Farlig fett: Forsker Eivind Ness-Jensen ved NTNU har funnet ut at mye magefett øker risikoen for å få flere typer kreft.

Studiene bygger på helseopplysninger om nærmere 200 000 nordmenn, delvis fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag.

Det er velkjent at fedme, høyt blodtrykk og fettstoffer i blodet øker risikoen for hjerte- og karsykdommer. Eivind Ness-Jensen og andre forskere ved NTNU og Karolinska Institutet i Stockholm har avdekket at de samme faktorene også gjør oss mer utsatt for en rekke kreftformer, skriver forskningsmagasinet Gemini.

- Noen tidligere studier blant pasienter har vist sammenhenger mellom magefett og kreft. Men nå har vi påvist dette også i den vanlige befolkningen, sier Eivind Ness-Jensen, til Adresseavisen. Han har undersøkt kreft i mage, tarm og spiserør, men blir ikke forundret om store mager øker faren også for andre kreftformer, for eksempel prostata- og brystkreft.

En av fire

En av fire nordmenn har det som kalles metabolsk syndrom – høyt midjemål, høyt blodtrykk, ugunstig kolesterolprofil og høye blodsukkerverdier. Årlig får 3600 nordmenn diagnosen kreft i tykktarmen eller endetarmen. Personer med metabolsk syndrom har 26 prosent større risiko for å få denne krefttypen enn gjennomsnittsbefolkningen. For kvinner med metabolsk syndrom er risikoen for endetarmskreft mer enn 50 prosent over normalt.

Det farlige magefettet

Det er ikke slik at store mennesker generelt har større risiko for å få tarmkreft. Du kan ha høy BMI uten at være mer i faresonen enn andre. Det er magefettet som gjør utslaget.

Hvert år dør 300 personer i Norge av kreft i magesekken. Også for denne krefttypen øker risikoen (44 prosent) hvis du har metabolsk syndrom.

- Hvorfor er magefett farligere enn fedme generelt?

- Magefett er spesielt hormonelt aktivt. Hormonene setter i gang kroniske betennelsesreaksjoner som henger sammen med utvikling av kreft. Det typiske er at fett setter seg rundt magen hos menn, og på baken og hoftene hos kvinner. Derfor er menn mer utsatt.

- Er livmålet den beste målestokken på magefett?

- Ja. Litt populært sagt er det uheldig hvis magen er større enn baken. Hvis det er omvendt, er det ikke så farlig.

Livsstil og kreft

NTNU-forskerne fant ikke en direkte sammenheng mellom metabolsk syndrom og spiserørskreft. Men da de så isolert på magefett og midjemål, hadde personene med mye magefett større risiko for å få denne typen kreft. Ness-Jensen antyder at sure oppstøt ved fedme kan være en årsak.

- Vi har lenge visst at magefett øker risikoen for hjerte- og karsykdommer. Når det påvises at de samme livsstilsfaktorene også øker risikoen for kreft, bør det være enda mer grunn til å forebygge og redusere fedme, sier Eivind Ness-Jensen.