- Det at så mange tar overdose og dør, tar vi svært alvorlig. Årsaken til tallene er at det var særdeles mye dop på gata, til en rimelig penge. Da fordeler ikke rusavhengige inntaket over tid, men kjører i seg mest mulig der og da, forteller fagsjef Jan Erik Skjølås i helse- og overdoseteamet i Trondheim kommune.

I 2015 var det 88 overdoser og ni overdosedødsfall i Trondheim. Det er en økning på henholdsvis 90 og 50 prosent fra 2014, og de høyeste tallene siden kommunen startet å registrere overdoser i 2001.

I løpet av to uker i juli 2014 var det hele 19 overdoser i Trondheim.

- Det er veldig høyt sammenlignet med det vi har opplevd tidligere. Det var fri flyt av dop i hele fjor. Det var spesielt i perioder, sier Skjølås.

Overdoseteamet er ute hver dag og følger med på tilstanden til brukerne og hva de har i seg. Skjølås sier det gjør at de merker når tilgangen blir større, eller dopet sterkere. Han sier at de fanget opp problemene tidlig i fjor, og at de satte inn tiltak med en gang.

- Ettersom vi jobber som vi gjør, at vi følger med og ser når noe endres, så iverksetter vi tiltak med en gang. Plutselig kan det komme nye perioder, men det kan vi fange opp. Vi informerer om at de må passe på, at de ikke må blande medikamenter, og at flere må sitte sammen. Det går på kunnskapsheving, forteller Skjølås.

Blandingen som dreper

Psykiatrisk hjelpepleier Inge Løvstad er den eneste i dagens overdoseteam som var med fra oppstarten i 2001. I 26 år har han arbeidet med rusavhengige.

- Før var det kanskje mer amfetamin her, men nå har tablettbruken økt voldsomt. Jeg tror det er ni av ti som blander opiater med benzodiazepiner. Det er den blandingen som dreper, sier Løvstad.

Overdoseteamet sitter rundt et bord på Hveita dagsenter, som er Frelsesarmeens rusomsorg i Trondheim. Kantinedamene er i full gang med å lage dagens karbonadesmørbrød.

- Overdoseteamet vårt er unikt. Flere kommuner har prøvd å få til dette. Det tok 14 år før det kom en føring som åpnet for at andre kommuner kunne gjøre som oss. Per dags dato er vi verdens eneste overdoseteam, slik vi fungerer, sier Skjølås.

- De er hverdagshelter

Denne dagen startet overdoseteamet ferden fra kontoret deres i Kjøpmannsgata, og gikk via Trondheim torg og til dagsenteret Hveita. Ikke lenge etter at de hadde forlatt dagsenteret, kom Andreas Rian løpende etter dem. De hadde møttes på Hveita tidligere.

- Overdoseteamet er nødvendige. De er til stede der det skjer og er lett å kontakte. De bryr seg, og jeg stoler ett hundre prosent på dem, men kanskje ikke på Jan Erik, ler han humoristisk mens han ser på Skjølås.

- Men seriøst, fortsetter Rian. Byen hadde vært mye verre uten dem. De er hverdagshelter.

Kvinne (28): - Jeg var farlig nær å bli en del av statistikken.

Asbjørn Haugan ble introdusert for narkotika i 1973, men har nå vært rusfri i åtte år. Det mener han at overdoseteamet skal ha mye av æren for.

- De ordnet alt for meg da jeg ble nykter, med fastlege og alt annet. De berget livet mitt, sier Haugan.

- Det er en trygghet, jeg får ikke til å beskrive det. De har berget veldig mange liv, fortsetter han.

Ingen dager er like

Skjølås mener dette må være den mest spennende jobben som fins for en sykepleier.

- Å jobbe her gir deg så mange utfordringer, ingen dager er like. Du må alltid være «på» og oppdatert. Brukerne setter stor pris på oss, og de gir så mye tilbake, forteller han.

Følg Adresseavisen på Facebook,Instagram og Twitter.

Et kort som viser viktige tiltak som må gjøres ved en overdose. Det er viktig å alltid ringe 113, sier Skjølås. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
Andreas Rian mener Trondheim hadde vært mye verre uten overdoseteamet. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
- De er som et sykehus. De kan og vet alt, sier Asbjørn Haugan (t.v) om overdoseteamet. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen