I forrige uke pågikk en rettssak i Sør-Trøndelag tingrett der en 27 år gammel trondheimsmann sto tiltalt, blant annet for brutale voldtekter av to prostituerte.

Den ene av de to kvinnene, en nigerianske dame i slutten av 20-årene, har forklart at hun bodde på Byåsen mens hun prostituerte seg på gata i Trondheim.

- Hun har fortalt at hun og en venninne bodde hos en snill norsk mann oppe på Byåsen. Hun ville ikke fortelle så mye om dette, fordi mannen hjalp henne, lot henne lage mat der og sove der, forteller bistandsadvokat Gunhild Oftedal.

Les også: - Slik prostituerte vi oss på gata i Trondheim

Måtte avgrense saken

Det er uklart om kvinnen og hennes venninne måtte betale eller gjøre tjenester for å få lov til å bo hos mannen. Hallikvirksomhet og formidling av prostitusjon kan straffes med bot eller fengsel inntil seks år dersom man finner det bevist at noen «fremmer andres prostitusjon».

- Var det aktuelt å sikte denne mannen for hallikvirksomhet?

- Dette ble ikke gjort for å avgrense saken, rett og slett. Rettssaken dreier seg om voldtektene, sa statsadvokat Unni Sandøy, da hun førte saken i retten i forrige uke.

Hun legger til: - Det var nok et bevisst valg fra politiet sin side. De ville nok sikre seg voldtektssaken, og da kunne de ikke gå på eventuelle bakmenn. Kvinnen fortsatte å bo der mens etterforskningen pågikk, sier Sandøy.

I retten kom det frem at den prostituerte var i en svært sårbar posisjon. Hun kjenner få eller ingen andre i Norge, og hun kan ikke skrive noe særlig og bare lese i liten grad. Hun sendte penger fra virksomheten hjem til Nigeria.

Les også: «Jeg tenkte på barna mine, tenkte jeg skulle dø»

Vil ta ny vurdering

Nina Mørkved, leder for voldtektsteamet i Trøndelag politidistrikt, sier vurderingen ble gjort underveis i etterforskningen.

- Vi registrerte opplysningene om bosted, og dette ble tatt opp med de i politiet som jobber med dette fagfeltet (prostitusjon og menneskehandel, journ.anm.). Det ble gjort undersøkelser, som ikke medførte at det iverksatt ytterligere etterforskning, sier Mørkved.

- Er det aktuelt å ta opp igjen denne delen av saken nå som rettssaken er avsluttet?

- Det må eventuelt gjøres en ny vurdering av dem som jobber med dette temaet, sier Mørkved.

Politioverbetjent Robert Løkken, som fungerer som etterforskningsleder i påsken, sier følgende:

- Dette må vi ta en ny vurdering på ut ifra utfallet av rettssaken, sier Løkken.

Mannen som er siktet i voldtektssaken, erkjenner ikke straffskyld. Dom i saken er ventet i begynnelsen av april.