- Det var på nære nippet at dette gikk bra. Hadde det ikke vært for de frivillige redningsmennene kunne jeg ha frosset i hjel, sier Arne Christian Sivertsen på telefon fra sykesenga på Kreta.

32-åringen har fortsatt smerter i fingre, tær og den ene foten etter at han ble reddet ned fra Lefka Ori-fjellet på tirsdag kveld.

Det var Dagbladet som omtalte redningsaksjonen først, men også i greske aviser har saken fått oppmerksomhet.

Låst hytte

Sivertsen er fra Hitra og jobber i Nordsjøen. Når han har friuker liker han å reise og gå fjellturer.

- Jeg har tidligere gått både Italia og Spania på langs. Nå er jeg i Chania og planen var å gå Kreta på langs. Planen var å ligge over i ulike landsbyer på turen, sier mannen på telefonen.

Søndag startet Sivertsen fjellturen. Han planla å gå ruten kalt E4 og først ta seg til landsbyen Askyfou. Det regnet, men ifølge værvarslene var det ventet sol. Den sola så han imidlertid lite til de neste to dagene.

- Jeg satte opp teltet på ca. 1600 meters høyde, men sov lite natt til mandag. Da jeg våknet fortsatte jeg turen, og gikk mot en hytte på 1800 meters høyde. Da jeg kom dit var den låst, sier Sivertsen.

Kraftige hallusinasjoner

Samtidig hadde det begynt å blåse og snø kraftig i fjellet.

- Jeg burde egentlig ha brutt meg inn i den hytta, men jeg var så dum at jeg fortsatte mot landsbyen Askyfou. Jeg måtte over to topper på 2300 meters høyde for å komme meg dit, men klarte ikke fortsette. Det snødde og blåste kraftig. Hanskene mine var som isklumper og sekken min frøs til is. Jeg fikk åpnet glidelåsen, men klarte ikke å lukke den igjen. På grunn av den kraftige vinden, og fordi jeg frøs sånn på hendene, fikk jeg ikke opp teltet. 15 kilometer vest fra landsbyen bestemte jeg meg for å grave meg ned i en snøhule før det ble mørkt. Dette var i 18-tiden på kvelden, sier 32-åringen.

Han hadde med stormkjøkken, men bare en gasspatron. Denne fyrte han opp i ny og ned for å holde varmen inne i hula.

- Det ble en dam der jeg hadde soveposen. Alt ble bløtt eller iset. Etter hvert fikk jeg kraftige hallusinasjoner. En dame i 60-årene fra Østerrike snakket til meg hele natten og holdt motet mitt oppe. I 05-tiden på tirsdag morgen sa jeg til henne: «Du er ikke ekte». Da gikk hun ut av en annen inngang, hvor det var sol utenfor.

Det viste seg å være hallusinasjoner det også. For inngangen til snøhula var skikkelig igjensnødd - og utenfor fortsatte uværet.

Kontaktet broren i Norge

- Jeg kom meg ut, lot mye av utstyret mitt ligge igjen og fortsatte turen mot landsbyen. Jeg var skikkelig utmattet. Jeg fant fram GPS-en min og tok koordinatene. Det var det bra at jeg gjorde. Fem minutter etterpå, så døde den. Hadde jeg ikke hatt koordinatene, hadde jeg aldri blitt funnet, sier Sivertsen.

Uten GPS ga han opp å gå videre, og bestemte seg for å ringe etter hjelp. I 07-tiden forsøkte han å nå greske nødnummer, men uten å lykkes. Da ringte han til broren og en kamerat i Norge for å fortelle om problemene han hadde på fjellet. Sivertsen opplyser at de igjen forsøkte å varsle greske myndigheter via Interpol.

- De ringte også en venn av meg på Kreta. Det var først da han kontaktet gresk politi og brannvesen i 12-13-tiden på tirsdag at det ble igangsatt en redningsaksjon. Fem frivillige deltok i aksjonen, sier 32-åringen.

- Hva gjorde du mens du ventet?

- Jeg var fortsatt på rundt 2000 meter høyde og gikk i sirkler for å holde meg i varmen. Det var storm og rundt 15-20 minusgrader i fjellet. Jeg holdt på å gå tom for strøm på mobilen min. Heldigvis hadde jeg med meg en ekstra mobillader, og det reddet nok livet mitt. Et helikopter ble sendt opp. Da piloten ringte for å få koordinatene mine, hadde jeg strøm nok til å kunne svare. Han kunne imidlertid ikke å lande fordi det var for dårlig sikt.

Mulig frostskader

I 18-tiden på tirsdagskvelden hørte Sivertsen pistolskudd og menn som ropte. Det var de frivillige som var på vei. Han sprang mot dem og ble reddet.

- En av mennene spurte om jeg snakket tysk. Det viste seg at han hadde en mor som var fra Østerrike. Det er jo ganske fantastisk, og jeg liker og tro at det var hun som satt og maset på meg da jeg hallusinerte i snøhula, ler 32-åringen.

Turen ned fra fjellet tok fem timer.

- Jeg hadde vondt i fingre og tær. Den siste timen måtte de holde meg, fordi jeg var så utmattet. Da vi kom ned sto både politi og ambulansepersonell og ventet. Jeg ble kjørt til sykehuset, sier Sivertsen.

Der ligger han ennå.

- Jeg vet ikke om jeg har permanente frostskader. Jeg er fortsatt ganske utkjørt, derfor er det greit å være her på sykehuset. De tar seg godt av meg. Jeg planlegger å invitere de frivillige redningsmennene på taverna når jeg får anledning. Jeg reiser hjem på mandag.

- Har du opplevd noe lignende tidligere?

- Nei. Men jeg har lært at man skal respektere fjellet og at det kan bli snøstorm på Kreta i mars, sier trønderen.