Etter palmehelga kan vertskapet ved turisthyttene i Midt-Norge melde om noe lavere trafikk, men med bedre meldinger vil besøket ta seg opp utover påsken. Forholdene i fjellet rapporteres å være fine fram til mandag i Trollheimen.

Trondhjems Turistforening forventer 1500 overnattinger på de betjente hyttene i påskedagene. I tillegg forventes om lag 500 overnattinger på de selvbetjente hyttene.

- Besøket kommer helt an på vær og snøforholdene. Sol fra skyfri himmel fyller fjellheimen opp. Blir det regn og tåke blir besøket deretter. Slik er det bare, medgir Jonny Remmereit i Trondhjems Turistforening.

Fine forhold

De fleste velger å besøke de betjente hyttene når de drar til fjells i påska. Her får de servert mat og tatt en dusj.

Gjevilvasshytta, Jøldalshytta og Nedalshytta har også åpent uka etter påske, mens Storerikvollen i Sylan har åpent to uker etter påske. Det meldes også at det går fint å få langs veien innover Gjevilvassveien, hvor trikkeskinne-skisporet nå riktig nok er erstattet med brøytet veg.

Vær obs på snøskred

Turistforeningen minner om at forholdene endrer seg raskt i fjellet, og oppfordrer folk til å planlegge vinterturen og sette seg inn i forholdene som møter deg.

- Ta gjerne kontakt med våre hytter i fjellet for å høre hvordan forholdene er. Vi vil dessuten anbefale folk å følge turistforeningens ruter. Disse er lagt på trygge plasser og det blir enklere å ta seg fram om det skulle bli dårlig sikt. Ha med nødvendig utstyr til å klare deg om det skulle oppstå utfordringer. Ved varmt vær og snøsmelting må man påregne at det blir vann i bekker og elver, sier Remmereit. Det er også viktig å være obs på skredfaren flere steder. For Trollheimen-regionen melder varsom.no om varierende skredforhold.

- Vær forsiktig i leområder der det har lagt seg opp og legger seg ferske nysnøflak, oppfordrer varsom.no.

De mest populære

Her finner du de mest populære turisthyttene i Trøndelag:

Jøldalshytta, 740 moh. i Rennebu

Betjent: 80 senger/1 hunderom på hovedhytta og i gamle annekset. Selvbetjent: 16 senger/ hunderom i gamle annekset. Adkomst: Med bil, E6 til Berkåk, RV 700 til Grindal. Også mulig å kjøre om Orkanger/Å til Grindal. Ta av til Nerskogen og ta av fra Nerskogveien når du møter skiltet til Jøldalshytta. Bomvei. Brøytes til påske. Parkeringsplass. 4 km inn til hytta.

Trollheimshytta, 540 moh. i Surnadal

Betjent: 80 senger/1 hunderom i selvbetjeningshytta. Selvbetjent: 26 senger/1 hunderom i selvbetjeningshytta. Den eldste delen av Trollheimshytta er over 100 år. Turmulighetene er mange midt i Trollheimen og hytta danner et godt utgangspunkt for topptur til Snota og andre spennende topper. Adkomst: Buss fra Trondheim mot Surnadal. Gå av bussen ved Kvammen, drosje til Gråsjøen, vinterbrøytet. Herfra 16 km inn til hytta.

Gjevilvasshytta, 710 moh. i Oppdal

Betjent: 62 senger/egne hunderom. Ubetjent: 10 senger/hund i vedskjulet eller i Tippen. Noen påstår at Gjevilvasshytta er den vakreste turisthytta i landet. En fredet hytte fra 1819, med tømmer fra helt tilbake til 1739, gjør Gjevilvasshytta til landets eldste bygning som i dag er i bruk som turisthytte. Området er barnevennlig, men gir også utfordringer for dem som ønsker det med bl.a. Okla, Blåhø og Hornet som spennende turmål. Isfiske bl.a. i Gjevilvatnet. Adkomst: Med bil langs E6 til Oppdal, RV 70 til Festa bru hvor man tar av til høyre (nordover) og følger bomveg som er brøytet.

Storerikvollen, 760 moh. i Tydal

Betjent: 65 senger/hunderom i gamle annekset. Selvbetjent: 16 senger/hunderom i annekset. Storerikvollen ligger på setervollen, høyt og fritt i bjørkeskogbeltet med vid utsikt utover Essandsjøen mot selve Sylmassivet. Det åpne landskapet rundt hytta inviterer til trivelige dagsturer som tur til Blåhammaren, Blåkkåkleppen eller isfiske på Essandsjøen. Adkomst: Buss eller bil til Ås i Tydal. P-plass ved Østby. 24 km vinterstaket løype inn til hytta. Alt. tog til Meråker, drosje til Bjørneggen, eller bil til Bjørneggen. 24 km vinterstaket løype inn til hytta.

Nedalshytta, 785 moh. i Tydal

Betjent: 60 senger. Selvbetjent: 28 senger/hunderom i selvbetjeningshytta. Nedalshytta ligger som hovedinnfallsport til Sylan fra norsk side med Storerikvollen, Sylstationen og Helagsstugorna som nabohytter. Fantastiske dagsturmuligheter i Sylmassivet og i Skardørsmassivet. Adkomst: Buss fra Trondheim til Stugudal. Med bil fra Trondheim, E6 til Stjørdal, RV 705 til Stugudal. Parkeringsplass ved kapellet i Stugudal. 17 km vinterstaket løype inn til hytta. Helårsvei fra Røros til Stugudal.

Schulzhytta, 574 moh. i Selbu

Betjent/selvbetjent. Schulzhytta ligger i den vestlige delen av Sylan, midt i hjertet av Roltdalen, det siste større naturområdet i Sør-Trøndelag uten kraftutbygging og vegforbindelse. Stedet der natur og kultur møtes. Nabohyttene er Ramsjøhytta, Græslihytta, Bjørneggen og Prestøyhytta. Adkomst: Buss eller bil til Selbu/Tydal eller Meråker. Vinterstaket fra Evjegjerdet, Græsli og Bjørneggen.

Selvbetjente hytter

Ramsjøhytta er den aller mest populære selvbetjeningshytta i området med over 1000 gjestedøgn hvert år. Den ligger på 775 meter over havet i Tydal med sine 36 senger. Hytta er en forbindelse mellom det sentrale Sylområdet og Fongen-/Roltdalstraktene. Også Kårvatn innerst i Todalen i Surnadal kommune er verdt et besøk. Her har man tatt imot gjester helt siden fjellturvirksomheten ble organisert i Trollheimen fra ca. 1890. Vårskitur til Bjøråskaret mot Innerdalen bør oppleves.

Bårdsgarden, 625 moh. i Storlidalen/Oppdal, egner seg godt for barnefamilier. Og da har vi ikke nevnt Dindalshytta og Orkelsjøhytta i Oppdal, Vangshaugen i Sunndal, Græslihytta i Tydal og Kjølihytta i Holtålen, Vindølbu i Surnadal, Innerdalshytta i Sunndal, Vollasetra i Sunndal, Aursjøhytta i Nesset, Grøvudalshytta i Sunndal Gammelsetra i Sunndal, Loenechenbua eller Åmotdalshytta. For å ikke snakke om fjordruta langs kysten av Nordmøre og Trøndelag som Kristiansund og Nordmøre Turistforening har bygd opp. Den ruta hadde 44 prosent oppsving i 2015.

Jøldalshytta. Foto: Karl Ove Merk
Nedalshytta
Storerikvollen i Sylan er åpen for påskegjester.