Torsdag var det tid for de to rettssakkyndige i Sør-Trøndelag tingrett i den pågående rettssaken der en 27 år gammel trondheimsmann står tiltalt for å ha voldtatt to prostituert på en brutal måte. Han er også tiltalt for å ha voldtatt en tredje kvinne regelmessig gjennom en periode på fem år.

- Han har fortalt at han tok kvelertak på henne (den tredje fornærmede. journ.anm.) da hun sa hun var gravid. Han sa at han hadde en opplevelse av nytelse, selv om han angret veldig etterpå, fortalte psykologspesialist Kåre Nonstad i tingretten torsdag.

Nonstad sa også at tiltalte har fortalt at han kvalte katten sin til den besvimte, og at han også har pint andre dyr.

Les også: «Jeg tenkte på barna mine, tenkte jeg skulle dø»

- Begynte da han var liten

Den tiltaltes avvikende oppførsel begynte allerede da han var 2,5 år, ifølge de sakkyndige. Nå risikerer han 21 års fengsel eller forvaring. Det tegnes et bilde av en barndom med mobbing, overgrep, dårlig selvbilde, aggresjonsproblemer og en lang rekke diagnoser. «Alle» har vært involvert: Barnehage, skole, barne- og ungdomspsykiatri, voksenpsykiatri, sinnemestring på Brøset ...

I retten torsdag konkluderte de to sakkyndige med diagnosen dyssosial personlighetsforstyrrelse.

- Manglende hensyn til andres følelser, vedvarende voldshandlinger, manglende evne til vedvarende relasjoner, fravær av empati, fravær av anger, oppsummerte Nonstad blant annet i retten.

Nonstad begynte sitt arbeid med tiltalte allerede da han ble anmeldt for en grov, uprovosert voldsepisode i februar i fjor. Mens utredningen pågikk, begikk tiltalte ifølge påtalemyndigheten først én voldtekt av en prostituert i mars, så en annen voldtekt i juli. Voldsepisoden endte med at fornærmede, en mann fra Trondheim, fikk brudd i begge kinnbein.

- Fare for gjentakelse

Statsadvokat Unni Sandøy var tidlig ute med å slå fast at hun kom til å be retten om å vurdere forvaring i denne saken.

- Dersom han dømmes for forholdene, mener vi det er gjentakelsesfare. Det er uvanlig å be om forvaring når tiltalte tidligere er ustraffet, det er fordi det blir vanskelig å dokumentere fare for gjentakelse. Men her ser vi tre fornærmede kvinner med tre voldtekter og voldsbruken i alle tilfellene, sier Sandøy.

Hun sier det ikke finnes tilsvarende dommer å se til.

- Det spesielle er at det er tre ulike fornærmede i tre ulike situasjoner.

- Mannen var under etterforskning for uprovosert vold og en brutal voldtekt da han begikk den angivelige siste voldtekten. Burde han vært i varetekt før?

- Jeg ønsker ikke å kommentere det, men tiltalte sa jo selv i retten: «Jeg skjønte politiet kom til å komme» etter den siste hendelsen. Men jeg tror ikke det var kritikkverdig at han ikke var i varetekt, i så fall er det noe man ser i etterpåklokskapens lys, sier aktor Sandøy.

Mannen har sittet i varetekt siden han ble pågrepet i fjor sommer.

- Retten ble lukket for pressen i deler av forklaringen i dag?

- Vi ønsker åpenhet, særlig i sedelighetssaker. Det er viktig å vise hva overgrep er. Men her var tiltalte klar på at han ikke ville snakke dersom pressen var der. Vi ville i så fall gått glipp av viktig informasjon.

Erkjenner ikke straffskyld

Tiltalte erkjenner ikke straffskyld for noen av voldtektene, men han erkjenner skyld for den uprovoserte volden mot mannen.

- Hva tenker tiltalte om at påtalemyndigheten mener det er gjentakelsesfare?

- Han skal ikke domfelles for de tre voldtektene, så gjentakelsesfare er ikke en problemstilling. Skulle han likevel dømmes, vil en tidsbegrenset fengselsstraff være tilstrekkelig. Han har tatt initiativ til å få hjelp til de problemene han har, sier forsvarer Øyvind Bergøy Pedersen.

- Er tiltalte uenig i diagnosen som er satt?

- Det er irrelevant, men min klient har sagt at han kjenner seg igjen i noen av karakteristikkene til de sakkyndige, sier forsvareren.

Verken Pedersen eller hans klient ønsker å kommentere informasjonen som de sakkyndige la frem i retten torsdag, blant annet rundt dette med kvelertak.

Les også: - Han har bedratt de prostituerte, men ikke voldtatt

Krav opp oppreisningserstatning

Bistandsadvokatene for de tre fornærmede kvinnene har bedt om 200 000 kroner til hver i oppreisningserstatning.

- Det er på bakgrunn av de krenkelsene og smertene de er blitt påført av denne mannen, sier bistandsadvokat Gunhild Oftedal, som representerer to av kvinnene.

Fredag er rettssakens siste dag.

Les mer om at politiet frykter prostituerte ikke tør å anmelde slike saker: - Det skal ha vært veldig brutalt

- Han skal ikke domfelles for de tre voldtektene, så gjentakelsesfare er ikke en problemstilling, sier mannens forsvarer Øyvind Bergøy Pedersen. Foto: Frank Lervik
Tingrettsdommer Bente Staven, sammen medmeddommere Arnt Dragsten og Siw-Helen Langsåvold. Foto: Frank Lervik
Den ene av de to fornærmede prostituerte har fortalt at hun sliter med å sove etter det påtalemyndighetene mener er en grov voldtekt. Foto: RICHARD SAGEN