet driften av Midt-Norges største asylmottak.

- Hadde vi ikke da hatt dette fondet, hvor vi hadde lagt opp overskuddene gjennom prene, kunne vi ikke tatt investeringen. Da måtte ha avviklet asylmottaket. Derfor er det bra vi legger til side overskuddene i eget fond, sier leder av innvandrertjenesten i Sunndal, Bente Mosbakk.

Adresseavisen lykkes ikke å få kommentar fra Tollefsen fredag.

Ville selge: Milliardær, rallykjører og tindebestiger Ivar Tollefsen eier boligmassen hvor Sunndal asylsøkermottak holder til. Foto: NTB Scanpix