Ifølge den ferske revisjonsrapporten om kommunale boliger i Trondheim, er flyktningfamilier enkle å bosette. Borettslagene foretrekker flyktningfamilier fremfor personer med rus og psykiatriproblemer. Boliggruppa i kommunen sier i rapporten at hvis det har vært uro og bråk i en bolig over en periode, og en ny person eller familie skal tildeles denne boligen, hender det at man velger å tildele denne boligen til en flyktning/flyktningfamilie. Borettslagene har endret holdning til flyktninger de siste årene, de er nå positive, fordi dette er en gruppe med lite bomiljøproblematikk.

Gikk i en rasende fart

Styreleder Heidi Nordnes i Midteggen borettslag på Saupstad bekrefter dette. 24 av boenhetene er kommunale boliger.

- Vi har overhodet ikke hatt problemer med innvandrerne og flyktningene som har blitt bosatt i borettslaget vårt. Vi har lenge hatt en stor andel som bor her, sist jeg sjekket var det om lag 25 prosent, sier Nordnes.

I fjor sommer kom Hussin og Latife Tamer med sine fem barn fra Syria til Midteggen.

- Da stilte nesten hele borettslaget opp. Folk ga bort TV, klær, barnevogn, dyner, golvtepper, gardiner og kjøkkenutstyr - alt mulig! Den leiligheten ble kjapt satt i stand for å si det sånn – det gikk i en rasende fart, smiler Nordnes.

- Alle stilte opp

Det var Emine Guven Duyar (47) fra Tyrkia som tok initiativet til den lokale «hjelpeaksjonen». Selv har hun bodd i Norge siden 1988.

- Jeg tok kontakt med familien en av de første dagene de var her. De kunne verken engelsk eller kurdisk, kun arabisk. Heldigvis kunne vennen min litt arabisk, så vi fikk kontakt. En kveld kom jeg inn i leiligheten deres, og da ble jeg så lei meg. De hadde nesten ingenting, kun sofa, bord og senger. Den kvelden ringte jeg alle jeg kjenner i nabolaget, og heldigvis - alle sammen stilte opp med forskjellige ting til den nye familien, smiler Guven Duyar, som også har hjulpet sine nye naboer med mange andre praktiske ting.

- Jeg hjelper dem med alt mulig: legebesøk, handling, jeg leser brev og forklarer, tar dem med til NAV, sånne ting. Da de kom visste de jo ikke engang hvor butikkene var, de hadde penger, men visste ikke hvordan de skulle få tak i mat. De sier de ikke vet hva de skulle gjort uten hjelpen, men for meg er det bare hyggelig. De har blitt som en del av familien, forteller Guven Duyar.

- Beboerne i Midteggen er gode til å hjelpe de som trenger det, flyktningene trenger ikke spørre en gang. Tyrkerne stiller virkelig opp hundre prosent når det gjelder, sier styreleder Heidi Nordnes.

Sosialt miljø

Nordnes sier borettslaget jobber bevisst med integreringen av nyankomne flyktninger.

- Vi har også en daglig leder i borettslaget som er veldig behjelpelig med å tilrettelegge ulike ting i hverdagen. Vi formidler for eksempel kontakt med enkeltpersoner som kan tolke. Dessuten er vi veldig sosiale her, vi sitter mye ute i tunet og flyktningene blir fort en naturlig del av miljøet her, sier Nordnes og legger til:

- De som kommer er ofte flinke til å engasjere seg selv også. Før brukte vi et vaskebyrå til å ta trappevasken, men så startet en tyrkisk kvinne i nabolaget sitt eget firma – og nå er det hun som tar trappevasken her, forteller styrelederen.