- Fylkesmannen har nå besluttet å gjennomføre tilsyn på dette området. Tilsynet blir gjennomført ved at de aktuelle kommunene gjør en egenvurdering av sin egen virksomhet, sier seniorrådgiver i Fylkesmannens oppvekst- og utdanningsavdeling, Berit Hågensen, til Adresseavisen.

Hun innledet tirsdag på et fagmøte, der arbeidet med egenvurderingen ble startet opp. Til stede var representanter fra de seks kommunene som har rapportert om manglende tilsyn med fosterbarna andre halvår 2015: Midtre Gauldal, Orkdal, Fosen, Frøya, Klæbu og Melhus.

- Både fagdagen og tilsynet med egenvurdering er ment som et tydelig grep fra Fylkesmannen for å bidra til å sikre at tilsyn med fosterbarn skjer i tråd med lovens krav, sier Hågensen.

Oppstartsmøte

Mandag skrev Adresseavisen at 33 prosent av fosterbarna i Sør-Trøndelag ikke får tilsynet de etter loven har krav på, og at tilsynet har vært mangelfullt i flere år. Barneombudet tok tirsdag til orde for å bøtelegge kommuner som svikter fosterbarna.

- Jeg har ikke tro på bøtelegging eller sanksjoner i det hele tatt. Vi må finne andre virkemiddel for å få kommunene til å ta ansvar og prioritere dette arbeidet. Det må gjøres mer profesjonelt, sier seniorrådgiveren.

Hun mener det er sammensatte årsaker til at kommunene svikter fosterbarna.

- Kommunene har nesten ikke fristbrudd, men det er dette med tilsynet av fosterbarna som aldri blir bedre, sier Berit Hågensen.

Mange akuttplasser

Oddveig Børset, som er barnevernleder i Midtre Gauldal, var en av representantene på tirsdagens møte. Hun har følgende forklaring på at de sliter med å føre godt nok tilsyn med fosterbarna:

- Vi har mange barn plassert i fosterhjem i Midtre Gauldal, og det er snakk om mange beredskapsplasser. Når det er akutt, må ting skje fort.

- Hva kan gjøres for å bedre tilsynet?

- Jeg mener arbeidet bør profesjonaliseres, og gjennomføres av folk som har dette som jobb. Hos oss blir dette et relativt lite oppdrag, og da er det vanskelig å få det bra, sier Børset.

Ulik praksis

Det kommer fosterbarn fra mange ulike kommuner til Midtre Gauldal.

- Disse kommunene kan ha helt forskjellige rutiner. Det er store variasjoner bare mellom de ulike bydelene i Trondheim. Så det å få til en felles praksis vil kunne gjøre tilsynet med barna bedre.

- Hvordan ser du på det nye grepet fra Fylkesmannen, der dere må gjøre en egenvurdering av arbeidet?

- Det kan være en anledning til at vi i hvert fall får til en felles praksis, samtidig som vi kan få diskutert hvilke arbeidsavtaler tilsynsfører skal ha, sier Oddveig Børset.

På fagmøtet fikk deltakerne høre hvordan Sarpsborg kommune har bedret sitt tilsyn med fosterbarna. Der er tilsynsvirksomheten flyttet ut fra barneverntjenesten. Kommunen har i stedet ansatt faste tilsynspersoner, og de har utarbeidet en informasjonsbrosjyre til fosterbarn.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.