I snart ti år har Samskipnaden ønsket seg et nytt idrettsbygg.

Etter fusjonen mellom NTNU og Hist har en ny mulighet dukket opp. Statsbygg kjøpte for seks år siden Elgeseter gate 10–14 («Fischebygget») for å reise et bygg for helse- og sosialutdanningen ved Høgskolen i Sør-Trøndelag. På 2015-budsjettet kom oppstartspenger fra staten. Nå har konsernstyret i Studentsamskipnaden vedtatt å kaste seg på for å realisere et idrettsbygg samtidig på den samme tomten.

- Perfekt plassering, sier Knut Jørgen Vie, styreleder i Sits konsernstyre.

- Stedet er ideelt for et idrettsbygg og innertier i forhold til NTNUs campusplaner. Alle er positive til ideen, men ennå er vi ikke helt i mål. Kombinasjonen av en statlig og en privat utbygger er uvanlig. Vi mener prosjektet må falle utenom KS1-kravet fordi det ikke setter mer at det offentliges penger på spill. Vi går inn i prosjektet med studentenes egne penger og innbærer ikke risiko for statens verdier, sier Knut Jørgen Vie.

KS1 er kvalitetssikringsprosessen for statlige byggeporsjekter med prislapp over 750 millioner kroner.

- Mange gevinster

Konsernsjef Knut Solberg sier at Sit ikke kunne ønsket en bedre plassering av et idrettsbygg. Han håper det endelig skal lykkes å utvide aktivitetstilbudet til studentene.

- Fusjonen mellom NTNU og Hist gjør plasseringen optimal. Bygget støtter opp under NTNUs sterke ønske om å skape en levende bycampus.

Solberg mener det er mange gevinster, både for NTNU og studentvelferden, hvis byggene blir satt i sammenheng.

- Idrettsbygget kan brukes av NTNU på dagtid for å få best mulig utnyttelse. Det er også bygningsmessige fordeler, som for eksempel felles inngangsparti, gangsoner, vrimleareal og serveringssted, sier Solberg.

Akkurat passe

Tomten er regulert for maksimalt 18.000 kvadratmeter. Helse- og sosialbygget trenger bare 13.000 og Samskipnaden mener de resterende 5000 kvadratmeter er akkurat det som trengs for å lage et godt idrettsbygg.

I dag har Samskipnaden tre større idrettstilbud – det store idrettsbygget på Dragvoll, det gamle idrettsbygget ved Gløshaugen og leide lokaler i Portalen på Nedre Elvehavn. Myndighetene har gitt grønt lys for at NTNU skal avvikle virksomheten og flytte fra Dragvoll. I forbindelse med flyttingen mener Samskipnaden det er naturlig å selge det store idrettsbygget som ligger kloss inntil campus på Dragvoll.

200 millioner

Studentsamskipnaden satt av 106 millioner til formålet, og seks millioner kroner årlig som i dag går til leie av Portalen, skal inngå i finansieringen hvis det blir noe av byggingen. Kostnaden er beregnet til nærmere 200 millioner kroner.

- Det er dyrere å bygge bynært sammen med et undervisningsbygg enn å sette opp en hall på ei flat tomt i utkanten. Men det er uinteressant å bygge langt unna der studentene er. På denne tomten får både studentene og NTNU en merverdi, sier Knut Solberg.

Sit har «fridd» til tomteeier Statsbygg for å få til et samarbeid. Statsbygg er imidlertid avhengig av grønt lys fra Kunnskapsdepartementet fordi tomten er reservert til undervisningsformål.

Bygget er tenkt med mye glass på gatenivå for å «invitere» folk inn. Idrettssenteret skal kunne brukes til undervisning, forskning – særlig for fag som fysioterapi og bevegelsesvitenskap – og som sosial arena. Senteret skal ha en hall for lagidrett, rom for mindre idretter og arealer blant annet for squash, spinning, løping og styrketrening. Samskipnaden ser for seg en klatrevegg som et blikkfang i fasaden.

- Trening hjelper på konsentrasjonen

Tre ganger i uka stikker historiestudent Lise Kristin Nymo (20) fra Mo i Rana innom idrettsbygget på Dragvoll. Hun synes det er veldig viktig at studentene har et godt treningstilbud.

- Hjernen fungerer bedre når du får trent. Jeg får mer energi, det er lettere å stå opp om morgenen og jeg kan lese konsentrert lenger. Av og til går jeg hit om morgenen, ellers etter forelesning. De aller fleste av studentene trener regelmessig, sier Nymo.

Selv er hun er ikke med på noen gruppeaktiviteter, men går oftest sammen med andre når hun skal ta ei økt i idrettsbygget.

Riv og bygg: Skissen illustrerer hvordan tomten kan utnyttes for et undervisningsbygg. Nå vil Samskipnaden ha et idrettsbygg i tillegg. Foto: HUS Arkitekter, Adresseavisen
Mer lesing: Line Kristin Nymo opplever at hun blir mer konsentrert i lesingen av å trene. Foto: Marit Langseth, Adresseavisen