– Å vokse opp med kunnskap om ulike kulturer er vår styrke. Vi får et annet perspektiv på ting.

Det sier Emilie Ludvigsen, Oda Marie Kvernmoen Simonsen, Rojda Polat og Ali Ahmadi.

Demokrati i praksis

Adresseavisen møter de første gang på Nova konferansesenter. Da er de i full sving med gjennomføringen av en konferanse med tema utenforskap. Rundt flere bord sitter det elevrådsrepresentanter fra hele Trondheim og diskuterer hva ordet egentlig betyr, og hvordan man kan komme fenomenet til livs. Emilie, Oda, Rojda og Ali har «Demokrati i praksis» som valgfag, og det å arrangere konferansen er en del av pensum.

LES HER: Nå får Kolstad hjemmebanen de har drømt om

- Mange bruker ordet utenforskap. For oss handler det om å inkludere de som står utenfor, bekjempe rasisme og ikke mobbe, sier de.

10.-klassingene har tidligere gjennomført et møte om dialog og forsoning på skolen. Da inviterte de blant annet religiøse ledere fra flere trossamfunn og politi. Et annet møte handlet om flyktningstrømmen, som ungdommene ikke ser på som en krise, men en mulighet. Alle tema de mener berører dem i bydelen spesielt.

Bli kjent

På spørsmål om hva man kan gjøre for at ingen skal føle seg utenfor, svarer ungdommene at det er viktig å bli bedre kjent med hverandre.

- På Kolstad finnes ulike vennegjenger, og det er lett å føle seg utenfor hvis du ikke tilhører en gjeng. Det er også viktig å forhindre at det blir baksnakking, mener ungdommene.

Det å ha et sted å invitere med den eller de du ønsker å bli kjent med er også viktig. Heldigvis har de mange aktiviteter for barn- og unge i bydelen.

- Her kan vi invitere noen med til for eksempel ungdomsklubben Boxåpner. Der er det mye som skjer, sier de.

Men å ha et sted å være som fungerer godt er ikke en selvfølge for ungdommer i alle bydeler.

- Mange drar rett hjem etter skolen. På Kolstad har vi både en ungdomsklubb og et bibliotek å dra til. Vi har også et aktivt ungdomsråd. Det gjør at vi som ungdommer lettere kan være med å påvirke hvilke aktiviteter vi ønsker, sier Ali Ahmadi, som selv er medlem i ungdomsrådet.

Må komme fra hjertet

Ungdommene er enige i at skal du klare å inkludere andre på en god måte må du være oppriktig når du tar kontakt.

- Du må ønske å bli kjent. Det er ikke en lekse eller en arbeidsoppgave du skal gjennom. Det må komme fra hjertet, sier Oda.

Å få med andre når du tar kontakt, kan være lurt i starten.

- Det hjelper å tenke at dette kunne vært meg som sto alene. Da blir det enklere å ta kontakt, sier Oda og Emilie.

Om den du prøver å ta kontakt med ikke er så entusiastisk i starten, skal du ifølge ungdommene ikke ta det som et avvisning.

- Det er ikke sikkert du får kontakt med en gang. Noen trenger litt tid. Det er ikke sikkert de har det så bra.

Er det vanskelig å være den første som tar kontakt mener de fire at det hjelper med trening.

- Til slutt kommer du til å bli skikkelig god på å inkludere andre, forsikrer de.

Mottaksskole

Huseby skole er en mottaksskole. I høst kom det flere mindreårige asylsøkere til skolen. Språket er ofte en barriere på en mottaksskole.

- Jeg prøver å hjelpe noen av dem med å lære seg norsk. Språk er viktig, og det føles godt å hjelpe andre, sier Ali Ahmadi, som selv kom som flyktning fra Afghanistan for få år siden.

- Jeg husker at jeg i starten var litt redd og sjenert. Så fikk en kompis meg med på en tur til Hitra arrangert av fotballaget Camp Kolstad. Da ble jeg kjent med flere, og da ble alt lettere, forteller Ali.

På spørsmål om hva det verste er med utenforskap, sier de:

- Det er hvis noen skader seg selv.

Områdeløft

Kristin Tinmannsvik er prosjektleder for Oppvekst og lærer i «Demokrati i praksis». Hun mener ungdomsmiljøet på Kolstad fungerer bra på grunn av en bevisst satsing i bydelen kalt områdeløft Saupstad-Kolstad.

LES HER: Ingen ble så stor som bydelen i sør

- Ungdomsrådet og valgfaget samarbeider blant annet om hvilke tema de mener ungdommer i bydelen er opptatt av. De har gjensidig nytte av hverandre sier Kristin Tinmannsvik.

Hun mener ungdom er en takknemlig gruppe å jobbe med.

- De tenker ofte stort. Skal man lykkes med satsing mot ungdom er det viktig at de raskt ser resultat av innsatsen, sier hun.

Områdeløft: Oda Marie Kvernmoen Simonsen, Emilie Ludviksen, Rojda Polat og Ali Ahmadi sammen med lærer i valgfaget Demokrati i praksis, Kristin Tinmannsvik. De mener Kolstad fungerer bra på grunn av en bevist satsingen i bydelen kalt områdeløft Saupstad-Kolstad. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen