Drømmer du om å bli brannkonstabel? Nå kan du leve ut drømmen i en 2 til 2,5 prosent stilling.

Trøndelag brann- og redningstjeneste har flere ledige deltidsstillinger som brannkonstabel ved tre deltidsstasjoner. Det gjelder stasjonene i Malvik og Rissa, Stjørna og Statsbygd, Rennebu og Leksvik.

- Vi er ute etter noen som brenner litt for dette, sier stasjonsmester Steingrim Falksete ved stasjon sør til Adresseavisen.

- Men 2-2,5 prosent er ikke store stillingen?

- He-he, nei, det er for spesielt interesserte. Derfor får vi også stort sett ildsjelene på søkerlista, for her er det ikke lønna som trekker,

- Hva er det da som frister?

- Det er et spennende innslag i hverdagen, sier Falksete.

Ekstra for utrykning

Dette arbeidet er organisert på deltid. Brannkonstablene har betalt fast lønn for øvelsestida og for å bære nødnettradio.

I Rennebu har de ingen fast vaktturnus, men alle som kan møter når alarmen går. For dette har de ei lønn på 2.000-3.000 kroner i måneden. Så får de betalt tillegg for oppmøte og utrykning. Det skal være 16 brannkonstabler i tjenesten, to av stillingene er nå ledige.

I Oppdal er det fast vaktturnus, der alle har ei bakvaktuke i måneden. Netto månedslønn er på 6.000-7.000 kroner. Her er det 20 brannkonstabler, og foreløpig ingen ledige stillinger.

- Den som søker på disse stillingene bør ikke være mye over 35–40 år. Vi ser etter folk med brukbar fysikk, som gjerne er flinke til å løse praktiske problemer, sier Falksete.

Full skolering

De deltidsansatte brannkonstablene får samme skolering som en brannkonstabel på heltid.

- Vi øver ganske mye mer enn vi er ute på skarpe oppdrag. En brann er ikke mindre skånsom på landsbygda enn i byen, sier Falksete.

Han forteller at de deltidsansatte brannkonstablene av og til er inne på jobb i Trondheim, for å trå til som vikarer ved ferieavvikling og annet.

- Dette er godt kvalifiserte folk, som lett kan hoppe inn.

Fysisk test

Selv en brannkonstabel i to prosent stilling må bestå Arbeidstilsynets test, som går på styrke og utholdenhet, tredemølletest på åtte minutter med full opprustning på 18–20 kilo, pushups, knebøy med mer. Pensjonsalderen er 60 år.

- Det er ganske lett å få folk til disse jobbene, men det kommer mye an på arbeidsmarkedet for øvrig. I Rennebu jobber mange ungdommer utenfor sentrum, og da er det ikke så enkelt med vårt krav om at de ikke kan bo lenger unna stasjonen enn at de kan sitte klar i bilen på fem minutter.

- Hva lever de av ellers, folkene med 2-2,5 prosent stilling hos dere?

- I Rennebu har vi tre-fire som jobber i kommunen, og ellers folk fra byggebransjen, E-verk og kraftlag. Det er mye forskjellig folk, og det er det som gjør en slik deltidsstyrke veldig bra. Når 10–12 slike personer rykker ut på oppdrag, så er de ganske komplette. Det trengs, for det er mye problemløsing der og da.

Deltidsstyrken møtes på øvelse 52 timer i året.

- Det blir en sammenspleiset gjeng. Vi ser at de som først begynner, blir værende til de ikke får være med lenger. Det må vi jo ta som noe positivt, sier stasjonsmester Steingrim Falksete.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.