Opptaket av søkere til landets folkehøgskoler startet 1. februar. Det er ingen frist for å søke, men skolene tar inn elever fortløpende før skoleåret starter – så lenge de har plass. Tall fra 1. mars viser at 512 personer har fått plass hos folkehøgskoler rundt om i Trøndelag. Det er en økning på 8 prosent sammenlignet med i fjor, og økningen er dobbelt så stor som landsgjennomsnittet. Informasjonsrådgiver for Folkehøgskolene, Marit Asheim, gleder seg over søkertallene.

- Årets tall er utrolig gledelig. Etter et toppår med fulle skoler i år, ligger det nå an til ny rekord for neste skoleår. Det er uvanlig at så mange har takket ja så fort. En kan trekke slutningen at de bestemmer seg tidlig, sier Asheim.

Hun opplyser at 60 prosent av elevkapasiteten til folkehøgskolene i Trøndelag er fylt opp. På landsbasis har 4500 av 7200 plasser blitt fylt opp. Trøndelag viser seg å være et veldig populært valg til høsten.

- Som region så skiller Trøndelag seg ut fra resten av landet. Det er Trøndelag og Nord-Norge som har den største veksten, sier Asheim.

- De ser at de kan lykkes

Trøndertun folkehøgskole på Gimse, Melhus er en av ti folkehøgskoler i Trøndelag. Rektor Ronald Nygård er godt fornøyd meg pågangen i år.

- Vi har rundt 30 prosents økning fra i fjor, så det er veldig artig. Trøndertun har jo fått et veldig godt renomme, og vi har hatt stor pågang og ventelister i flere år. Det ser nå ut til å fortsette, sier en engasjert Nygård.

Han trekker frem det han beskriver som et sterkt miljø innen musikk og dans, og tror mange legger merke til dette.

- Vi har jo hatt mellom 50 og 60 tidligere elever som har blitt nominert til Spelemannsprisen, og flere har vunnet prisen årets urørt. Innen dans har vi også flere elever som kommer seg videre til anerkjente danseskoler i London og Liverpool, sier Nygård og legger til:

- Det er nok den viktigste årsaken til at så mange vil hit, at de ser at de kan lykkes. Det er artig å jobbe med ungdommer som har drømmer, og som vil så mye.

En tidligere elev ved Trøndertun er artisten Farao.

Nygård tror folkehøgskolene har blitt mer synlige, og at man ikke nødvendigvis trenger å gå den «strake vegen».

- Jeg tror det er flere som har fått opp øynene for folkehøgskolene. Du lærer deg selv å kjenne, gjennom kombinasjonen av fag og det sosiale. Det er også en anledning til å få prøve ut en interesse, og se om man vil satse på den, sier Nygård.

Skolepress

En annen folkehøgskole som merker den økte interessen er Sund. Rektor Astrid Moen bruker ordet «knallbra» for å beskrive pågangen.

- Søkertallene er knallbra. Til nå har 82 takket ja til en plass hos oss fra høsten av, og vi har 110 plasser totalt, sier Moen.

Hun understreker at det fortsatt er ledige plasser igjen, men at populære linjer som jazz og FN er fulle. Den store interessen tror hun skyldes skolepress.

Trondheim er fortsatt hjemmebane for Highasakite. Fire av medlemmene gikk på Sund folkehøgskole.

- Det er nok flere grunner. Men jeg tror at skolepresset som elevene føler er såpass tøft at de trenger å tenke seg om, og å slippe presset. De lærer jo også hos oss, men det gjør de av eget initiativ, sier Moen.

Følg Adresseavisen på Facebook,Instagram og Twitter.

Marit Asheim sier det er uvanlig at så mange søkere har takket ja til plass så raskt. Foto: Privat