Han var på vei til jobb da han ble varslet om terrorangrepet mot flyplassen. En stund senere kjørte han forbi metrostasjonen Maalbeek, bare noen minutter etter at den dødelige bomben smalt.

Nå forsøker han å betrygge kona og barna sine. Terroren får ikke skape frykt hjemme hos lederen for NTNU-kontoret i Brussel, Massimo Busuoli.

Skremmende syn

- Jeg så mye røyk. Politiet kom til stedet akkurat da jeg kjørte forbi. Jeg så mellom 10 og 15 personer som var utenfor metrostasjonen. De hadde blod i ansiktet og det var støv over alt. De var dekt av støv. Det var skremmende og forferdelig. Det var som et slag i ansiktet. Jeg begynte å gråte, sier Busuoli.

Busuoli valgte å fortsette til jobb for å komme seg i sikkerhet. Han fikk beskjed om at datteren Sofia (11) og sønnen Nicolo (6) var trygge på skolen der de går.

- Vi diskuterte om vi skulle hente barna og dra hjem, men vi ønsker at livet skal være så normalt som mulig for dem, sier han.

Busuoli og kona Rosella hentet barna etter jobb tirsdag ettermiddag. Hjemme i leiligheten i Brussel står tv-en på med nyheter om dagens angrep.

Strengere vakthold

Frykten for et terrorangrep i Brussel har vært større etter terrorangrepet i Paris i november. Noen av personene som man antar har tilknytning til Paris-angrepet, har oppholdt seg i den belgiske byen. Det har blitt innført strengere sikkerhet flere steder, og på enkelte offentlige steder har militæret hatt vakthold.

På skolen der barna til Busuoli går, kan man ikke lenger kjøre inn på skoleplassen, men blir stoppet ved et gjerde ved skolen. Der foregår det kontroll på hvem som kommer inn på selve skoleområdet. Også privat tar familien noen forholdsregler.

- Etter Paris-angrepet bruker vi mindre offentlige transportmidler og kjører heller bil. Vi unngår også store folkemengder. Men vi lever livet så normalt som mulig. Jeg prøver å leve livet og ikke bekymre meg for mye. Ulykker kan skje over alt og vi kan ikke tenke for mye på at det kan skje et terrorangrep, sier Busuoli.

- Trygg hjemme

Han har bodd i Brussel i ti år og familien bor i et rolig boligstrøk. Der merker ikke familien mye til kaoset og politioppbudet som terrorangrepet har ført til.

- Jeg føler meg trygg hjemme. Før dette skjedde har jeg forsøkt å ikke tenke så mye på terrorfaren når jeg er ute, sier Busuoli.

Han reiser ofte gjennom jobben og har planlagt å dra til Trondheim i neste uke.

- Jeg kommer nok til å tenke på det som har skjedd når jeg befinner meg ved inngangspartiet på flyplassen, før sikkerhetssjekken. Men jeg er ikke redd for å fly, sier Busuoli.

Han er bestemt på at han skal tilbake på jobb på NTNU-kontoret onsdag.

- Jeg tror det kommer til å være mye politi og militære i gatene fremover, men så kommer vi tilbake til hverdagslivet. Jeg tror det kommer til å være trygt i Brussel fremover, sier Busuoli.

Reagerte med sjokk

Stein Mona fra Snåsa jobber 500 meter fra metrostasjonen Maalbeek, sentralt i Brussel, der den ene bomben gikk av. Han måtte oppholde seg innendørs på jobb etter at det smalt.

- Jeg reagerte med sjokk og vantro da jeg fikk vite om størrelsen på dette angrepet. Men jeg er ikke overrasket over at Brussel er et terrormål. Vi har vært klar over at de som sto bak terrorangrepet i Paris i november, hadde en relasjon til byen, sier Mona, som har bodd og arbeidet i Belgia og Brussel i 13 år.

- Selv om jeg har vært klar over at de har hatt en relasjon til byen, så har jeg nektet å ta forholdsregler, fortsetter han.

Mona forteller at det har vært soldater i gatene siden terrorangrepet i Paris og at det har gitt en viss følelse av trygghet. Likevel smalt det tirsdag på flyplassen og metroen i byen.

Tilbake til hverdagen

Etter terrorangrepet fløy helikoptrene over byen, sirenene ulte gjennom gatene, mens innbyggerne ble bedt om å holde seg innendørs på jobb og skoler.

- Vi er selvfølgelig redde og bekymret nå, men vi skal ikke gi opp. Folk er sikkert skeptiske de neste dagene, men vi skal tilbake til hverdagen. Jeg skal ikke begynne å ta forholdsregler nå heller. Ikke fordi vi ikke bryr oss om de som har mistet sine, og tankene går selvfølgelig til dem, men fordi dette ikke skal knekke oss. Jeg skal tilbake på jobb som vanlig i morgen, sier Mona.

Likevel sitter han igjen med mange spørsmål:

- Hva er det neste angrepet? Hva skal være svaret vårt på dette? Hvordan skal vi håndtere det? Dette setter det liberale samfunnet vårt på prøve, sier Mona.

Rolig strøk: Massimo Busuoli bor i et rolig boligstrøk i Brussel. Han tror det kommer til å være mye politi i gatene i sentrum av Brussel, men at de så kommer tilbake til hverdagslivet. Foto: Rune Petter Ness
Nyheter på tv: Massimo Busuoli følger med på nyhetene om terrorangrepet hjemme i stua. Foto: Rune Petter Ness