Den norsk-iranske kvinnen på Saupstad sine problemer fortsetter. For noen uker siden skrev Adresseavisen at Stortinget vedtok en lovendring som fratok henne og rundt 500 eldre innvandrere deres rett til «supplerende stønad», en ordning tilsvarende minstepensjon. Den blåblå regjeringen sparer ca. 40 millioner på dette i årets budsjett.

For å betale husleie og andre løpende kostander søkte 85-åringen om sosialhjelp. Hun har fått penger til mat, men foreløpig har hun fått avslag på dekning av husleie og høyere livsoppholdssatser. Nav mener sønnen og hans samboer må dokumentere at de ikke klarer å forsørge henne. Saken opprører ikke minst 85-åringens barnebarn:

- Hun kom jo til Norge på grunn av barnebarnet sitt, det vil si meg. Hun har ikke fått noen flere barnebarn, så man kan jo si at det er på grunn av meg hun har kommet i denne situasjonen, sier Irina Rashid (25).

Bestemor Iran Dar Tabriz er svært stolt av barnebarnet, som snart er ferdig utdannet bioingeniør ved NTNU.

Les også: - Helt uverdig og helt unorsk

- Uklare signaler fra staten

Det er kommunen som er ansvarlig for sosialhjelp hos Nav.

- Dette er ny problemstilling, og lovverket sett opp mot politiske signaler er uklare, sier kommunaldirektør Helge Garåsen i Trondheim kommune.

De forholder seg i dag til rundskrivet til lov om sosiale tjenester, som slår fast Dar Tabriz ikke har rett til økonomisk stønad annet enn i en nødssituasjon eller hvis sønnen ikke klarer å forsørge henne. Dette står tilsynelatende i kontrast til statens lovforslag som lå til grunn for at Dar Tabriz mistet retten til supplerende stønad. Her heter det at lovendringen ikke påvirker retten til sosialhjelp, og at man forventer økte utgifter til sosialhjelp.

- Det kan virke som om rundskrivet vi følger, ikke er i tråd med det man sa da man fjernet den supplerende stønaden. Saken til Dar Tabriz er registrert som klagesak hos oss, og vi vil få Fylkesmannen til å avgjøre hva som er rett, sier Garåsen.

- Det betyr i praksis at kommunen skylder på staten for uklare signaler. I mellomtiden sitter en 85 år gamle kvinnen på Saupstad og mottar inkassokrav på inkassokrav for husleie. Er dette verdig?

- Nei. Jeg synes det er en helt håpløs situasjon vi har havnet oppi. Vi skal ikke la enkeltindivider lide fordi det gis uklare signaler fra staten, sier kommunaldirektør Helge Garåsen.

- Hvorfor er det viktig å få avklart dette?

- Det handler ikke bare om denne kvinnen, men om flere. Vi trenger å avklare det prinsipielle her, sier Garåsen.

Les også: - Vi kan ikke ta minstepensjon fra dem som allerede har fått det

Sønnen er opprørt

Adresseavisen besøker Dar Tabriz i hennes leilighet på Saupstad. Sist vi var innom, bråket vaskemaskina inne på soverommet i den lille toromsen. Nå er den ødelagt.

- Hun har ikke råd til å fikse den, så vi vasker klærne hennes hjemme hos pappa, forteller barnebarnet Irina Rashid.

Sønnen Saeed Rashid sier han ikke vil sende inn sin egen og samboerens selvangivelse til Nav, slik de har bedt om. Det mener han er nedverdigende.

- Staten mener familien skal forsørge de eldre som kommer til Norge på familiegjenforening?

- Faren min var student da han hentet henne hit. Han tenkte ikke at han skulle forsørge henne 22 år senere. Reglene var jo annerledes da. Det er dette som overrasker meg mest: At regelendringen har tilbakevirkende kraft, sier barnebarnet Irina Rashid.

Faren vil nå stevne Norge for menneskrettighetsdomstolen i Strasbourg:

- Vi har engasjert advokat. Frp var med på å endre loven - og man kan vel ikke forvente annet. Men Krf og Venstre! Som snakker om eldres rettigheter og menneskerettigheter! Dette er som et mareritt, sier sønnen Rashid.

Det var Robert Eriksson (Frp) sitt departement som foreslo lovendringen, og den ble vedtatt på Stortinget med stemmene fra Høyre, Krf og Venstre nå like før jul i fjor.

85-åringen selv sitter stille i stolen og hører på praten som går.

- Dette var en nyttårsgave fra regjeringen til meg, sier hun spøkefullt om lovendringen som trådte i kraft 1. januar.

Kan koste Trondheim 2,3 mill. i året

Det var Geirmund Lykke (KrF) sitt moderparti som sørget for lovendringen sammen med Høyre, Frp og Venstre. Selv er Lykke svært kritisk til at endringen har fått tilbakevirkende kraft. Han er dessuten bekymret for økte utgifter for kommunen, og han ba derfor rådmannen finne ut hvor mye dette koster. Rådmannen anslår at 16 av de 500 eldre, rammede bor i her. Det vil tilsvare en årlig merutgift på 2,3 millioner kroner, hvis alle får full stønad.

Full sosialhjelp for en person over 24 år vil normalt være 5850 kroner til livsopphold, 5700 kroner til boutgifter og 500 kroner til dekning av strøm og varme. Totalt kroner 12 050.

- Det handler ikke bare om denne kvinnen, men om flere. Vi trenger å avklare det prinsipielle her, sier kommunaldirektør Helge Garåsen. Foto: Morten Antonsen
Saeed Rashid kom til Norge fra Iran, og datteren hans Irina (25) ble født her. Noen år senere kom moren hans Iran til Norge på familiegjenforening, for å være i nærheten av barnebarnet. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Sønnen Saeed Rashid vil nå stevne Norge for menneskrettighetsdomstolen i Strasbourg. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Iran Dar Tabriz søkte om sosialhjelp for å betale husleie og andre løpende kostander. Hun har fått penger til mat, men foreløpig avslag på dekning av husleie og høyere livsoppholdssatser. Foto: Håvard Haugseth Jensen