Terrordømte Anders Behring Breivik kaller egne soningsforhold for groteske og sadistiske og mener få andre ville klart å overleve så lenge som han har klart.

- Det hadde vært mer humant å skyte meg enn å behandle meg slik det har blitt gjort de siste snart fem årene, uttalte Breivik da han onsdag forklarte seg om hvorfor han har stevnet Staten for nedverdigende og umenneskelig soningsforhold.

Fengselsleder Egil Gabrielsen i Trondheim fengsel ønsker ikke å kommentere Breiviks beskrivelser, men sier på generelt grunnlag at forholdene i norske fengsler er meget gode.

- Det at man er fratatt friheten har selvsagt mange problemer med å takle. Hvis man sammenligner oss med andre land, så er det ingen tvil om at soningsforholdene i Norge er humane og god. Men man kan selvsagt alltid diskutere langvarig isolasjon og andre tiltak, sier han.

For hvert ord terroristen sa, ble saken hans bare dårligere og dårligere, skriver politisk redaktør Tone Sofie Aglen. (Krever innlogging)

- Alltid noen i isolasjon

Norsk kriminalomsorg har god dialog med andre land, og det er mange besøk til andre fengsel i utlandet. Trondheim fengsel består av tre avdelinger, avdeling Kongens gate (frigangshjem), avdeling Leira (lavt sikkerhetsnivå) og avdeling Nermarka, bedre kjent som Tunga. Denne avdelingen er et fengsel med høyt sikkerhetsnivå, og her er også en forvaringsavdeling.

- Det er alltid noen som sitter isolert ved avdeling Nermarka. Dette kan være av flere årsaker. Det kan være varetektsinnsatte som er pålagt restriksjoner v påtalemyndighet eller domstol. Det kan være innsatte som sitter isolert etter vedtak fra Kriminalomsorgen, eller det kan være innsatte som velger å isolere seg selv, forklarer han. Fengselslederen kan ikke oppgi noe tall på hvor mange som sitter isolert, men tallet er relativt lite.

- De fleste sitter isolert i kort tid. Det er likevel noen som av ulike grunner kan bli sittende isolert over lang tid.

Fryktet gisselsituasjoner

På rettssakens tredje dag var det fengselsledelsen ved Ila og Skien fengsel som vitnet. Frykten for gisselaksjoner er hovedårsaken til at Breivik har blitt utsatt for et stort antall nakenransakelser og håndjernpåsettelser i løpet av årene i fengsel.

Direktør ved Ila fengsel og forvaringsanstalt, Knut Bjarkeid, fortalte at tvangsbruken den første tiden var begrunnet i frykt for at Breivik skulle begå selvmord, mens frykt for gisselaksjoner nå er hovedbegrunnelsen.

- Han har mange gjenstander på cellene sine som kunne være egnet til å kunne skade andre, uttalte Bjarkeid i retten.

Advokaten til Breivik, Øystein Storrvik, var opptatt av at omtrent alle møter måtte skje ved bruk av glassvegg. Fengselsleder Gabrielsen opplyser at det finnes situasjoner hvor man bruker glassvegg også i Trondheim fengsel.

- Vi bruker glassvegg når vi mener det er nødvendig av sikkerhetsmessige årsaker. Det brukes ikke veldig ofte, understreker han.

Utøya-etterlatte Randi og Sebastian Johansen Perreau har ingen tro på at Breivik vil si unnskyld til AUF og Arbeiderpartiet.

- Vanlig med nakenvisitering

Breivik hevdet at han hadde blitt utsatt for 885 nakenvisiteringer etter at han ble pågrepet 22. juli 2011.

- Det gjøres visiteringer hver dag i et fengsel som Trondheim fengsel. Det er mange forskjellige type visiteringer, men i visse sammenhenger er det vanlig med visitering hvor de innsatte er nakne, sier Gabrielsen.

Å forebygge mulige skadevirkninger av isolasjon er noe Trondheim fengsel tar på største alvor.

- De som sitter isolert følges jevnlig opp av fengselshelsetjenesten og eventuell spesialhelsetjeneste. Våre ansatte gjennomfører hyppige tilsyn i cellene, og tilbyr forskjellige én til én-aktiviteter. Det kan være fysisk aktivitet i luftegård, felles trening eller samtale. Det er for å gjøre noe med ensformigheten, forklarer Gabrielsen.

- Var i godt humør

Å sitte 23 timer på cellen kan være belastende, men det arbeides alltid med tiltak ifølge Gabrielsen.

- Man blir fratatt fellesskapet med andre innsatte, og det må vi kompensere for, sier han.

Fengselslegene Bjarne Haukeland ved Ila fengsel og Bjørn Draugedalen i Skien fengsel vitnet i retten torsdag, og sa at de ikke kunne se tegn til isolasjonsskader.

- Han var gjennomgående i godt humør, noen ganger full av energi. Andre ganger hadde han noe mindre energi og holdt et lavere tempo. Da registrerte vi det for å være oppmerksomme på utviklingen. Men det gikk over, sa Haukeland.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.